Altın ve gümüşten atak

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

 

Geçtiğimiz hafta altın, gelişmeleri lehinde kullanarak ons'ta 48 dolarlık sıçramayla son 3 ayın zirvesi olan 1227 dolar/ons'a kadar uzandı. Euro/dolar paritesiyle paralel hareket ederek elini güçlendiren altın haftayı yüzde 2.9 kazançla kapatırken, Gümüş yüzde 6.2 getirisiyle yatırımcılarını memnun etti. 

Altın haftaya 1188 dolar/ons seviyesinden satış baskısıyla başladı. Doların ilk gün gücünü hissettirmesiyle haftanın en kötü fiyatı 1179 dolar/ons'la kaydedildi. Sonraki gün altın, Yunanistan’ın IMF’ye 750 milyon euro ödeme yapabileceği haberi ile şahlandı. Avrupalı traderlar arasında, Yunanistan’ın bu finansmanı gerçekleştirmeyi başaramayacağı yönünde endişe olmasına rağmen, Yunanistan ve AB/IMF, hala ülkenin borcunun yeniden yapılandırılmasına dair sıkı görüşmeler sürdürüyorlar. Altın, 1195 doların üzerine otururken, hafta ortasında en iyi hamlesini yaptı. ABD'nin perakende satış rakamlarının yükselmesi beklenirken, hiçbir gelişme kaydetmemesi ve dolar endeksinin kan kaybetmesi, altının fiyat aralığının yaklaşık 30 dolarlık bantta hareket etmesini sağladı ve altın 1220 dolar/ons'a uzandı. Perşembe günü ABD’li yatırımcılarla son üç ayın en yüksek seviyesi olan 1227.20 dolar/ons’u kaydetti. ABD'nin  işsizlik başvuruları beklentilerin aksine, yaklaşık 15 senenin en düşüğüne gerilerken, üretici fiyatları da düşüş gösterdi. Yatırımcıların risk iştahını açan verilerle Wall Street hareketlenirken, altın ise gevşedi. Cuma günü, yine ABD'den açıklanan FED imalat ve sanayi üretimi endeksleri hayal kırıklığı yarattığından altın kazancını koruyabildi. Haftalık bazda yüzde 2.96 değer kazanan altını yüzde 1.81 ile platin izledi. Gümüş yüzde 6.2 getiriyle haftanin gözdesi olurken, paladyum ise yüzde 1.14 kayıpla diğerlerinden ayrıştı.

Piyasaların hep aklında olan faiz artımına dair belirsizlik olması altını kimi zaman olumsuz etkiliyor. Şimdiye kadar açıklanan verilere istinaden ikinci çeyreğin, daha iyi geçeceğine dair kanı hakim. FED, Haziran’da ilk hamlesini yapmayabilir. Bu durum altın için destekleyici olacaktır ancak Çin’in yavaş büyümesi ve fiziki altın için zayıflayan talep piyasa için baskı oluşturacaktır.
 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018