Altın ve gümüşteki gidişat

Atılım MURAT
Atılım MURAT AYKIRI FİNANS amurat@etu.edu.tr

Önemli piyasalardaki tatiller nedeniyle işlem hacimleri düşmesine rağmen, risk iştahında fazla bir gerileme görülmüyor. Bin Ladin haberiyle oluşan olumsuz hava çabuk geçti. Haberin sembolik olması dışında fazla bir önemi yok. El Kaide, merkezi olmayan bir örgüt haline gelmişti. Bu nedenle piyasa psikolojisini fazla etkilemedi. Bin Ladin olayı değerli metaller üzerinde çok kısa süreli negatif bir etki yaratsa da, metallerin genel gücünün sürdüğü söylenebilir. Fed'in; büyüme, enflasyon, tahvil alımları ile ilgili geçen hafta yaptığı açıklamalar, değerli metallerin mutlu hikayesini sürdürüyor. Diğer merkez bankaları faiz artırımlarına hazırlanırken Fed'in gevşek para politikasının sürmesi, hem doları zayıflatıyor, hem de değerli metalleri destekliyor.

Son iki yılın en iyi getiri veren metali gümüşte ilginç gelişmeler yaşanıyor. Gümüş fiyatı, 2010 Ağustos'tan beri altın fiyatına liderlik ediyor. Bu bir süreliğine değişebilir. Altın piyasasındaki hareketler, çok kısa dönemde daha belirleyici olabilir. Gümüş hızlı yükseldi. Biraz yavaşlaması iyi oldu. Yavaşlama, 'gümüşe girme konusunda bir isteksizlik' olarak yorumlanır. Gümüşün gücünün arkasında yatan temel nedenlerle ile ilgili soru işaretleri oluşur. Zirve tahmincilerine olan inanç artar. Bu, metalin daha potansiyeli olduğunu gösterir. Gümüşün arka planda kalacak olmasının en önemli nedeni; ABD'nin büyük emtia borsası CME'nin gümüş kontratlarındaki teminat oranını yüzde 35 artırması. Gümüş pozisyonlarında spekülasyon olduğunu düşünen kurum, son günlerde sürekli olarak teminat artırıyor. Artışlar kademe kademe geliyor. CME, son bir haftada üçüncü kez teminat artışına gitti. Tek seferlik büyük oranlı bir artışın, hızı kesmeyeceğini düşünüyor olabilirler. Aslında fiyattaki yükselişler tedirgin ediyorsa, tarımsal ürün ve petrol kontratlarında da bu işlemin yapılması gerekir. Buğday, pirinç, mısır fiyatlarında da çok ciddi artışlar yaşandı, fakat teminat artışı yapılmadı. Dünya ekonomisine; buğday, mısır, petrol fiyatlarındaki yükselişler mi darbe vurur, yoksa gümüşteki mi? Spekülasyon dışında başka nedenler olabileceğini düşünüyorum. Gümüş kontratlarındaki fiyatlamalarda ve özellikle teslimatlarda sıkıntı var. Bundan dolayı, emtia borsası aldığı önlemlerle gümüş kontratlarına olan talebi kısmaya çalışıyor.

Altın ve gümüş fiyatlarında, mayısın ilk haftasından sonra on günlük bir düşüş bekliyordum. Değerli metal bankalarının işlemleri, opsiyon kontratlarındaki vadelerin dolması, dönemsel etkiler beni bu düşünceye götürmüştü. Anlaşılan, düzeltme beklediğimden biraz daha önce başladı. Düşüşler yeni alım fırsatları yaratabilir. Mayıs sonlarına geldiğimizde, piyasa temmuz vadeli kontratların teslimatına odaklanacağı için, değerli metallerde yeni yükselişler yaşanabilir. Fiyat seviyelerine bakarsak; gümüşün 49-50 dolar bölgesini tekrar zorlaması için 46 dolar üzerinde kapanış yapması gerekiyor. 46 doların altında kaldığı sürece, düzeltme hareketi sürebilir. Altın'da daha yukarılar için 1,575 dolar seviyesinin geçilmesi gerekiyor. Bu bölgeyi iki kez denedi. Aşamadıkça, aşağıdan güç almak isteyecektir.

Yazının başında, 'Risk iştahı fazla düşmüyor' yazdım. Ancak bazı öncü göstergeler farklı sinyaller veriyor. Örneğin; risk iştahının önemli göstergelerinden bakır, altın ve CRB Emtia Endeksi'ne kıyasla daha düşük bir performans sergiliyor. Bakır/altın rasyosu, kasım ayından beri en düşük seviyeye geldi. Temkinli olmak için bir neden olabilir. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dolar yükselir düşer 28 Ağustos 2019