Altın ve gümüşe yükseliş yolu gözüktü
Geçen hafta, sorunlu ülkelerden İspanya'nın siyasi problemleri ve borç krizinden bir türlü kurtulamayan Yunanistan'da, artan ekonomik krizin ülke güvenliğini tehdit edeceğine yönelik senaryolar, yatırımcının altına olan ilgisini artırdı. Özellikle; geçen haftanın son günü, hem pariteden, hem de Euro Bölgesi'ne yönelik artan kaygılardan destek bulan altın, 1535.90 dolar/ons kapanışla, haftalık bazda yüzde 1.43 oranında değer kazandı. Önceki haftalarda, fiyatlarında yaşanan büyük düşüşlerle yatırımcıları cezbeden rodyum yüzde 13.07, gümüş ise yüzde 8.35'lik yükselişle, haftanın en fazla kazandıran emtiaları oldu.
Piyasalar geçen haftaya, Euro Bölgesi'nin kronikleşen borç problemleri nedeniyle, keyifsiz bir başlangıç yaptı. Sorunlu ülkelerden İspanya'nın siyasi problemlerinin bölge parası üzerinde baskı oluşturması, ilk gün pariteyi son 3.5 ayın en düşük seviyesi olan 1.3969' a çekerken altın, 1504.dolar/ons'la haftanın en düşük seviyesini gördü. Ancak; Euro Bölgesi'ne yönelik güven kaybı altını, doların lehine olan parite baskısından kurtardı. Özellikle; hisse senedi tarafında isteksiz olan yatırımcıların dolar yerine, altına yönelmesi, her ikisinin yönü hakkında ilk sinyalleri verdi. Salı günü Asya tarafından gelen satışlarla düşüşe geçen dolar, altın ve diğer emtia fiyatlarında, yukarı yönlü hareketi netleştirdi. Hafta içinde, Yunanistan tarafından gelmeye başlayan kötü haberler, doları güçlenmesi yönünde desteklese de, ABD tarafından gelen olumsuz verilerin daha baskın çıkması, paritenin yükselişini haftanın son gününe kadar taşıdı. Çarşamba günü, ABD'nin Nisan ayı dayanıklı mal siparişlerinin 2.5 yılın en büyük düşüşünü yaşaması ve perşembe günü Çin'in, Euro menşeli tahvil alacağı yönündeki haberler, pariteyi 1.422 ye taşırken, ABD'nin 1.çeyrek büyüme oranının beklentilerin gerisinde kalması ve artan işsizlik başvurularının ilk etkisi, doların lehine oldu. Parite, 1.41'in altına sarkarken altın, 1.530'dan 1.515 dolar/ons'a kadar gerilerken, ilerleyen saatlerde her ikisi de tekrar toparlanmaya başladı. Son gün; ABD'den konut sektörüne dair ipucu veren, bekleyen konut satışları rakamlarındaki ciddi gerileme, Michigan Üniversitesi'nin iyimser güven endeksi rakamlarına baskın çıkarak dolara değer kaybettirmesi ve AB ile IMF desteğinin gecikmesi halinde, maaşları dahi ödeyemeyecek duruma gelecek olan Yunanistan'da, şiddet olaylarının artacağı endişesi, altın ve diğer emtia fiyatlarını yukarı taşıdı. Haftanın son günü yaşanan yükselişle altın, 1.535.90 dolar/ons'dan kapanış yaparken, haftalık bazda da yüzde 1.43 oranında değer kazandı. Olumsuz veriler ve Çin'in Euro'ya desteği ile 1.4318' den haftayı kapatan parite, yüzde 1.14 oranında yükseldi. Önceki haftalarda yaşadığı büyük düşüşlerinde etkisiyle hızla değer kazanan rodyum yüzde 13.07, gümüş yüzde 8.35 oranında değer kazandı. Zayıf dolar, temel metal fiyatlarında da yükselişe neden olurken, buna bağlı hisselerde gözlenen yükseliş, Dow Jones endeksini hareketlendirse de, haftalık bazda yüzde 0.5 oranındaki kayıptan kurtulamadı. Diğer taraftan, ABD'nin 10 yıl vadeli hazine bonolarına olan ilgi arttı.
Euro Bölgesi hem siyasi, hemde ekonomik sarsıntı içinde. Özellikle; sorunların kısa vadede çözülmesi mümkün gözükmüyor. Bölgeye yönelik azalan güven, altında yükselişi destekliyor. ABD tarafından gelen verilerin de büyümeyi desteklemediği dikkate alınırsa, yatırımcının risk iştahında da ciddi bir yükseliş beklemek, pek mümkün gözükmüyor. Sonuçta; altın ve gümüşe, yine yükseliş yolu gözüktü. Ancak; piyasalarda güveni tazeleyecek her olumlu veri yada haber, kar satışlarını devreye sokacaktır. Bu hafta altın; 1490-1550.dolar/ons'luk geniş bir band aralığında, dalgalı bir grafik çizeceğini tahmin ediyoruz.