Altın ve gümüş eurodan ayrıştı
Geçtiğimiz hafta sonu, Yunan parlamentosundan geçen, kemer sıkma önlemleri, altının güvenli liman olma özelliğini gölgeleyerek, güçlenen eurodan ayrışmasına neden oldu. Yunanistan Parlomentosunun onayı ile rahatlayan piyasalarda, tekrar itibar kazanmaya başlayan euro, dolar karşısında haftalık bazda yüzde 2.3 oranında değer kazanırken, haftanın son günü ons'da yaklaşık 25 dolar gerileyen altın, 1487 dolar/ons kapanışla, haftalık bazda yüzde 0.96 oranında değer kaybetti.
Altın, haftaya 1500 dolar/ons seviyesinden giriş yaparken, euro/dolar paritesi, sabah saatlerinde Asya tarafında, haftanın en düşük seviyesi olan 1.4103'ü test etse de sonrasında, haftanın tamamına yayılan ve euronun lehine yükselen bir trend izledi. Salı günü doların hamlesi, ABD'nin beklentileri karşılayamayan Conference Board güven endeksi ile engellenirken altın, Yunanistan'ın akıbetini belirleyecek oylamaya odaklanan yatırımcılarla, 1.500 dolar/ons seviyelerinde kaldı. Çarşamba günü, Yunanistan'ın toplamda 110 milyar euroyu bulan IMF-AB yardım paketinin 5. dilimi olan, 12 milyar euroyu kapabilmesinin şartı olan kemer sıkma reformunun onayı, pozitif yönde gerçekleşti. Olumlu gelişme, euro ve borsa endekslerini yukarı taşımaya başladı. Özellikle; ABD'nin 10 yıllık tahvillerinde satışlar ağırlık kazanırken Yunanistan, Portekiz ve İspanya tahvillerine alımlarların geldiği gözlendi. Diğer taraftan; ABD'nin ham petrol stoklarında beklentilerin çok üstündeki azalış, petrol ve emtia fiyatlarını yukarıya taşırken altın, 1.510 dolar/ons'a yükseldi. ABD tarafından gelen olumsuz verilerin destek çıkmasıyla Perşembe günü, 1.514.30 dolar/ons ile haftanın en iyi (kötünün iyisi) seviyesine ulaşan altının, Yunanistan'a yönelik kötü senaryonun gerçekleşmemesi nedeniyle, güvenli liman olma özelliği gölgelendi ve gelen satış baskısıyla yeniden 1.500 dolar/ons'lu seviyelere geri döndü. Yunanistan parlamentosunun kemer sıkma politikası kapsamında yapılması gerekenlere, topyekun razı gelmesi altını 1490 dolar/ons seviyelerine kadar çekti. Altından tamamen ayrışan euro, dolar karşısında pariteyi 1.4450 - 1.4550 bandına taşıdı. Haftanın son günü, ABD'nin itibar edilen kurumu Michigan Üniversitesi'nin güven endeksinde pek oynama olmazken, güçlü açıklanan imalat rakamları, yatırımcıların ülkenin büyümesine dair endişelerini bir miktar hafifletirken altın, haftanın en kötü işlem fiyatı olan 1.478.32 dolar/ons'a kadar çekildi. Parite gün sounda, euronun lehine 1.4528'den dengelenerek haftalık bazda yüzde 2.3 oranında yükseliş kaydederken altın, 1.487,85 dolar/ons kapanış ile yüzde 0.96 oranında değer kaybetti. Gümüş de, altın gibi yatırımcıların satış baskısından kurtulamayarak haftalık bazda yüzde 1.4'lük gerileme yaşarken, grubun diğer madenlerinden platin yüzde 1.77, paladyum yüzde 3 oranında değer kazandı. ABD uzun vadeli hazine bonolarında satışlar sürerken, Yunanistan geriliminden kurtulan piyasalarda artan risk iştahı, hisse senedi piyasalarına alım getirdi. Dow Jones, iki sene içindeki en iyi haftalık performansını yüzde 5.4 ile gerçekleştirirken, S&P yüzde 5.6 ve Nasdaq, yüzde 6.2 oranında kazançla haftayı kapattı.
Bu haftanın ilk işlem günü, ABD piyasalarının kapalı olması nedeniyle sığ ve sakin geçecek. Geçtiğimiz hafta içinde, AMB Başkanı Trichet'in faiz artırımı yönünde sinyal veren konuşması, eurodaki yükselişin sürmesi yönündeki beklentilerimizi güçlendiriyor. Bu hafta altın, 1.475 dolar/ons seviyesinin altında bir kapanış gerçekleştirmesi durumunda, 1.450 dolar/ons'a kadar uzanacak bir düşüş trendi yaşayabilir ancak; güçlenen euro ve alım için fırsat yaratan cazip fiyatlar, bu düşüşün derinleşmesine engel olacaktır.