Altın ve euro kazançlı çıktı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

 

Altın geçtiğimiz hafta, tüm kıymetlilerle birlikte yükselen bir grafik çizerek 1115 dolar/ons üzerine oturdu. Çin'in sürpriz şekilde devalüasyona gitmesi, küresel bazda endişeye neden olurken, altın ilk tercih edilen enstrüman olarak haftayı yüzde 1.9 getiriyle kapattı. 

Altın yeni haftaya 1093.60 dolar/ons seviyesinden boğa piyasasının etkisinde kazançlı başladı. Özellikle ABD piyasalarına geçildiğinde atak yapan altın 1109 dolar/ons’a kadar uzanarak 3 haftanın en iyi fiyatını kaydetti ve diğer günler zirvesini tazeledi. Çin’in devalüasyona gitmesi piyasaların ezberlerini bozarken, dolar yuan karşısında değer kazanmaya devam etti. Çin Halk Bankası dolar karşısında yüzde 2 aşağıda olmak üzere yuanı yeniden değerlerken,  Fed bu sürpriz hareketin, doları daha yukarı götürecek bir dizi rekabetçi devalüasyona sebep olmamasını ve para politikasını etkilememesini umuyor, ki FED faiz artışı için hazır durumda. Altın gelişmeleri memnuniyetle karşılarken, Salı günü özellikle Avrupalı yatırımcıların alımlarıyla fiyat bandını 1110-1120 dolar/ons’a taşıdı. Hafta ortasında altın gün boyu Euro/dolar paritesiyle birlikte yükselişe geçti. Euro Bölgesine ait, Haziran ayı sanayi üretiminin düşük açıklanması altının ekmeğine yağ sürdü. Çin’in parasını devalüe etmesinin, diğer ülkeler için de emsal yaratacağından doğan endişelerin yankısıyla, küresel piyasalarda yatırımcılar altına yönelirken, maden son 3 ayın zirvesini 1126.74 dolar/ons ile yeniledi. Geçen hafta, Dünya Altın Konseyi 2. çeyrek için raporunu yayınladı. Tüketicilerin bazı zorluklarla karşılaşmasının etkisiyle altın talebinin 914.9 MT, (yüzde 12) düştüğü kaydedilirken, mücevherat talebindeki düşüş yanında, hisse senedi piyasasındaki getirilerden ve dar bantta işlem gören fiyat hareketlerinden dolayı da yatırım talebi baskı altında kaldı. Diğer alanlarda da pek parlak görünmeyen altın için, yılın ikinci yarısına dair daha iyimser bir görünüm hakim. Hafta sonuna yaklaşırken, ABD’den açıklanan ekonomik verilerden özellikle, Perakende satışlar verisi Ülke ekonomisinin toparlandığına işaret ederken altın üzerinde baskı oluşturdu. Pozitif gelen her veri, aynı zamanda fonda faiz artışına yönelik algıyı kuvvetlendiriyor. Cuma gününe gelindiğinde ABD'nin imalat üretim rakamları yüksek açıklanarak altının kazançtan kaybetmesine neden oldu. Seansı 1115.13 dolar/ons'tan kapatan maden yüzde 1.9 değerlendi. Gümüş yüzde 4.83, Platin yüzde 3.46 ve paladyum yüzde 3.81 getiriyle yatırımcılarını sevindirdiler. Euro, dolar karşısında yüzde 2 değer kazandı. 
En büyük altın üreticisi Çin’in Ocak-Haziran periyodunda 228.7 MT ile, önceki seneye kıyasla yüzde 8.4 fazla üretim yapmasına karşılık, ülkenin altın tüketiminin yüzde 1.4 düştüğü gözleniyor. Hindistan’ın fiziki alımlarından da destek bulamayan altın, yine de son günlerdeki rüzgarın etkisiyle 1115 dolar/ons üzerinde işlem görmeyi sürdürüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018