Altın, umutları yeni seneye taşıdı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

 

Geçtiğimiz hafta 1.200 dolar/ons seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışan altın, Avrupa Merkez Bankası Başkanı'nın yeni senedeki tutumlarına dair açıklamalarının ardından güçsüz euronun etkisi altına girdi. Son gün ABD’nin hayal kırıklığı yaratan verileri, altının tercih edilmesini sağlasa da, yeterli olamadı. Tüm kıymetliler haftayı kayıpla kapatırken, dolar yüzde 1.4’lük getirisiyle haftanın galibi oldu.

2014'ün son haftasına 1.195 dolar/ons seviyesinden giriş yapan altın, ABD seansında sert bir darbe aldı. Wall Street’de işlem hacmi zayıf olsa da yatırımcılar S&P 500’ü rekor seviyeye taşıdı ancak enerji fiyatlarında yaşanan erken rallinin momentum kaybetmesi piyasadaki kazancı sınırladı. Ülkenin üretim endeksi yüksek açıklanırken, Brent türü ham petrolün fiyatı 5.5 senenin dip seviyesini 57 dolar/varil ile kaydetti. Altın ise 1178 dolar/ons’a kadar yuvarlandı. Salı günü ABD'li yatırımcıların tepki alımlarıyla toparlanan altın haftanın en yük-sek seviyesi olan 1210 dolar/ons'u kaydetti. ABD’nin orta batı bölgesindeki ekonomi ve imalat endeksleri ile Güven Endeksi verileri pozitif kaydedilirken altın seans sonuna doğru gevşeyerek sonraki gün de satış yemeye devam etti. Altın, yeni senenin ilk gününe 1.185 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi'nin açıklamaları altın ve euroyu aşağı çekti. Başkan, alacakları önlemlerin büyüklüğünü, hızını ve mahiyetini 2015'in başlarında değiştireceklerine dair açıklama yaptı. Başkanın beyanatını, AMB'nin ilk fırsatta tahvil alımına başlayıp genişleteceği şeklinde okuyan piyasalarda Euro 4.5 senenin en düşük seviyesinden çekilirken altın 1167 dolar/ons'a kadar yuvarlandı. İlerleyen saatlerde ABD’den açıklanan Kasım ayına ait imalat, yeni siparişler ve üretim gibi kritik endeks kalemlerinin beklentileri hayal kırıklığına uğratmasının ardından, altın’a geçen yatırımcılar madeni 1195 dolar/ons’a kadar omuzladılar. Seansı 1188 dolar/ons'tan kapatan altın, son günkü hamlesine rağmen yüzde 0.6 değer kaybetti. Gümüş yüzde 2.1, platin yüzde 1.26 ve paladyum yüzde 2.78 kayıpla yatırımcılarını üzdü. Rezerv para dolar, 1.2003 parite ile euro karşısında yüzde 1.44 değer kazandı.

Altın geçtiğimiz yılı kırmızıda bitirse de, cuma günkü hamlesi sayesinde yeni seneye umutla başlayacak. 1180 dolar/ons’taki kritik desteğini aşan altın, her daim sepetlerinde altını görmek isteyen yatırımcıların alımlarıyla tekrar 1.200 dolar/ons’u aşabilir. 2015’te kazanımlarınızın her alanda artması dileğimizle. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018