Altın tarım dışı istihdamla nakavt oldu
Altın geçtiğimiz hafta oldukça zor bir seans geçirdi. ABD'nin ağırlıklı olarak pozitif açıklanan ekonomik verilerinin güdümünde her gün biraz daha kan kaybetti. Son gün, Tarım dışı istihdam rakamlarının beklentileri çok aşması, özel sektör ve imalat sektörü istihdamının da pozitif açıklanması altın'da birçok pozisyonun kapanmasına neden oldu. Altın yüzde 4.60 kaybederken, en çok erezyona uğrayan maden yüzde 8.33 ile paladyum oldu.
Altın, seansı 1142 dolar/ons seviyesinden açmasının ardından, teknik satışların etkisinde işlem gördü. İlk günden itibaren açıklanan ekonomik veriler altının kendisine gelmesini engelledi. Avrupa’nın lokomotif ülkesi Almanya ve dahi Euro Bölgesi’nin İmalat Sektörü verileri iyi gelerek, altının güvenli liman özelliğini gölgeledi. İlerleyen saatlerde ABD’nin de ISM imalat verisi, Üretim Endeksi ve Yeni Sipariş verileri gibi en kritik gelişmeler ülke lehine açıklanınca, altın biraz daha kan kaybetmeye devam etti. Salı günü altın'da satışlar ABD’den açıklanan fabrika siparişlerinin etkisinde ivme kazandı. Hafta ortasında ABD'nin dış ticaret açığında daralma gözlenirken, Özel Sektör istihdamının artması, ülke piyasaları için sevindirici ancak altın için üzücü oldu. Hafta sonuna doğru fiyat bandı iyice daralırken, neyseki ABD'nin haftalık işsizlik başvuruları bu kez beklentileri karşılayamadı ve altının daha fazla gevşemesini engelledi. Tüm piyasaların gözünü Tarım Dışı İstihdam raporuna çevirdiği Cuma günü, 185K beklenen veri 271K olarak açıklandı, diğer veriler de pozitif gelirken, özellikle genç işsizliği 15.9 ile 2007'den bu yanaki en düşük seviyesinde kaydedildi. Gelişmeler altın'da yumruk etkisi yaratarak madeni 1085 dolar/ons'a kadar sürükledi. Dolar ise 1.0708'e kadar ulaşarak son işlem gününün tadını çıkardı. Kapanış itibariyle 1089.63 dolar/ons'ta dengelenen Altın yüzde 4.60 değer kaybederken, Gümüş yüzde 5, Platin yüzde 4.62 ve Paladyum yüzde 8.33 kayba uğradı.
Haftanın ilk günü Asyalı yatırımcıların da fiyatlamalarıyla altın'ın biraz daha geri gelmesi muhtemel. 1080 dolar/ons'un kırılması hızlıca 1040 dolar/ons'a doğru götürebilir. Yatırımcılar bu hafta içinde temkinli olmalı.