Altın tahvilleri 2-6 Ekim'de satışa çıkarılıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Hazine’nin altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası satışlarının 2-6 Ekimde yapılacağını açıkladı.

Bu sayede yastık altındaki 300 milyar TL değerindeki 2 bin 200 ton altının ekonomiye kazandırılmasının hedeflendiğini tekrarladı. İhraçların Türkiye genelinde etap etap yapılacağını belirten Şimşek, "İstanbul'dan başlayarak, sırayla tüm illerimizde tahvil satışları yapılacak” dedi.

Şimşek, altınını devlet güvencesi altında değerlendirmek isteyen yatırımcıların bir haftalık süre içinde evlerinde ya da kasalarında sakladıklarını, Hazine tarafından açıklanacak Ziraat Bankası şubelerine teslim edeceğini, teslim sırasında isterlerse verdikleri altın karşılığında altın tahvili almayı talep edebileceğini söyledi. Talep toplanmasını takip eden hafta, Hazine Müsteşarlığı’nın altın karşılığı, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikalarının Ziraat Bankası tarafından dağıtılacağını açıkladı.

Ara dönemde de altın fiyatına endeksli Türk lirası cinsinden ek getiri elde etme imkanı sağlanacağını belirten Şimşek, "Ek getiriler Ziraat Bankası'nda vatandaşımız adına açılacak hesaplara otomatik olarak aktarılacaktır. Vatandaşımız arzu ederse vade sonunu beklemeden, hesabındaki altın tahvilini veya altına dayalı kira sertifikasını istediği zaman Ziraat Bankası'na geri satarak karşılığında parasını Türk lirası olarak alabilecektir. Yani vatandaşımız evinde sakladığı altınları ihtiyacı olduğunda nasıl ki satarak nakde çevirebiliyorsa, hesabındaki altın tahvilini veya altına dayalı kira sertifikasını da istediği zaman Ziraat Bankası'na satarak parasını Türk lirası olarak alabilecek. Hatta sattığı tarihe kadarki işlemiş altın getirisini de Türk lirası olarak temin edebilecek" dedi.

Şimşek, vade sonunda vatandaşların talep etmesi durumunda, hesabındaki altın tahvili veya kira sertifikası karşılığı altınını, hiçbir ekstra maliyete katlanmaksızın, bir kilogramlık külçe altın ya da Darphane tarafından basılan çeyrek altın olarak alabilme hakkının bulunduğunu anlattı.

İki yeni enstrümanın ekonomiye de uzun vadeli olumlu etkileri olacağını dile getiren Şimşek, bununla ekonominin büyümesi için ihtiyaç duyduğu kaynak ihtiyacında dışa bağımlılığın azalacağını söyledi.

Buna ilaveten, yatırımcı tabanının genişletilmesi, yatırım yapılabilir araç çeşitliliğinin artırılması ve yatırımcıların ihtiyaç duydukları yeni yatırım araçları ile sermaye piyasalarına erişimlerinin artması gibi kazanımlar da sermaye piyasalarının gelişimine olumlu etki yaratacaktır. Anadolu Ajansı’nın haberine göre.”Vatandaşlarımızın bu tahvillere gösterecekleri ilgi sonucunda ekonomiye kazandırılacak olan kaynak, ülkemizin tasarruf havuzunun önemli ölçüde büyümesine yardımcı olacak. Artan tasarruf miktarı hem faiz oranlarının gerilemesine destek olacak, hem de yatırımlar için ihtiyaç duyulan kaynağın miktarını arttıracak. Sisteme bu yatırım aracı ile dahil olan vatandaşımızın vade sonunda sistemde kalmaya devam etmesi ile mevduat büyüklüğü de artacak. Bu da kredi, mevduat oranları üzerindeki baskıyı hafifletecek. Tahvil ve kira sertifikası karşılığında toplanacak altınlar ilk etapta Hazine'nin Merkez Bankası'ndaki hesabına yatırılacak. Böylece Merkez Bankası’nın brüt rezervlerinin güçlenmesine katkıda bulunacak..."

Altın tahvili ve sertifikası konusundaki çalışmaların başladığı nisan ayı başlarında, DÜNYA’da yayınlanan değerlememin belli bölümlerini tekrarlamak istiyorum.

Altın tahvili ve sertifikası sistemi, yeni bir uygulama değil.

Bankaların 2011 yılından bu yana uyguladıkları “Altın Günleri”ne dayalı “Altın Mevduat Hesapları” sisteminin, tahvil ve kira sertifikasına dönüştürülmüş şekli.

Altınları bankalar yerine Hazine toplayacak.

Halen bankalara, “Altın Günleri”nde getirilen altınların 24 ayar karşılığı uzmanlarca belirleniyor. İsteyene 24 ayar altın karşılığında “Altın Mevduat Hesabı” açılıyor. Hesap sahibinin defterine hesabında kaç gr. 24 ayar altın olduğu yazılıyor. Hesap sahibi hesabından para çekmek istediğinde, hesabındaki 24 ayar altının günlük fiyattan karşılığı TL olarak ödeniyor. Bazı bankalar (ve faizsiz finans kuruluşları) altın hesaplarına yıllık olarak (altının) yüzde 2.5’u oranında (altın olarak) faiz veya kar payı eklemesi yapıyor. Bankalar “Altın Günleri” ile 2011 yılından buyana 55-60 ton altın topladılar.

Bankalara ilk günlerdeki kadar altın gelmiyor. Hazine’nin çıkaracağı altın tahvillerine ve sertifikalarına ne kadar talep geleceğini uygulama başlayınca göreceğiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018