Altın satış baskısına dayanamadı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

 

 

Kıymetli maden ve temel metal fiyatlarında erime devam ediyor. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'de büyüme rakamlarının 7'nci kez daralmaya işaret etmesi, emtia fiyatlarını aşağıya çekti. Topyekün düşüşler yaşayan maden ve metal fiyatlarına, ham petrol fiyatlarının da eşlik ettiği gözlendi. Altın,endişeli yatırımcıların satışlarıyla,  son haftaların en kötü seviyesini 1.716.53 dolar/ons ile test ederken, haftalık bazda % 1.83 oranında değer kaybederek, %0.53 oranında yükselen euro/dolar paritesinden ayrıştı. 

Geçen haftaya; 1.753.30 dolar/ons'tan giriş yapan altın, günün ilk işlem saatlerinde, Asya piyasalarından gelen satışlarla, 1.743 dolar/ons'a kadar geri çekildi. Özellikle; küresel büyümeye yönelik endişelerle gelen satışlar, pariteyi doların lehine fiyatladı. ABD piyasalarının açılışıyla birlikte gelen perakende satış rakamları, beklentilerin oldukça üstünde gelirken, New York FED Ekim ayı imalat ve yeni sipariş rakamları da moral verici açıklandı. Güçlü gelen ekonomik veriler, yeni bir  teşvikin gerekliliğine gölge düşürürken, altının gevşek para politikasına karşı korumacı özelliğinin de önüne geçerek, son haftaların en düşük seviyesi olan 1.728.78 dolar/ons'u test etti. Salı günü; Avrupa Bölgesi'nin önde gelen ülkesi Almanya'nın, Ekim ayı ZEW beklenti endeksinde, ciddi yükseliş kaydedilmesi, ekonomisi için risklerin azaldığını gösterirken, bölge parası yükseliş yönünde desteklenerek dolar karşısında 1.2950'den, 1.3050 seviyesine yükseldi. Çarşamba günü Moody's, İspanya'nın yatırım derecesini doğrulayarak, euroyu boğa piyasasının içinde tutması, pariteyi son 1 ayın zirvesine, 1.3140'a taşıdı. Altın ise, parite desteği ile yükseldiği 1750 dolar/ons'ta tutunmaya çalıştı. Perşembe günü sabahı, Çin'den açıklanan büyüme verisinin, 7'nci çeyrekte de yavaşlamayı işaret etmesiyle artan küresel endişeler, yatırımcıları emtia tarafında satış ağırlıklı pozisyonlara itti. Altın ve grubu madenler ile temel metal ve ham petrol fiyatlarında yaşanan düşüşlerle birlikte içine girilen ayı piyasası, cuma günü de etkisini sürdürdü. Altın; teknik satışlarla, son altı haftanın en düşük seviyesi olan 1.716.53 dolar/ons'a kadar geriledi. Avrupa Birliği zirvesinde, Merkez Bankası'nın üst otorite olarak, bölge bankalarının kontrolü konusunda bir adım daha atması ve borç batağındaki İspanya ve Yunanistan'a karşı ilgisiz kalması, iyimser havayı gölgeledi. Euro, dolar karşısında geri çekilse de, 1.3021 son işlem fiyatı ile haftalık bazda %0.53'lük getiriye sahip olurken altın, 1.721.80 dolar/ons kapanışla, %1.83'lük değer  kaybının ayrışmasını yaşadı. Gümüş ve PGM grubu emtialar, ABD'nin önde gelen firmalarından General Electric ve takibindeki bir çok uluslararası imalatçının hayal kırıklığı yaratan kar açıklamalarının ardından, ciddi satışlara maruz kaldılar. Gümüş %4.18, paladyum %2.38 ve platin %2.40 değer kaybetti. Diğer taraftan; küresel büyüme endişeleri ile temel metaller, %2.6'lara varan düşüşler yaşarken Brent petrolü fiyatı, Orta Doğu'daki geriliminde etkisiyle,%3.86 düştü. Yatırımcıların; gelişmiş ülkelerin 10 yıl vadeli hazine kağıtlarında, ciddi satışlara yönelmesi, hisse senedi tarafının nemalanmasına neden oldu.

Geçen hafta altın, 1.738 dolar/ons desteğinin altındaki kapanışı ile bu hafta, 1.700 dolar/ons psikolojik destek seviyesini test edebilir  ancak; tepki alımları, bu düşüşü sınırlayacaktır. Bu hafta; altın ve grubu emtialarda tepki alımlarının öne çıkarak, kısa vadede kar hedefleyen yatırımcıların kazançlı çıkacağı bir hafta olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018