Altın, riskli varlıklara paralel hareket etti
Altın, geçtiğimiz hafta 1180 dolar/ons üzerinde tutunmaya çalışırken, FED'in son toplantısından çıkan kararlarla ivme kazanarak fiyat bandını 1190 - 1200 dolar/ons aralığına taşıdı. Yatırımcılar hisse senedi piyasası yanında altın'a yönelirken, sarı maden yüzde 1.54 getiriyle haftayı tamamladı.
Altın haftaya 1181 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. Avrupalı yatırımcıların satışlarıyla haftanın en kötü seviyesi olan 1172 dolar/ons’a kadar geri çekildi. Altın, yine Yunanistan’a dair endişelerle yatırımcıların güvenli liman tercihi olurken, Euro/dolar paritesinin de Euro lehine işlem görmesi madeni 1190.45 dolar/ons’a kadar omuzladı. Bu seviyede tutunmakta zorlanan altın yavaş yavaş geri adım atmak zorunda kalırken imdadına çarşamba günü FED yetişti. ABD ekonomisinin büyümesinin gelişme gösterdiği belirtilirken, faiz artırımı için herhangi spesifik bir tarih verilmedi. İstihdam piyasasındaki durgunlaşmanın ‘bir bakıma’ ortadan kalktığı da ifade edildi. Hal böyleyken, faiz artırımının bağlandığı kriterlerden enflasyon, biraz daha önem arz edecektir. Toplantı altın pozitif fiyatlanırken, ons fiyatı 15 dolarlık sıçrama yaşayarak ilk etapta 1189 dolar/ons’a kadar yükseldi. Perşembe günü yeni alıcıları karşılayan altın, son 4 haftanın en yüksek seviyesi olan 1206 dolar/ons'a uzandı. Son gün 1200 dolar/ons'un üzerinde tutunmaya çalışan altın haftayı 1199.92 dolar/ons'tan yüzde 1.54 getiri ile tamamlarken, gümüş yüzde 0.6 ile onu takip etti. Platin ve Paladyum ise ayrışarak kırmızıda kaldılar. Euro/dolar paritesi dar bant içinde işlem görerek 1.1347'de dengelendi.
Yatırımcılar hem Yunanistan’ın kriz haline gelen para durumundan hem bir türlü artırılamayan faiz haberlerinin etkisiyle altın ve rezerv para arasında gelgit yaşabiliyorlar. Altın için gerçek bir yukarı hareketin başladığını söylemek zor. Fed’den gelen kortizon ve Yunanistan’a dair süregiden olumsuzluklar altın’ı itekliyor diyebiliriz ama fiziki alımlardan yoksun olması gereken ateşi sağlayamıyor.