Altın rafineleri
Ürünlerinin saflığı uluslararası kabul gören 3 altın rafinerimiz var.
Altın rafinerileri; (1) Altın madenlerinden elde edilen altınları, (2) Yurtiçinden getirilen külçe altınları, (3) Yurtdışından ithal edilen külçe altınları, (4) Yurtdışından rafine edilmek üzere gönderilen altınları işlemden geçirerek saf altın haline getiriyor. Bu altınların saflık derecesini külçenin üzerine basıyor. Ayrıca saflık belgesi veriyor. Bu belgeler uluslararası kabul gören belgeler.
Ülkede faaliyet gösteren altın rafinerilerinin en eskisi ve büyüğü İstanbul Altın Rafinerisi 1996 yılından bu yana, Nadir Metaller Rafinerisi 2008 yılından buyana, Atasay Rafinerisi 2013 yılından buyana faaliyet gösteriyor.
Madenden (cevherden) elde edilen altın, hurda altın, hurda gümüş, hurda kuyum ve hatta yüksek seviyedeki hurda takoz (belli miktarda bakır, kurşun, demir, bizmut, antimuan ve çinko vb bulunan takozlar) içerisinde bulunan kıymetli metali (altını) artık diğer metallerden ayrıştırmak ve 995.0 ya da 999.9 derecesinde saflaştırmak için bir dizi kimyasal işlemler gerekiyor. Altını saflaştırmada kullanılan en önemli işlem, cevherin veya hurda altının (aqua regina) Kral Suyu adı verilen bir madde ile ayrıştırılması işlemi... Kral Suyu, diğer asitlerin az etki ettiği ya da etki etmediği altın ve platin gibi metallerle tepkimeye girebilen kuvvetli bir asit çözelticisi. İlk defa Ebu Musa Câbir bin Hayyan tarafından bulunduğu rivayet edilir.. Ayrıştırma, arındırma ve saflaştırma işlemi ile altın, birlikte olduğu diğer metallerden 8 gümüşten, bakırdan ve diğer metallerden) arındırılıyor.
Altın rafinerilerimiz, yurt içinde üretilen altını cevherden arındırdığı gibi, hurda altınları da saf altına dönüştürerek, saflığını belgeliyorlar.
Hurda altın sadece yurt içindeki aracılar kanalıyla rafinerilere gelmiyor, yurt dışından hurda altın ithalatı var. Buna ek olarak çevre ülkelerden saf altına dönüştürülmek üzere hurda altın gönderiliyor. Hurda altın, rafinasyonunda İstanbul önemli bir merkez haline geldi. Uluslararası kabul görmüş 3 rafinerimiz, Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA) üyesi olmayan rafinerileri geride bırakarak Alman ve İsviçreli firmalarla rekabet ediyor.
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar uyarınca Türkiye'ye yurtdışından hurda altın (standart dışı altın) ithalatı serbest. en az 995/1000 saflıktaki uluslararası onaylı rafinerilerce üretilen külçe altınların (standart altınların) ithali sadece İstanbul Altın Borsası üyesi kıymetli maden aracı kuruluşları tarafından yapılıyor. Aracı kuruluşlar ithal ettikleri standart ve standart dışı altınları 3 iş günü içinde Borsa'ya teslim etmek zorunda.
Üç rafinerimizde yaklaşık 2014 yılında yaklaşık 150 ton altın, 2015 yılında yaklaşık 100 ton altın saflaştırıldı. Bunların yaklaşık önemli bölümü, Türkiye’deki ocaklardan getirilen cevhere dayalı altın, ile yerli hurda altın. Yurtdışındaki girişimcilerin gönderdikleri hurdadan da önemli miktarda altın üretiliyor.