Altın, parite ve emtialar zirveden sonra zıpladı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

 

 

Geçtiğimiz hafta piyasalar, Avrupa Birliği liderlerinin gerçekleştirdiği zirveyi fiyatladı. Genel kanı, Angela Merkel'in, ortak bono konusundaki katı tavrının gölgesinde bu zirvenin, borç probleminin çözümünde, etkili olamayacağı yönündeydi. Cuma sabaha karşı biten zirvenin ardından, beklentinin tersine, borç probleminin çözümü için bir yol haritasının ortaya konması, piyasaları coşturdu. Özellikle; hafta içinde, ciddi değer kayıpları yaşayan emtiaların son işlem günü, hızla değer kazandığı gözlendi. 1.548 dolar/ons'a kadar gerileyen altın, cuma günü ons'da yaklaşık 50 dolar yükselerek kapanışı 1.597.62 dolar/ons'dan yaptı. Bu yükselişle altın, haftalık bazda %1.61 değer kazanırken, zirve sonrası gelişmelerle rahat bir nefes alan Euro Bölgesi, ortak para birimi euronun dolar karşısında, %0.79 değer kazanmasına neden oldu.

Altın, geçen haftaya 1.571 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. Güney Kıbrıs Rum kesiminin, Avrupa Birliğinden kurtarılma talebinde bulunan 5'inci ülke olurken, Bölgeye yönelik güvensiz ve belirsiz ortamın devam edeceği endişeleri altını, dolarla aynı yönde hareket ettirerek, 1588.45 dolar/ons'a kadar taşıdı. Salı günü, deflasyon korkularının yanı sıra, İspanya'nın kötü geçen bono ihalesinde, borçlanma maliyetlerinin üç katına yaklaşması ve ABD'den açıklanan tüketici güven endeksinin son 5 ayın en kötü seviyesine geri çekilmesiyle altın gevşemeye başladı. AB liderler zirvesi öncesi Bölge'nin, borç problemini hafifletebileceğine dair süren endişelerle parite, doların lehine 1.2442 seviyesine kadar çekildi. Perşembe gün ortasına kadar, sakin bir seans geçiren altın, olumsuz beklentilerden etkilenerek güvenli bir liman yerine, riskli bir varlık gibi işlem gördü. ABD'ye ait ekonomik verilerden işsizlik başvurularının artış, tüketici harcamalarının ise düşüş kaydetmesinin ardından altın, 4 haftanın en kötü işlem fiyatı olan 1548.25 dolar/ons'a kadar düşerken, Euro Bölgesi'ne yönelik endişelerin daha baskın çıkmasıyla parite, 1.2407 ile son 3.5 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Son işlem günü sabahı AB liderlerinin biten toplantısından, ekonomik büyümenin teşvik edilmesi için acil olarak 120 milyar Euro kaynak bulunması, İtalya ile İspanya'nın borçlanma maliyetlerinin düşürülmesi ve sene sonuna kadar Avrupa Bölgesi bankaları için, tek bir denetleyici merci yaratılması konusunda uzlaşmaya varıldı. Borçlu ülkeleri, Avrupa Birliği bütçe kurallarına uymak için ekstra tasarruf tedbirlerine adapte olmaya zorlamadan, bono piyasasını stabilize ederek, kurtarma fonlarının kullanılabileceği üzerinde anlaştılar. AB Konsey başkanı, yapısal fonların, gelecek aylardaki yatırımlara yönelik proje tahvilleriyle karşılanarak, istihdamın da teşvik edilmesi dile getirildi. Toplantının ardından alım furyasıyla coşan piyasalarda emtia ve hisse senedi fiyatları zıpladı. Cuma günü yaşanan bu yükseliş trendi ile fiyatlar, haftalık bazda da artıya geçti. Son işlem günü toplantı sonrası altın, ABD'li yatırımcıların yüklü alımlarıyla 50 doların üstünde değer  kazandı ve 1607 dolar/ons'a yükseldi. Küresel vadeli borsa endeksleri ve ham petrol fiyatlarını da ateşleyen kararlar neticesinde altın haftayı 1597.62 dolar/ons'tan kapatarak haftalık bazda, %1.61 oranında değer kazanırken parite, euronun lehine 1.2662'lik kapanışla %0.79'lik yükseliş kaydetti. Altın, şubattan, dolar karşısında euro, mart ayından sonra başlayan düşüş trendini, haziran ayıyla birlikte kırdı. Haziran ayında altın %2.2, parite euronun lehine %2.44 yükseldi.

Avrupa'dan Çin'e uzanan küresel ekonomik yavaşlama, emtia piyasasında fiyatları aşağıya çekerken son çeyrekte yatırımcılar dolara yöneldi. Altın, geçen üç ay içindeki ciddi kayıplarla, 2004 yılından bu yana ki en kötü çeyreği kaydetti. Avrupa Birliği'nin, birlik olmanın gereklerini yerine getirmek hususundaki çabalarının karşılığı olarak bu haftaya umutlu girecek olan piyasalarda yükseliş trendi beklentisi, ağır basıyor. Altında ilk hedef olarak 1630 dolar/ons direnç seviyesi gözüküyor ancak; hızlı yükselişlerin ardından her zaman kar realizasyonu beklentisi güçlenir. Bu hafta altında, yükseliş yönündeki beklentimiz daha güçlü.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018