Altın, irtifa kaybetti
Geçtiğimiz haftayı; son işlem gününe kadar, 1.760-1780 dolar/ons dar bandında geçiren altın, cuma günü, ABD'den açıklanan pozitif ekonomik verilerle,1752.25 dolar/onsa kadar çekildi. Wall Street'de karların açıklandığı haftada, beklentilerin gerisinde gelen sonuçlar, yatırımcıları riskli varlıklardan uzaklaştırırken, Çin'in yükselttiği küresel büyüme endişeleri, altında yukarı yönlü atakların kırılmasına ve haftalık bazda %1.55 değer kaybetmesine neden oldu. Kıymetli maden ve temel metallerin tamamının ciddi değer kaybına uğradığı geçen hafta, ham petrol fiyatları %2'nin üstünde yükselirken yatırımcı, tercihini dolar ve 10 yıllık hazine kağıtlarından yana kullandı.
Altın; yeni haftaya, 1780.15 dolar/ons'dan, ayı piyasasının etkisi altında giriş yaptı. Özellikle; Asya tarafında satış ağırlıklı başlayan gün, tüm kıymetli maden ve temel metal fiyatlarında düşüşlere neden olurken gevşek parite buna destek sağladı. Beklentilerin gerisinde kalan Avro Bölgesi'ne ait Sentix yatırımcı güven endeksi ve Almanya'nın kötü gelen imalat sanayi üretimi rakamları, euroda satış baskısı yaratırken, paritenin yönü düşüş oldu. Ancak; altın, ABD piyasalarının açılışıyla birlikte toparlanırken, diğer emtialarda rahat bir nefes aldı. Salı günü, ABD tarafından gelen olumlu verilerin yanı sıra, Uluslararası Para Fonu'nun küresel ekonomik büyümeye dair sert uyarılarda bulunması ve Çin'in yavaşlayan ekonomisi, altının enflasyona karşı koruyucu cazibesini gölgelerken parite, dolar lehine 1.2850'ye, altın ise 1.760 dolar/ons'a kadar geri çekildi. Hafta ortasında altın ve diğer kıymetli madenler, paritenin yukarı yönlü hareketiyle satış baskısından kurtulurken, dar bantta, sıkışık bir grafik çizdiler. Ham petrol fiyatları, Orta Doğu'daki yükselen gerilimden beslenmeye devam ederken Nymex petrolü, 93.60 dolar/varil seviyesine yükseldi. Perşembe günü S&P, İspanya'nın kredi notunu kırarak piyasalarda hayal kırıklığına neden olsa da IMF, borçlu Euro Bölgesi ülkelerinin bütçe açıklarını azaltabilmeleri için, daha fazla zaman gerektiğine dair açıklamaları, euroya alım getirirken, paritenin izini süren altın ve grubu madenler yükseldi. Aynı gün, ABD'den açıklanan işsizlik başvurularının,16 Şubat'tan bu yana görülen en düşük seviyeye inmesiyle parite bir miktar irtifa kaybederken altın, hisse senedi ve diğer emtialarında gevşediği gözlendi. 1770 dolar/ons seviyelerinde tutunmaya çalışan altın, cuma günü ABD tarafından gelen olumlu verilerin etkisiyle, tercihlerini değiştiren yatırımcıların satışları ile düştü. Eylül 2007'den bu yana görülen en yüksek seviyede açıklanan Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ve 5 senenin zirvesine yükselen beklentiler endeksi, Wall Street'in önde gelen firmalarının kötü görünümleri ile dengelenirken parite, 1.2957 son işlem fiyatı ile haftalık bazda %0.6 değer kaybetti. Altın, kapanan pozisyonlar sebebiyle 2 ay içindeki en fazla günlük kaybı yaşayarak 1753.10 dolar/ons'tan seansı bitirdi. Sarı maden haftalık bazda yüzde 1.5 oranında kan kaybederken gümüş %3.1, platin % 3.53, paladyum %4.48 değer kaybetti. Temel metallerin topyekun düşüş yaşadığı haftada Orta Doğu'daki tırmanan gerilimden beslenen ham petrol fiyatları ortalama %2.25 yükselirken 10 yıl vadeli devlet bonolarının da tekrar yükseldiği gözlendi.
Küresel büyüme endişelerini körükleyen Çin ve Hindistan, emtia fiyatlarını etkilemeyi sürdürüyor. Özellikle; yatırımcılar, bu endişelerini temel metal fiyatlarına yansıtırken altın, parite bazlı dalgalanmalar yaşıyor. Ancak; büyük tüketici ülkelerin fiziki alımlarından yoksun kalan altın, haziran sonundan itibaren en fazla haftalık satışa maruz kalırken, gelinen bu seviyeler, yeni bir alım fırsatı olarak görülebilir. Çünkü; Merkez bankalarının genişleyici para politikaları yatırımcıları alım yönünde destekliyor.