Altın ‘in’ Dolar ‘out’
Geçtiğimiz hafta rüzgar altından yana esti. Çin'in yüksek enflasyon verisi yanında, Fed tutanaklarının parasal genişleme politikasını teşvik eder nitelikte olması, altını omuzlayarak 1.300 dolar/ons'a yaklaştırdı. ABD'de bilanço döneminin de pozitif bir havada geçmesi yatırımcıları hisse senedine yöneltince, dolar darbe alarak haftayı yüzde 1.84 kırmızıda kapatırken, altın 1284.70 dolar/ons son fiyatı ile yüzde 5.04 kazanç sağladı. Diğer kıymetli ve baz metaller de yüksek kazançlarıyla yatırımcılarını sevindirdiler.
Haftaya 1222.85 dolar/ons'tan giriş yapan altın, ABD'den açıklanacak bilançolara dair iyimser beklentiler doğrultusunda yukarı yöneldi. Salı günü, Asya kaplanı Çin’den açıklanan Haziran ayı enflasyon verisinin önceki rakam ve beklentileri oldukça aşması, sarı metalin enflasyona karşı koruma cazibesini öne çıkararak 1.260 dolar/ons'u görmesini sağladı. Diğer yandan Fed’in teşviki azaltacağı beklentileriyle tercih edilen dolar, majör para birimleri karşısında 1.2756 parite ile son üç senenin en yüksek seviyesine tırmandı. Doların elini güçlendirmesi altındaki kazancın önünü tıkarken hafta ortasına gelindiğinde, yalnız ABD değil, küresel piyasaların da gözü kulağı, Fed’in 18-19 Haziran’da gerçekleştirdiği toplantının tutanaklarına çevrildi. Üyelerin çoğunluğu, teşvik politikasında kısıntıya gidilmesinden önce, emek piyasasından daha fazla güven veren veri beklerken, birkaç üye ise sert çıkarak tahvil alımlarını derhal azaltmaktan yana olduklarını belirttiler. Tutanakların ardından gerçekleştirdiği konuşmasında Bernanke 'öngörülebilir bir gelecek için, son derece uyumlu bir para politikasının gerektiğini' ifade ederek yatırımcıları alıma yöneltirken Perşembe gününe gelindiğinde piyasalar gelişmeleri sindirdi. ABD’nin enflasyon ve işsizlik oranlarının halen istenilen seviyelere ulaşmaması ve bu duruma yüksek vergi oranları ile federal bütçe kesintilerinin de eklenmesiyle, hayli gevşek para politikasına ihtiyacın devam ettiği görülüyor. Gelişmelerin akabinde parite en yüksek 1.3207 seviyesine ulaşırken altın, Asyalı yatırımcıların da Fed’i fiyatlamalarıyla 1.300 dolar/ons'u test etti. Aynı gün haftalık işsizlik maaşı başvurularının, beklentilerin aksine artması Fed’i doğrular nitelikteydi. ABD’nin en çok ticaret yaptığı 6 ülkenin para birimi karşısında, doların hareketini izleyen Dolar endeksinde sert düşüş kaydedildi. Altın son gün, kar satışlarıyla başladığı seansı, ABD’den açıklanan yüksek ÜFE verisinin sayesinde yükselişe geçerek, 1284.70 dolar/ons'tan yüzde 5.04 kazançla bitirdi. Gümüş yüzde 5.2, platin yüzde 6 ve paladyum yüzde 5.74 kazandırırken, baz metallerde de topyekun yükseliş kaydedildi. Dolar Cuma günü, avantajı yine Euro’ya teslim ederek yüzde 1.84 kayba uğrarken, hisse senedi piyasalarında, devam eden parasal desteğin yarattığı pozitif hava, riskli varlıkların güçlü bir performans sergilemesini sağladı; ayrıca bankaların açıkladıkları güçlü gelir rakamlarıyla Dow Jones ve S&P 500, rekor seviyelere uzandı. ABD Enerji Departmanından açıklanan ham petrol stok raporunda önceki hafta gibi 10 milyon varile varan erime kaydedilmesiyle Nymex türü petrolün fiyatı sert yükselişle 107.45 dolar/varil'e ulaşırken haftalık yüzde 2.68, Brent yüzde 1.25 oranında değerlendi.
Altının, özellikle son gün ABD’nin yüksek gelen enflasyon rakamıyla yakaladığı yükseliş şansını, bu hafta da değerlendirerek 1320 dolar/ons kritik destek seviyesini aşması muhtemel. Çin’den açıklanacak veriler, iktisadi faaliyette yavaşlama olup olmadığına dair daha fazla ipucu vereceğinden, yatırımcılar takibe alacaklar. Diğer yandan FED’in bono alım programının akıbetinin biraz daha netlik kazanması fonda piyasalara yön verecek diğer bir parametre olacaktır.