Altın için zor hafta

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]


                                                                                                                                                
Geçen hafta; Çin ve Avrupa tarafından gelen ve ekonomik yavaşlamayı işaret eden PMI verileri, küresel büyümeye yönelik endişeleri tekrar alevlendirirken, zaten gevşek seyreden maden ve metal fiyatlarında düşüş etkisi yaptı.  Haftanın son günü, alım yönünde hareketlenen yatırımcıların desteği ile yükselen altın, kıymetli madenlerin tek değer kaybetmeyen emtiası olurken dolar, ham petrol ve temel metal fiyatları düşenler arasındaydı.


Geçen haftanın ilk günü, Yunanistan'ın artık bölge için tehdit oluşturmadığı yönündeki hava ve Apple'ın temettü haberi ile ABD bankalarının temettü dağıtabileceğine yönelik artan beklentiler, yatırımcıları borsalara çekerken, altın' da payına düşeni aldı. Pazartesi gününe, 1658.40 dolar/ons'dan giriş yapan altın, ABD piyasalarında gördüğü 1669.85 dolar/ons' la, haftanın en yüksek seviyesini test etti. Salı günü ABD tarafından gelen olumlu konut sektörü verileri ile yatırımcı risk iştahı, artmaya devam etti. Ancak; yukarı yönde hareket eden ve Çarşamba günü, 1.3285'i test eden pariteye rağmen, maden ve metal fiyatlarında gevşek seyir dikkat çekiciydi.

Perşembe günü,  kıymetli maden ve temel metal fiyatları, ekonomik yavaşlamayı işaret eden PMI verileri ile hızla düştü. Çin' in imalat sanayi PMI son 4 ayın en düşük seviyesine gelirken buna, son 3 ayın en düşük PMI verisiyle eşlik eden Euro Bölgesi, borsalarda ve emtia fiyatlarında, sert düşüşlere neden oldu. Altın, doların lehine 1.3150' ye sarkan parite  ile 1628.31 dolar/ons'a kadar geriledi ve son iki ayın en düşük seviyesini gördü. Hammadde alımlarının yavaşlayacağı yönündeki beklentilerle düşen kıymetli maden ve temel metal fiyatları,  yükselişe geçen parite ile tekrar yönünü yukarıya çevirdi. Özellikle; risk iştahı yüksek olan yatırımcıların tahvil satışlarıyla zayıflayan dolar, altın'ın hafta boyunca yaşadığı kayıpları fazlasıyla yerine koymasında etkili olurken, borsalar da yukarı yönde hareketliydi. Gümüş, minimum kayıpla haftayı kapatırken, platin ve paladyum'un yanı sıra temel metallerin tamamı, büyümeye yönelik kaygıların baskısından kurtulamadı ve haftalık bazda %6' ya varan kayıplar yaşadı. Parite haftalık bazda euro'nun lehine %0.78 yükselirken altın, %0.21'lik artışla haftayı 1663.05 dolar/ons'dan kapattı. Gümüş haftalık bazda %0.83, platin %2.78, paladyum ise % 6.28 oranında değer kaybederken, ham petrol fiyatlarında da ufak çaplı düşüş yaşandı. 


Büyümeye yönelik kaygıların öne çıktığı geçen hafta altın, pariteyi takip eden yatırımcıların alımlarıyla,aşağı yönlü baskılara boyun eğmedi. Bu hafta, risk iştahının artarak borsaları yukarı yönde hareketlendireceğini ve altın'da kar satışlarının artacağını tahmin ediyoruz. Ancak; euro'nun lehine hareket etmesini beklediğimiz parite'nin altın'ı yükseliş yönünde desteklemeye devam edeceğini de unutmamak gerekiyor. Altın' da yeni destek ve direnç seviyelerini 1630 ve 1685.dolar/ons olarak tahmin ediyoruz.  

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018