Altın için çok mu geç?

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

Son zamanlarda ayı piyasasının güdümünde kalarak 1120 dolar/ons’ta frene basabilen altın, geçtiğimiz hafta bir kırılma daha yaşayarak 1100 dolar/ons’un altına yuvarlandı. Alım için uygun görülen bu seviyelerden yatırımcıların omuzlarında toparlanmaya çalışan altın, haftayı 1107.63 dolar/ons seviyesinden yüzde 1.29 kayıpla tamamladı. Kıymetlilerden paladyum ve gümüş kazandırırken, temel metallerde bakır 4.6’lık getirisiyle göz doldurdu. 

Altın haftaya 1122 dolar/ons seviyesinden, Çin Halk Bankası’nın, Ağustos ayında yeniden külçe altın rezervlerinde artırıma gittiği açıklamalarının etkisinde satışla başladı. 

Salı günü 1126 dolar/ons’a ulaşmayı deneyen altın, hafta ortasından itibaren euro/dolar paritesiyle de yollarını ayırarak sert şekilde satış yedi. Kritik destek seviyesi olan 1116 dolar/ons’un kırılmasıyla teknik satışlara maruz kalan altın adeta uçurumdan yuvarlandı. 

ABD’nin istihdam sektörüne ait verileri gelecek hafta açıklanacak olan muhtemel faiz artışına işaret edince altın son 4 haftanın en kötü seviyesi olan 1101 dolar/ ons’u test etti. 

Sonraki günler fiyat bandını biraz olsun yükseltmeye çalışan altın, seansı 1107.63 dolar/ ons’tan yüzde 1.29 değer kaybıyla tamamladı. Platin de yüzde 2.25 değer kaybıyla altınla kırmızıda buluşurken, Paladyum yüzde 3 kazandırdı ve gümüş yüzde 0.2 ile yeşilde kalmayı başardı. 

Altında kayıplar önlenebilir 
Hafta içinde, uluslararası altın piyasalarının önemli kaleleri olan Hindistan ve Çin’den gelen haberlerde; Hindistan’ın fiziki altın talebinin zayıf kaldığı, buna karşılık Çin’in metal tüketiminin göreceli olarak daha fazla olduğu kaydedildi. 

Primler açısından, Hindistan ekside kalırken, Çin’de yüksek seyreden prim, önümüzdeki günlerde altının daha fazla kayıp yaşamasını önleyebilir. Ancak öncesinde 1080 dolar/ons’u test etmesi muhtemel.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018