Altın heyecanlandırdı ama yine geri çekildi
Geçtiğimiz hafta altın, Rusya’daki jeopolitik gerginliğin etkisiyle yukarı yönde hamle yapsa da devamını getiremedi. Draghi’nin açıklamalarıyla Euro ile birlikte çıkış yapan altın, son gün ABD’nin istihdam raporunun etkisiyle düşüşe geçerek haftayı 1340.20 dolar/ons’tan yine de yüzde 1 kazançla bitirdi.
Altın'da haftanın ilk işlemi 1326 dolar/ons seviyesinden gerçekleşti. Rusya’nın Kırım’daki askeri tatbikatı ile altın, ons'ta 25 dolar birden kazandı. ABD’nin Şubat ayı imalat sektörü 2010 Mayıs’ından bu yana ki en yüksek seviyesinde açıklanırken ivme kazanan altın, son 4 ayın en iyi fiyatını 1354.85 dolar/ons'la kaydetti. Salı günü, Rusya'nın Kırım'dan geri çekilmeye dair açıklamalarıyla güvenli limandan uzaklaşan yatırımcılar madeni tekrar 1325 dolar/ons'a kadar sürüklediler. Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası, gösterge faiz oranlarında değişikliğe gitmediğini duyurdu. Başkan Draghi, konuşmasında, enflasyon için görünümün bastırılmış durumda olduğunu belirtirken, uzmanlar Bölge için 2014 GSYH büyüme tahminini yükselttiler. Altın, paritenin eşliğinde 1353.50 dolar/ons’a kadar tırmandı. Cuma günü açıklanan Tarım Dışı istihdam verisinin yüksek gelmesi, ABD istihdamının görünümüne dair iyimserliği artırırken, hisse senedi piyasası karşısında yenik düşen altın, sert satışlarla 1330 dolar/ons’tan düştü. Seans sonunda 1340.20 dolar/ons'ta dengelenen altın yüzde 1 kazandırdı. Platin yüzde 2.55, paladyum yüzde 5.14 getiri elde ederken gümüş yüzde 1.46 kayıpla ayrıştı. Euro, dolar karşısında seansı yüzde 0.5 artıda kapattı.
Altın hafta boyunca birkaç kez ons'ta 25 dolarlık dalgalanma yaşadı ancak, borsalara yönelen yatırımcılar, altın'ın direnç seviyesinden uzaklaşmasına sebep oldu. Altın'da 1360 dolar/ons'un kırılıp1400 dolar/ons'a kadar uzanabileceği beklentimiz devam ediyor.