Altın güzel bir başlangıç yaptı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

 

Altın 2015'in ilk haftasında iyi bir performans göstererek 1.223 dolar/ons'a doğru uzandı. Ons'ta 40 dolarlık sıçrama yapan altın, haftayı yüzde 2.8 getiriyle tamamlarken, gümüş yüzde 4.4 ile göz doldurdu. Dolar da yüzde 1.32 değerlenerek yatırımcılarının güvenini boşa çıkarmadı. 

Haftaya 1.188 dolar/ons seviyesinden yukarı yönde istekli giriş yapan altın, ABD'nin güçlü verilerine rağmen yoluna devam etti. Ülkenin New York ekonomik görünüm endeksi 2014 Şubat ayından itibaren en yüksek seviyeye çıkarken iş aktivitesi de 2010’dan bu yana ki en yükseğini kaydetti. Altın istifini bozmayarak salı günü de alımları karşılamaya devam etti. ABD’nin imalat dışındaki işletme, istihdam, fiyat ve özellikle yeni siparişler endekslerinde topyekun görülen gerileme yanında, fabrika siparişleri de beklentilerden kötü geldi. Bu gelişmeler altın için engel teşkil etmezken, maden 3 haftanın en yüksek seviyesi olan 1223.15 dolar/ons’a ulaştı. Ham petrol fiyatlarındaki geri çekilme devam ederken varil başına fiyat 48.45 dolar ile son 5.5 buçuk senenin en kötü seviyesi kaydedildi. Hafta ortasında kar satışlarına teknik satışların da eklenmesiyle altın adım adım geri çekilirken dolar, Euro karşısında 9 yılın en yüksek seviyesine 1.18 ile yükseldi. Wall Street de 5 seanstır devam eden kaybın ardından sıçrama yaptı. ABD’nin özel sektöre dair güçlü istihdam rakamları borsa için itici güç olurken, Fed toplantı tutanaklarında da açıkça görüldü ki, Merkez Bankası, faiz oranlarını yükseltmeye başlama konusunda aceleci davranmayacak. Son işlem günü ABD'nin tarım dışı istihdam revize rakamları beklentilerin çok üzerinde açıklandı. Altın, yükselmeye devam ederek yatırımcısına yüzde 2.8 kazandırdı. Dolar, hafta boyunca değerlenmeye devam ederek euro, karşısında 1.1754 seviyesine kaydetti ve haftanın sonunda yüzde 1.32 oranında kazandırdı. Dünya hisse senedi piyasası hafta içindeki sert düşüş hareketinden sıyrıldı. Öyle görülüyor ki bazen yatırımcılar, Avrupa’nın ekonomik ve finansal rahatsızlıklarıyla, Rusya’nın ve ya diğer ülkelerin durumlarına dair endişe duyarak satışa yönelirken, bir diğer gün ise Merkez Bankalarının gevşek para politikaları kapsamında para içinde yüzdüklerine kanaat getirerek kağıt piyasasına yöneliyorlar. Altın, her daim sepette bulunması istenilen bir kıymetli olduğundan kazandırmaya devam ediyor. 
Altın, 1220 dolar/ons seviyesindeki kritik direncini kırarak, yatırımcılarına umut verdi. Yeni sene için pozisyon almayı planlayan yatırımcılar ilk fırsatta altına geçmeyi düşünebilirler. Teşvik beklentileriyle erken satış yiyen euro, önümüzdeki günlerde toparlanmaya çalışacağından altın için de destek oluşturacaktır. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018