Altın, gümüşün gerisinde kaldı
Geçen haftaya, Yunanistan'a yönelik gelişmelerle girilirken, sonrasında Moody's tarafından İtalya'nın kredi notunun aşağıya çekilmesi, Fransız-Belçika bankası Dexia'nın fonlama konusunda sıkıntıya düşmesi ve ECB'nin Yunanistan'ı ve bölgeyi finansal açıdan rahatlatacağı düşünülen hamleleri, piyasalarda iki yönlü dalgalanmaya neden oldu. Özellikle; altında istikrarlı bir fiyat hareketi yaşanmazken, emtia piyasasına gelen alımların da etkisiyle, önceki haftaya göre bir miktarda olsa yükseliş kaydetti. Geçen hafta 1.600-1.680 dolar/ons bandında dalgalanan altın, 1.637.60 dolar/ons kapanış fiyatı ile önceki haftaya göre yüzde 0.83 oranında değer kazanırken, gümüş yüzde 4.06'lık yükselişle aynı yönde hareket etti.
Yeni haftaya, 1.624 dolar/ons seviyesinden yukarı yönde istekli başlayan altın, Avrupa piyasalarının açılışıyla birlikte, Atina'dan açıklanan ve hedefin şaştığı anlamına gelen 7.6'lık bütçe açığı ve Dexia'nın fonlama zorluğu yaşadığı haberleriyle, varlıklarını koruma telaşına kapılan yatırımcıların alımlarıyla altın, yükselişe geçti. Diğer taraftan; ABD'nin imalat ve konut sektörüne ait sevindirici veriler gelirken, Euro Bölgesi'nden ise PMI endeksi Eylül ayında, 25 ayın en düşük seviyesinde açıklanması euro/dolar paritesini 1.32'ye çekerken, altını 1.650 dolar/ons seviyelerine yükseltti. Salı günü Bernanke, Kongrede yaptığı konuşmasında; çift dipli resesyonu önlemek için daha fazla adım atmaya hazır olduklarını belirtirken, ekonominin ise düşüşe yakın olduğunu söylemesi, yatırımcıları rahatsız etti. Parite 1.3146 ile son 9 ayın en düşük seviyesine altın, 1.679.30 dolar/ons'la haftanın en yüksek seviyesini test etti. Ancak; yatırımcıların, Avrupa bankalarına mali destek geleceği beklentisi hem altın, hem de grubu emtialarda hızlı satışlara neden oldu. Ons'da 84 dolara varan düşüşle 1.595.6 dolar/ons'a kadar gerileyen altın, alıcıların devreye girmesiyle dipten döndü. Hafta ortası Moody's, İtalya'nın uzun vadeli finansman temini konusunda taşıdığı riskler nedeniyle, kredi notunu aşağıya çekmesi, altının yönünü tekrar yukarıya çevirdi. Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası faizlerde değişikliğe gitmezken, piyasalara likidite sağlayacak programı açıklaması, risk iştahını artırdı. Toplantının ardından Euro 1.3450 seviyesine doğru hareketlenirken altın 1.640-1.650 dolar/ons bandında tutundu. Son işlem günü ABD'nin kritik tarım dışı istihdam verisinin beklentileri aşması özellikle;hisse senedi piyasalarını sevindirdi. İlerleyen saatlerde, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in İtalya ve İspanya'nın notunu indirdiği haberi yatırımcıların sevincini yarım bıraktı. Dolar değer kazanırken altın, 1655 dolar/ons seviyesinden 1625 dolar/ons'a kadar satış görüldü. Kapanışa doğru toparlanan maden 1637.88 dolar/ons'ta dengelenerek 5 haftanın ardından haftalık bazda, yüzde 0.8'lik bir getiri sağladı. Euronun, cuma günü kayıpları ile haftayı, 1.3380 pariteden kapatması, dolar karşısında yüzde 0.09'luk düşüş yaşamasına neden oldu. Kıymetliler içinde gümüş yüzde 4 getiri ile göz doldururken, endüstriyel üretim içinde kullanılan platin ve paladyum, emtia piyasasının toparlanma sürecinden faydalanamadılar. Ham petrolde Nymex türü yüzde 5.5, Brent türü yüzde 3.58 oranında yükseliş kaydederken, kurşun dışındaki baz metallerin tamamı yükseldi. Avrupa borsaları, ECB'nin bankalara likidite desteği sağlayacağını açıklaması ve İngiltere Merkez Bankasının tahvil alım miktarını artıran kararı ile yükseldi.
Krizler nedeniyle artan veri akışı ve açıklamalar, fiyatlarda daha fazla dalgalanmalara neden oluyor. Özellikle; verilere duyarlı olan yatırımcılar, sıkça gelen veriler karşısında yön bulmakta zorlanıyor. Altın yatırımcısı da bu yoğun veri trafiği içinde, kar satışlarına sıkça başvuruyor. Bu hafta altın fiyatları, dalgalı seyrine devam ederken Avrupa tarafında likidite sorunun hafifletmeye yönelik alınan önlemler, altında alım seviyelerini daha da aşağılara çekecektir. Altının yeni fiyat bandı, 1585-1660.dolar/ons aralığında olacaktır.