Altın gene yükselişte

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Yılbaşında çeyrek altın 161 TL idi. Şimdilerde 190 TL'den alınıyor, 195 TL'den satılıyor.

Yılbaşında altının gramı 99 TL idi. Şimdilerde 119 TL. 

Altın, birikimini altına bağlayanlara 2 ayda TL ile yüzde 18 kazandırmış durumda.

Altın halkımızın geleneksel tasarruf aracı. Kadınların bileziği var, takısı var. Erkeklerin bir köşede 3-5 çeyrek veya tam altın sikkesi var. Çocukların omzunda nazarlık altınlar var.

İşte bunun için almaya satmaya niyeti olmasa da halkımız altın fiyatı ile devamlı ilgilenir.

Almaya, satmaya niyeti olsun olmasın halkımız, ekonomide olup bitenleri izleyenlere devamlı sorar: "Altın alayım mı? Altınım var satayım mı?”

Gelişmeler gösteriyor ki bu işin bileni yok. Bu işin bileni olsa, altın fiyatındaki değişimden o kazanır...

İyi de acaba bu altın fiyatları neden nasıl iniyor, çıkıyor?

Önce Türkiye’nin durumunu belirleyelim:

- Dünyada altın fiyatı artmasa da bizde dolar fiyatı artınca altın fiyatı artar. Yılbaşından bu yana dolar fiyatında önemli değişim yok. Ama yılbaşında onsu 1.061 dolar olan altının onsu şimdilerde 1.272 dolar.

-İşte bunun için, dolar fiyatı artmadığı halde dünyada altının fiyatı yüzde 18 dolayında arttığı için bizde de altın fiyatları TL olarak yüzde 18 dolayında yükseldi.

Altının dünya piyasalarındaki fiyatının normal olarak arz ve talepteki değişime bağlı olarak inip çıkması beklenir. Normal olarak da kısa sürede arz ve talepte çok büyük değişim olması gerekir. İki ayda altın üretimi birden azaldığı için veya Merkez Bankaları’nın birden altın alımına geçtikleri için arz talep dengesinin bozulduğunu söylemek akılcı görülmüyor. Hindistan, Çin, Türkiye gibi büyük alıcıların taleplerinde de artış yok.

O halde dünya fiyatlarındaki artış spekülatif.

Dünyada yüzer gezer paradan çok bir şey yok. Faiz oranları yerlerde sürünüyor. Bu paraları yönlendirenler kâr etme arayışında. 

Büyük karlar emtia spekülasyonundan elde ediliyor. Gıda maddesi, madenler, sanayi girdileri talebi düşük. Fiyatı yükseltme şansı yok.

Esas spekülasyon alanı borsalar ama borsayı spekülatif hareketle yüzde 2-5 yükseltmek mümkün. Halbuki altında spekülatif hareketle fiyatı kısa sürede hızlı yükseltme imkanı var.

Spekülatif oyunla yükseltilen fiyat gerçek fiyat değildir. Oyuncu fiyatı yükselttikten sonra tepe noktada elindeki varlıkları satar, oyundan çıkar. Faturayı tepe noktada altını alan öder.

Halkımız da bunun farkında olmalı ki, Kapalıçarşı piyasasında sadece satıcı var. Alıcı yok. 

cats2-004.jpg

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018