Altın fiyatlarında oynaklık devam ediyor
Altın bu iner de, çıkar da.
Altına para bağlayanlar buna alışacak. Fiyat çıkarken inebileceğini, fiyat inerken çıkabileceğini bilerek bu işe girecek.
Bakınız altının gram fiyatı 100 TL.ye yaklaşmışken, kısa sürede 80 TL.ye kadar geriledi. Sonra 98 TL'ye kadar yükseldi.
Bu yükselişin devam edeceği sanılırken birden altının gram fiyatı 93-94 TL.ye geriledi.
Tekrarda yarar var gram fiyatının 99‘dan 80 TL.ye inmesi de, sonra tekrar 99 TL.ye çıktıktan sonra 93-94 TL.ye inmesi de normaldir.
Altın denen maden fiyatı en hızlı değişen madendir. Bunu seven fiyat dalgalanmasına da alışacaktır.
Altın fiyatı inişe geçti diyoruz ama, yılbaşında onsu 1.214 dolar olan altın gene de 1.313-1.314 dolar gibi yılbaşına göre yüksek bir yerde. Üzülenler, kısa süre önce 1.990’ları görmüştü diye üzülüyor.
Yılbaşında gramı 75-79 TL.olan 22 ayar bilezik şimdilerde 85-86 TL.
Çeyrek altın yılbaşında 140 TL iken 161 TL.ya kadar yükseldi. Şimdilerde 150-154 TL.
Açık anlatımıyla altın fiyatı kaybettiriyor derken hangi gü-ne göre kaybettiriyor, kazandırıyor derken hangi fiyata göre kazandırıyor bunları bilmek gerekir.
Altın getirisi olan bir yatırım aracı değildir. Fiyatı devamlı oynar. Bu nedenle bugün al, yarın sat işinde kazanmak kadar kaybetmek de vardır.
Unutmayınız nenelerimiz, analarımız için altın,al sat amacıyla değil, uzun süreli güvence amacıyla ilgi gören, kıymetli maden ve ziynet eşyası olarak taşınabilen bir tasarruf aracı idi.
Kısa süreli yatırım amacıyla altın almak riskli olabilir. Fiyatı iniyor diyerek telaş ile satanlar, fiyat yükselecekmiş diyerek altına para bağlayanlar zarara uğrayabilir.
Kimseye altın alması veya satması için akıl verilemez. Altın konusunda kâr ile zarar kol kola gezer.
Onun için kişiler altın alıp satarlarken dikkatli olmak zorundadır. Altına ilgi duyanlara verilebilecek tek bir akıl vardır. Tüm imkanları altına bağlamak riskli olabilir. Hazmedilebilecek,kayıp halinde üzüntü vermeyecek ölçüde para altına bağlanabilir. İşte o kadar.