Altın, euro ile fiyatlandı
Geçtiğimiz hafta, Avrupa tarafından gelen olumlu veriler ve başarılı tahvil ihaleleri ile artan risk iştahı, hisse senedi piyasalarında yükselişlere neden olurken, dolar karşısında ayakta kalmayı başaran euro, altının 1600 dolar/ons destek seviyesinin üstünde tutunmasını sağladı. Çarşamba günü, 1.3197'lik parite desteği ile haftanın en yüksek seviyesini 1641.95 dolar/ons'la test eden altın, haftalık bazda sadece yüzde 0.57'lik getiriye sahip oldu. Diğer taraftan, yaşanan olumlu hava ve güç kaybeden dolar, ham petrol fiyatlarında yüzde 6'ya varan yükselişlere neden oldu.
Haftaya 1.598 dolar/ons seviyesinden giriş yapan altın, salı günü beklentilerin tersine yüksek gelen Almanya'nın iş dünyası güven endeksi ve İspanya'nın başarılı geçen tahvil ihracının piyasalarda yarattığı olumlu hava ile 1.3133 seviyesine tırmanan pariteyi takip etti. Altın, 1.618 dolar/ons'a kadar tırmanırken ham petrol fiyatlarında, daha sert yükselişler yaşandı. Aynı gün, ABD'nin beklenenden yüksek açıklanan konut başlangıçları verisi de, hisse senedi piyasalarına pozitif yönde katkı sağladı. Çarşamba günü, Avrupa Merkez Bankası'nın gerçekleştirdiği tahvil ihalesi, piyasaları salladı. AMB'nin bankalara 489 milyar euroluk borç verme operasyonuyla yönünü yukarı çeviren piyasalar, sonrasında gelen kar satışlarıyla düşüşe geçti.
Özellikle; AMB'nın tahvil ihalesiyle birlikte parite 1.3197, kendisini izleyen altın 1641.95, gümüş 30.215, platin 1.453 dolar/ons'la haftanın en yüksek seviyelerine ulaşırken, diğer emtia ve hisse senedi fiyatlarında da ciddi yükselişler gözlendi. Ancak; Merkez Bankası'nın ucuz kredilerine, beklentileri aşan bir talebin gelmesi yatırımcıları, yeni borç verme programının Bölge'nin ağır borç problemlerinin çözümüne dair duydukları endişeleri, ortadan kaldırmaya yetmedi.
Likidite operasyonunun ardından kar satışlarına yönelen yatırımcılarla altın, 1.600 - 1.615 dolar/ons bandına geri çekilirken parite, 1.305' in gerisine geldi. Perşembe günü, ABD'den açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvurularında, 2008 yılı Nisan ayından bu yana görülen en düşük seviyenin kaydedilmesi ve Michigan Üniversitesi beklenti endekslerinin hazirandan bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkmasıyla güçlenen dolar, altında baskıyı neden oldu. Cuma günü birçok uluslar arası piyasada son işlem günü olması sebebiyle hacimler daralırken, ABD ekonomisinin ivme kazandığına dair gelen yeni sinyaller, kritik dünya borsalarını yukarı itti. ABD'nin dayanıklı tüketim malları siparişlerinin beklentileri aşması ve yeni konut satışlarının nisandan bu yana görülen en büyük artışı yaşaması, paritenin dolar lehine fiyatlamasına neden olsa da haftalık bazda kar ve zarar eşitlendi.
Kıymetli madenler tarafında ise dolar tarafından gelen baskıya rağmen altın, haftanın kapanışını 1607.65 dolar/ons'dan yaparak 1.600 dolar/ons desteğinin üzerinde tutunmayı başardı ve haftalık bazda yüzde 0.53, platin yüzde 0.46, paladyum yüzde 5.92 değer kazanırken gümüş yüzde 2.11 oranında değer kaybetti. Ham petrol fiyatları, Irak ve İran menşeli jeopolitik riskler ve güç kaybeden dolardan etkilenerek yükseldi. ABD ham petrol fiyatı yüzde 6.03 (99.68.dolar/varil), Brent türü ham petrol fiyatı yüzde 4.10 (103.73 dolar/varil) artış gösterirken, Avrupa ve ABD tarafından gelen olumlu veriler özellikle; iki kıtada vadeli borsa endekslerinin yükselmesinde etkili oldu. Uzun vadeli hazine bonoları tarafında ise satışlar ön plandaydı.
Bu hafta yatırımcılar, yılbaşı rehavetiyle düşen işlem hacimlerinin neden olduğu,fiyat hareketleriyle karşılaşabilirler. Özellikle; sert fiyat hareketleri yaşansa da, yine denge seviyelere geri dönülecektir. Altın ve grubu emtia fiyatları, yavaşlayan parite hareketleri nedeniyle, mevcut seviyelerin üstünde kalmaya çalışacaktır. Altın; 2011 yılını, 2.000 dolar/ons hedefinin çok gerisinde ancak; 1.600 dolar/ons'un üstünde kapatacağını tahmin ediyoruz.