Altın dolara baskın çıktı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

 

Geçtiğimiz hafta altın, kar satışlarının çelme takmasına aldırmadan yükselen bir grafik çizdi. Sarı maden 1190 dolar/ons'a ulaşarak yatırımcılarını heyecanlandırırken, ABD'den açıklanan pozitif Enflasyon verisi altının belini büktü. Haftayı 1176.84 dolar/ons'tan kapatabilen altın yine de yüzde 3.3'lük kazancı hanesine yazdı. Gümüş yüzde 2.21, platin yüzde 6.36 kazandırırken, paladyum ise yüzde 0.84 kırmızıda kaldı.

Geçtiğimiz hafta altın, kar satışlarının çelme takmasına aldırmadan yükselen bir grafik çizdi. Sarı maden 1190 dolar/ons'a ulaşarak yatırımcılarını heyecanlandırırken, ABD'den açıklanan pozitif enflasyon verisi altının belini büktü. Haftayı 1177 dolar/ons'tan kapatabilen altın yine de yüzde 3.5'lik kazancı hanesine yazdı. Gümüş yüzde 2.21, platin yüzde 5.49 kazandırırken, paladyum ise yüzde 0.6 kırmızıda kaldı.

Altın haftaya 1155 dolar/ons seviyesinden yukarı yönde istekli başladı. Pazartesi, Fed yetkililerinden özellikle görüşleri farklılık gösteren iki üye bu kez hemfikir olarak, ekonomik verilerin hayal kırıklığına uğratmaması halinde Aralık’ta bir faiz artışını kuvvetle destekleyebileceklerini belirttiler. Faiz artırımının bir kez başladıktan sonra kademeli olarak artırılacağı da ifade edildi ve altın gelişmelerle 1170 dolar/ons'u test etti. Sonraki gün ise Asya'dan gelen haberlerle kan kaybetti. Çin’den açıklanan ithalat rakamlarının 11. ayda da düşüş yaşaması; bu sene içinde emtia fiyatlarındaki düşüşü ve iç talebi tetikledi. Çin’in ticaret verisi gösterdi ki, ülke birçoklarının düşündüğünden çok daha şiddetli bir şekilde yavaşlıyor. Çin’in durumu küresel büyümeye dair ipuçları verirken, yatırımcılar, FED’in 2006’dan bu yana ilk kez gerçekleşecek faiz artırımının zamanlamasına ilişkin tedirginlik yaşıyor. Küreselleşen dünyada, Çin gibi önemli aktörlerin büyüme verileri, diğer bir kıtada Amerikan Merkez Bankası'nın kararlarında etkili olabiliyor. Yine aynı gün, Euro Bölgesi’nin lokomotif ülkesi Almanya’dan açıklanan, ülkedeki kurumsal yatırımcı ve analistlerin ekonomiye duyduğu güveni ölçen ZEW endeksi, 6.9 beklentiye karşılık, 1.9 ile oldukça düşük açıklandı. Altın haftanın en kötü seviyesini 1151.95 dolar/ons’la kaydetmesinin ardından yüzünü yukarı döndü. ABD’nin küçük işletmelerinin durumunu yansıtan endeks ve perakende satışlar beklentileri karşılayamadı. Altın, 'boğa'ların omzunda fiyat bandını yükseltti. Hafta ortasında aşağı yönde dalgalanan altın, özellikle ABD'den açıklanan verilerle düzlüğe çıkmayı başardı. ABD’nin büyümesine işaret eden perakende satış verileri, analistlerin beklentilerini boşa çıkardı. Bir de üstüne FED Bej Kitap raporunda, ülkenin zayıflayan imalatı gözler önüne serilince, altın ve euro/dolar paritesi hızla tırmanışa geçti. Altın 1190 dolar/ons'u test ederken parite de 1.15'i test etti. Perşembe gününe gelindiğinde altın son 3.5 haftanın zirvesini 1191.65 dolar/ons ile kaydetti. ABD'den açıklanan enflasyon verileri beklentiler paralelinde açıklanarak sarı madeni 1.175 dolar/ons'a sürüklerken, doların elini güçlendirerek paritenin 1.36 seviyesine itti. Neyse ki, haftalık işsizlik başvurularının 270K beklentiye karşılık 255K açıklanması altının kaybını hızla geri kazanmasını sağladı. Haftayı 1176.80 dolar/ons'tan kapatan altın yüzde 3.30 değerlenirken, gümüş 2.21 platin yüzde 6.36 değer kazandı. Ancak paladyum yüzde 0.84 kırmızıda kalarak takımdan ayrıştı.

Doların sahneye çıkmasıyla altın bir miktar itibar kaybına uğradı. Hafta içinde 1190 dolar/ons'a ulaşması güzel bir gelişmeydi ancak kapanış itibariyle bu seviyelerde kalabilirse o zaman bir sonraki adımların geleceğini düşünebiliriz. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018