Altın çöpe mi düşüyor?

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Serhan Yenigün / Finansinvest

Altın fiyatlarında son dönemde aşırı bir dalgalanma görüyoruz. Dolar bazında altının ons fiyatı (saf altın için 1 ons = 31,1034768 gram) son iki ayda 1500 dolardan 1900 dolara kadar çıkıp 1700 dolara kadar gerileyen çok sert bir dalgalanma gösterdi. Aynı dönemde Türkiye'de altının gram fiyatı 78 TL'den 109 TL'ye kadar çıkıp 98 TL'ye gerileyerek benzer bir volatilite (fiyat oynaklığı) sergiledi.

Bu sert fiyat hareketlerinin ardında yatan nedenleri kısaca sıralayalım: i) Avrupa'da devam eden mali sıkıntılar. ii) ABD'nin "AAA" olan yüz yıllık kredi notunun uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's tarafından düşürülmesinin yarattığı endişe. iii) Küresel ekonomilerde görülen yavaşlama, hatta durgunluk sinyalleri. iv) Spekülatif ataklar.

Özellikle burada son sırada belirtmiş olduğumuz spekülatif atakların, diğer nedenleri bahane olarak kullanan ve yükseliş trendini ivmelendiren bir etken olduğunu belirtelim. Ancak, önceki gün ABD'de bu tür spekülatif etkileri kısmen dengelemek adında bazı kararlar alındı ve altında zaten kar satışı için bekleyen yatırımcılar bu kararları birer tetikleyici olarak kullanarak altın fiyatlarının iki günde %10'a varan bir düşüş sergilemesine neden oldu.

Fiyatlar üzerindeki aşırı hareketlilik ve sert dalgalanmalar tolere ederek bakıldığında altın fiyatlarının son on yıllık yükseliş trendinin devam edeceği tahmin edilmekte. Ancak, 1976 - 1980 arasında dört yılda 100 dolardan 800 dolara çıkıp ardından 300 dolara gevşeyen altın tecrübesiyle bakıldığında, daha uzun bir sürede de olsa hemen hemen aynı yüzdeyle değerlenen ve 2002'den 2011'e 250 dolardan 1900 dolara çıkan altın fiyatlarında 1000 dolara kadar geri çekilme bekleyenler de var.

Bu kadar geniş vadelerde dünyada jeopolitik riskler, enflasyon dinamikleri, kriz veya aşırı risk iştahı gibi parametrelerin nasıl şekilleneceğini bilme imkanımız maalesef yok. Kurşun kalemlerle yazdığımız bir takım varsayımlar ile hareket edebiliriz belki, ancak bu varsayımlara kalıcı yatırımlar için cesaretimiz son dönemde biraz kırıldı. Daha yakın vadeli ajandaya bakarak günü kurtaracak bir takım öngörüler oluşturmaya çalışırsak, bugün akşam ABD'de FED Başkanı Ben Bernanke'nin yapacağı açıklamalara odaklanıyoruz. FED'in yeni bir parasal gevşemeye gitmesi halinde "yüksek likidite ve zayıf dolar" algısı altında yeni ralliler getirebilir. Tersi durumda ise, ilk etapta altında bir kar satışı, ancak sonrasında yine yükselen trende dönüş bekleniyor.

Son söz: TL bazında altının gram fiyatına yatırım yapan yatırımcıların kur hareketlerine de dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatalım. Altın (ons) değer kazanırken USD/TL'de düşüş olması halinde TL Gram Altın fiyatları yerinde sayabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017