Altın bocalamaya devam ediyor
Altın geçtiğimiz hafta oldukça dalgalı bir seyir izledi. Ne Fed komitesi, ne fiziki alıcılar altının yardımına koştu. Tüm kıymetlilerin zarara uğradığı haftada en fazla kaybı yüzde 2.75 ile paladyum yaşadı.
Altın geçtiğimiz haftaya, 1095 dolar/ons seviyesinden yukarı yönde istekli başladı. Avrupa seansında 10 dolarlık bir hamle yaparak 1105 dolar/ons'a ulaşan altın gün ortasından itibaren satış yiyerek 1087'ye kadar geri çekildi. ABD seansında tepki alımlarıyla toplanan maden, yüksek gelen dayanıklı tüketim mal siparişlerinin muhalefetine maruz kaldı. ABD'de, pazartesi başlayarak 2 gün süren Fed Açık Piyasa Komitesi'nin toplantısına odaklanan piyasa oyuncularından dolayı altın, hafta ortasına kadar yatay seyir izledi. Açıklamalarda beklenildiği gibi faiz artırımı yapılmazken, ne zaman yapılacağına dair de herhangi bir ipucu verilmedi, diğer yandan büyümeye dair olumlu ifadeler kullanıldı. Perşembe gününe gelindiğinde altın oldukça hareketli bir seans yaşadı. Avrupa'da zilin çalmasıyla kritik destek seviyesi olan 1082 dolar/ons's kadar yuvarlanan altın neyse ki ABD'nin işsizlik başvurularıyla toparlandı. Beklentilerden daha fazla insanın işsizlik maaşına başvuruda bulunmaları, altını 10 dolardan fazla omuzladı. Maalesef sarı madenin sevinci fazla sürmedi ve kazancını geri verdi. Altında yine bir Cuma klasiği yaşandı. Altın fiyatı tam 1080 dolar/ons kritik sınırına gelmişti ki, ABD'den açıklanan veriler ve özellikle güven endeksi beklentileri karşılamayınca fiyat çok sert bir hamle yaparak 1105.30 dolar/ons'a ulaştı. Bu seviyeden bir miktar kar satışını karşılayan altın haftayı 1093.77 dolar/ons'tan yüzde 0.5 ekside tamamladı. Gümüş yüzde 0.4, platin yüzde 0.5 ve paladyum yüzde 2.75 kayıp yaşadılar.
Doktorların da dediği gibi; altının durumu 'ciddiyetini koruyor'. 1100 dolar/ons da psikolojik fiyat eşiklerinden biri ve kapanış itibariyle bu seviyenin kırılmasını takiben 1125 dolar/ons'un aşılması altının kısa dönem için rahat nefes almasını sağlayacaktır.