Altın bir haftada 120 dolar dalgalandı
Önceki hafta gerçekleşen Fed toplantısının yankıları geçtiğimiz hafta da tüm endekslerde hissedildi. Ezberlerin bozulduğu piyasalarda, parasal genişlemenin bekasının yatırımcılar için daha önemli olması fiyatlamalarda kendini gösterirken, altında teknik satışların da devreye girmesiyle maden, 120 dolar/ons dalgalanarak 1.180 dolar/ons'a kadar yuvarlandı. Cuma günü ABD’den açıklanan moral bozucu ekonomik verilerin akabinde bir miktar toparlanan maden 1235.30 dolar/ons’ta dengelenerek haftalık bazda yüzde 4.66 değer kaybetti. Altınla birlikte tercih edilen dolar yüzde 0.76 değer kazanırken, küresel hisse senedi piyasalarında yükseliş kaydedildi.
Geçtiğimiz haftaya 1297.92 dolar/ons'tan giriş yapan altın, seansın ilk saatlerinden itibaren satışa maruz kaldı. Salı günü ABD'den açıklanan dayanıklı mal siparişleri, Fed Haziran ayı imalat endeksi, yeni konut satışları ve Conference Board tüketici güven endeksinin pozitif açıklanmasıyla, parite dolar lehine işlem görerek haftanın en iyi seviyesi olan 1.3151'den 1.3065 seviyesine kadar geri çekildi. Ekonomik datalar altını köşeye sıkıştırırken hafta ortasında sert şekilde 1.225 dolar/ons'a geriledi. ABD’den açıklanan ekonomik veriler bu kez negatifti. Özellikle GSYH rakamı beklentilerin çok altında kalırken, diğer verilerden tüketici harcamaları, şirket karlılıkları ve ihracat rakamları da moral bozdu. Karamsar ekonomik verilerin, Fed’in, teşvik programına dair endişe bulutlarını aralamasından dolayı, küresel hisse senedi piyasalarında yükseliş gözlendi. Çarşamba günü ayrıca Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin, Bölgenin büyümesine dair riskin altını çizerek, bankanın gevşek para politikasının bu durumla uyumlu olacağına yönelik beyanatta bulunmasının akabinde, parite son üç haftanın en kötü seviyesi olan 1.2985’e kadar geri çekildi. Hafta sonuna yaklaşırken altında kan kaybı artarak devam etti. ABD’de Perşembe günü açıklanan işsizlik başvuruları beklentilere yakın gelirken, tüketici harcamaları ekonominin gelişmekte olduğu sinyalini verdi. Diğer yandan bekleyen konut satışları 6 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu pozitif verilerden ziyade, parasal genişlemenin akıbetini fiyatlayan yatırımcılar altından çıkarak Dow Jones'u 15,050 puanın üzerine omuzladılar. Altın, cuma sabah seansında 1180.60 dolar/ons'la Ağustos 2010'dan bu yana ki en kötü işlem fiyatını kaydetti. ABD piyasalarına geçildiğinde Chicago PMI (satın alma yöneticileri endeksi) rakamlarının beklentileri hayal kırıklığına uğratması sonrasında altın yukarı yönelse de, 1235.30 dolar/ons son fiyatıyla yüzde 4.66 değer kaybetti. Altın, 2. ekonomik çeyrekte ise 1968'den bu yana ki en kötü performansı kaydederek sınıfta kalırken, diğer kıymetlilerden gümüş yüzde 2.18, platin yüzde 2.48 paladyum yüzde 2.06 değer kaybıyla haftayı kapattı. Euro, dolar karşısında yüzde 0.76 değer kaybederken, altın'dan çıkan yatırımcılar, son zamanlarda birçok Fed yetkilisinin, bankanın teşvik politikasında frene basacağı endişelerini teskin etmesiyle, kağıt alımlarına hız vererek Wall Street’i yukarı taşıdı.
Geçtiğimiz hafta Londra Külçe Piyasası Birliği'nden yapılan açıklamaya göre; mayıs ayında altındaki işlem hacmi 12 senenin en yükseği olarak kaydedildi. Bu rakam sert satışların görüldüğü Haziran ayı için daha da yukarıda açıklanacaktır. Ancak yüksek hacmin satışlardan oluşması sebebiyle altın, ayı piyasasının pençesinde can çekişiyor. Cuma günkü hamlesi, yeni haftada alımlar için yatırımcılara göz kırparken 1270 dolar/ons seviyesinin kırılması pozitif algılanabilir.