Altın baskı altında
Geçen haftanın ilk dört günü, 1570-1580.dolar/ons dar bandında dalgalanan altın, haftanın son günü, beklentilerin çok üstünde açıklanan, ABD'nin tarım dışı istihdam rakamlarıyla, sert bir düşüş yaşadı. Cuma günü, 1562.dolar/ons' la, alt bandı kıran ve son iki haftanın en düşük seviyesini gören altın, sonrasında gelen tepki alımlarıyla haftayı 1579.10 dolar/ons' dan kapattı. Altın, bu kapanışla haftalık bazda, %0.13 değer kazanırken, FED' in, gevşek para politikasını bağladığı parametrelerden biri olan, istihdam piyasasındaki toparlanma, dolar'a, euro karşısında %0.15 değer kazandırdı.
Geçen haftaya; 1575.60 dolar/ons'tan satış ağırlıklı bir giriş yapan altın, ABD'nin uzlaşma sağlanamayan bütçe görüşmeleri nedeniyle piyasalarda oluşan negatif havadan, etkilendi. Salı günü, Asya tarafından gelen fiziki altın talebinin yanı sıra Çin' in, yeni teşvik önlemleri sayesinde altın, haftanın en iyi fiyatı olan 1586.55 dolar/ons'a kadar yükselse de, kar satışları ile kazanımlar, geri verildi. ABD'den açıklanan ISM imalat dışı endeksinin 2012'den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkması ve diğer endeks kalemlerinin de iyi performansı, FED'in pozitif politikalarının da etkisiyle yatırımcılar altını, 1574 dolar/ons'a sürüklerken Dow Jones, 14413.17 endeks ile 116 yıllık tarihinde ki zirvesine ulaşarak rekor kırdı. Hafta ortasında, kağıt alımları devam ederken, Euro/dolar paritesi 1.3075 seviyesinden itibaren dolar lehine fiyatlanmaya başladı. ABD tarafından gelen verilere fazlasıyla duyarlı hale gelen altın, kısa vadeli karlar peşinde koşan yatırımcıların işlemleriyle, dar bantta dalgalı bir grafik çizmeye başladı. Altın, ABD'den açıklanan pozitif istihdam rakamlarıyla yukarı yönde hamle yaparak 1585.25 dolar/ons'a yükseldi. Perşembe günü altın, haftanın en sakin seansını yaşadı. ABD'den açıklanan haftalık işsizlik başvuruları 5 senedir görülen en düşük seviyede kaydedilirken, kağıt piyasasına yönelen yatırımcılar, Dow Jones' u tarihi zirvelere taşıdı. Euro Bölgesi Merkez Bankası, ekonomik verilerdeki hafif değişikliklerden dolayı, faizleri indirmek için bir gereksinim duymazken, Euro lehine olan bu kararla, altın'dan ayrışan parite 1.3116 seviyesine kadar tırmandı. Son işlem gününde, ABD'in tarım dışı istihdam rakamlarının, beklentilerin çok üzerinde açıklanması ve işsizlik oranının Aralık 2008'den bu yana görülen en düşük seviyede kaydedilmesi piyasaları hareketlendirdi. Düzelmekte olan emek piyasası, FED'in ultra gevşek para politikasında, frene basacağı yönündeki beklentilerin yükselmesine ve yatırımcıların, dolar'a yönelmesine neden oldu. Parite, 1.2952 seviyesine kadar geri çekilirken altın, 1582.dolar/ons'dan 1563.dolar/ons'a sert bir düşüş yaşadı. Ancak; bunu fırsat bilen yatırımcıların alımlarıyla toparlanan altın, 1579.10 dolar/ons kapanışla haftalık bazda %0.13 değer kazanmasını bildi. Kıymetli madenlerin tamamı değer kazanırken paladyum, %8.44'lük değer artışıyla son 18 ayın en yüksek seviyesini 787.20 dolar/ons' la gördü. Dolar son günkü hamlesiyle Euro karşısında %0.15 yükselirken, artan risk iştahı ile birlikte vadeli borsa endekslerinde de ciddi yükselişler yaşandı. Dow Jones endeksi %2.18 yükselirken 14413.17 puanla tarihi zirveyi gördü. Riskli varlıklara yönelen yatırımcılar, ABD, Almanya ve İngiltere 10 yıl vadeli hazine kağıtlarından, yoğun bir şekilde çıktığı gözlendi.
Yatırımcı; artan risk iştahı ile birlikte, hisse senedi alımlarını öne çıkardı. Altın yatırımcısı ise, FED'in istihdam tarafından gelen toparlanmadan etkilenerek, gevşek para politikasını, daha kısa tutacağı endişelerini yaşamaya başladı. Kısa vadeli karlar peşinde koşan yatırımcılar, bu hafta da altın'ın istikrarlı bir grafik çizmesine engel olacaklardır. Altın, 1550.dolar/ons'a kadar uzanan bir satış baskısıyla karşılaşsa da bu seviyelerden kayıplarını yerine koyacaktır.
Yazara Ait Diğer Yazılar
Tüm Yazılar