Altın ABD verileriyle dalgalandı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

 

Geçtiğimiz hafta piyasalar, yine kampa giren FED Açık Piyasa Komitesinin açıklamalarına kulak kesildi. ABD'den açıklanan pozitif ekonomik veriler ile gardını düşüren altın’da, FED'in açıklamaları kortizon etkisi yaratarak 1334 dolar/ons’a kadar omuzlasa da, dolar karşısında zayıf kalan maden 1283 dolar/ons’a kadar yuvarlandı. Son işlem günü ABD'nin tarım dışı istihdam rakamlarının hayal kırıklığı yaratmasıyla kendine gelen altın, seansı 1313.50 dolar/ons’tan tamamladı ancak haftalık bazda yüzde 1.49 değer kaybına uğradı. Gümüş yüzde 0.58 kayıpla altını takip ederken platin ve paladyum, ham petrol ile birlikte haftayı kazançlı bitirdi.

 

Altın seansa 1333.50 dolar/ons seviyesinden giriş yapmasının ardından hafta ortasında kadar ağırlıklı olarak 1320-1330 dolar/ons dar bandında fiyatlandı. Yatırımcılar Çarşamba günü sonlanacak 2 günlük FED toplantısı öncesinde temkinli işlemler gerçekleştirirken, hafta ortasında sabah seansında altın 1339.45 dolar/ons'la haftanın en iyi seviyesini kaydetti. Aynı gün, ABD'den açıklanan işsizlik oranı verisi Ocak 2011’den bu yana ilk kez düşüş gösterirken, Temmuz’da özel sektör istihdamı beklentileri aştı. Diğer bir kritik veri beklentinin oldukça üzerinde gelen büyüme rakamı olurken, altın sert satışlarla ons’ta 25 dolar birden kaybederek 1305 dolar/ons’a kadar geri çekildi. İlerleyen saatlerde, piyasalarının gözünün çevrili olduğu FED’in 2 günlük toplantı tutanakları açıklandı. Yazılı açıklamada kısa vadeli faiz oranları 0-0.25 arasında sabit bırakılırken, aylık 45 milyar dolar tutarında uzun vadeli ABD Hazine kağıdı ve 40 milyar dolar tutarındaki Mortgage destekli menkul kıymet alımının süreceği belirtildi. Ayrıca yüzde 2 hedefinin altında bir enflasyonun ekonomik performans için risk yaratabileceğinin farkında oldukları beyan edilirken, dikkat çeken bir nokta da, 3 yıldan bu yana ilk kez ekonomide yaşanan gelişmelerin ‘ılımlı’ kelimesi ile ifade edilmesi oldu. ABD ekonomisinin ilk yarıda ılımlı bir hızla büyüdüğünü ve yılın ikinci yarısında da bu ılımlı hızda bir artış görülmesinin beklendiği ifade edildi. Açıklamaların ardından altın hızla yukarı yönelirken dolar döviz sepeti karşısında 6 haftanın en düşük seviyesine geri çekildi. Perşembe günü ABD'den açıklanan işsizlik başvuruları beklentilerin aksine düşüş gösterirken, ISM yeni sipariş endeksi Nisan 2011’den, imalat istihdam endeksi Haziran 2012’den bu yana görülen en yüksek seviyede açıklandı. Altın güçlü ekonomik veriler sonrasında 1307 dolar/ons’a kadar gevşerken dolar elini güçlendirerek haftanın en iyi seviyesi olan 1.3190'a ulaştı. Cuma sabah seansında ayı piyasasına eklenen Asyalı yatırımcıların yoğun satışlarıyla sarı maden 1283 dolar/ons’a kadar yuvarlandı. Piyasanın adeta nefesini tutarak beklediği Tarım Dışı İstihdam rakamlarının hayal kırıklığı yaratması, New York ISM iş aktivitesinin 17 ayın en yüksek seviyesinde gelmesini dahi gölgeleyerek altın ve pariteyi hızlıca omuzladı. Altın seans sonunda 1313.50 dolar/ons'a ulaşabilse de haftalık bazda yüzde 1.49 değer kaybetti. Diğer kıymetli madenlerden gümüşün kaybı yüzde 0.58 olurken, platin yüzde 1.33 ve paladyum yüzde 0.8 ile yatırımcılarını sevindirdiler. Euro, son günkü performansına rağmen başladığı noktaya geri dönerken, Nymex yüzde 2, Brent yüzde 1.7 kazandırdı ve baz metallerde topyekun yükseliş kaydedildi.

Altın, 1310 dolar/ons üzerinde kapanış yaparak yatırımcılarına yükseliş yönünde istekli olduğunu gösterdi. Haftalık seansın açılması ve Asyalı yatırımcıların da istihdam verisini pozitif fiyatlamalarıyla ivme kazanacak sarı maden hafta boyunca 1350 dolar/ons direncini kırmayı deneyecektir. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018