Altın 1.500 dolar hedefinden uzaklaştı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]


 

Geçen hafta; Avrupa Merkez Bankası'ndan yapılan negatif açıklamalar,  Çin'den gelen karışık veriler ve fonlardan çıkan yatırımcılar, altına satış getirdi. Özellikle; doların lehine gevşeyen paritenin de baskısıyla geçen haftanın son iş günü, 1420 dolar/ons'a kadar geri çekilen altın, haftanın kapanışını 1448.30 dolar/ons'tan yaparak %1.49 değer kaybetti. Kıymetli Madenlerin tek kazandıranı ise %2 ile paladyum olurken düşen pariteyle dolar, euro karşısında %0.94 değerlendi.

İlk işlem gününe, 1470.24 dolar/ons'dan giriş yapan altın, Asya tarafında haftanın en iyi işlem fiyatı olan 1.479 dolar/ons'a kadar yükselirken, AMB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamaları, parite ile birlikte  gevşemesine neden oldu. Başkan, açıklanacak ekonomik verileri yakından gözlemleyeceklerini ve hali hazırda sıfırda olan mevduat faizi de dahil, oranlarda kesintiye gidebileceğini belirtti. Ancak; bankanın tahvil alma yoluyla hükümetleri destekleyemeyeceğini de ekledi. Salı günü, Almanya'nın fabrika sipariş rakamları piyasaları ve ortak para birimini ateşleyince euro, 1.3132 seviyesine kadar yükselirken bazı yatırımcılar, altına dayalı fonlardan çıkmayı tercih etmesi nedeniyle pariteden ayrışan altın, 1441.63 dolar/ons'a kadar satış gördü. Çarşamba günü Asya kaplanı Çin'in, Nisan ayına ait ticaret fazlası ile Almanya'nın sanayi ve imalat üretimi gibi kritik ekonomik verilerinin yüksek açıklanması, kıymetli madenler dahil, ham madde sektörüne ivme kazandırdı. Altın, 1.476 dolar/ons, parite ise 1.3194 ile haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Perşembe günü Avrupa Bölgesi'nin sorunlu ülkelerinden İspanya'nın tahvil satışı, beklenilen düzeyde gerçekleşmeyerek faiz oranlarını yükseltti. Yatırımcılar, ekonomik görünümünün zayıf olduğunu ve Mario Draghi'nin açıklamalarını, tekrar hatırlarken, ABD'den açıklanan haftalık işsizlik başvurularının 5 seneyi aşkın süredir en düşük seviyede gelmesi, pariteyi 1.3040 seviyesine doğru çekerken altın, 1456 dolar/ons'a düştü. Aynı gün Çin' in, ÜFE endeksi, Nisan'da beklenenden daha yüksek açıklanırken, para politikasında daralmaya gidilmesini öngören TÜFE rakamlarındaki artış, dünyanın en büyük ham madde tüketicisinin kıymetli madenleri de içine alan piyasalarda, satış baskısı oluşturmasına neden oldu. Hisse senedi tarafında Dow Jones ve S&P 500 endekslerinin rekorları, küresel vadeli borsa endekslerini de yukarı yönde desteklerken, son işlem günü Avrupa piyasalarında artan satış baskısı, altın'ı haftanın en kötü işlem fiyatı olan 1419.91 dolar/ons'a kadar sürükledi. Ancak; akşam saatlerinde yükselişe geçen parite ve 10 yıl vadeli hazine kağıtlarına gelen satışlar, emtia piyasasına tepki alımları olarak yansırken, haftalık kapanışlar da yükseldi. Altın, 1448.30 dolar/ons kapanışa rağmen, haftalık bazda %1.49 değer kaybederken gümüş %1.04, platin %0.47 ile kendisini izledi. Paladyum %2.09'luk değer artışıyla gruptan ayrışırken bakır,  %1.78 yükselişle yukarı yönlü trendi sürdürmüş oldu. Cuma günü gelen hızlı satışlara aynı şiddetle karşılık veren ham petrol yatırımcısı, ABD tarafında fiyatların haftalık bazda %0.38 artmasına neden olurken, vadeli borsa endekslerinin yönü de, yükseliş oldu.
1.500 dolar/ons hedefinden uzaklaşan altın, yatırımcıları daha düşük fiyat beklentisi içine soktu. Fiziki talebin karşılanmasıyla tekrar ayı piyasası endişesini yaşayan altın da alımlar, yeterince güçlü değil. Bu hafta, 1.440 dolar/ons destek seviyesinin kırılması, satışları körükleyebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018