Almanya Yunanistan'ı Kurtarabilir mi ?

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Yorgo Kirbaki'nin Atina'dan verdiği habere göre Alman Hükümeti, Yunanlıların borçlarını satın alarak Yunan ekonomisini kurtarmaya hazırlanıyor.

Haberi değerlendirmeden Yunan ekonomisinin sorununu özet olarak hatırlayalım.

- Yunanistanın bütçe geliri 110 milyar dolar, gideri 150 milyar dolar dolayında. Yaklaşık 40 milyar dolar açığı kapatmak için borçlanması gerekiyor.

- Halbuki yunanistanın borcu büyük. Mevcut borcunun vadesi gelen taksidini ve faizini ödemesi için de tekrar borç bulması gerekiyor.

- Çözüm için 40 milyar dolarlık açığı kapatması gerekiyor. Açığı kapatmak demek maaş ve ücretleri, sosyal hizmetleri tırpanlamak demek. Bunu yapmak zor.

Açık anlatımıyla bir defalık borç ertelemesi veya bir defalık kredi ile sorunun çözümü imkansız .

Şimdi dönelim Yorgı Kirbaki'nin haberine. Bu habere göre,Almanya'nın en büyük bankaları, hükümetin de desteğiyle Yunanistan'ın borçlarını almaya hazırlanıyor.

Alman Bankası CEO'su Josef Ackermann'ın Yorgo Papanreu ile yaptığı görüşmede, olası Euro bölgesi sorununu incelediğini ve Yunanistan' ın bunun merkezinde olduğu için acil hareket edilmesi gerektiğini söylemiş.

Diğer bir Alman bankası yöneticisi ise hükümete verilen bir planla Alman kalkınma bankası KfW önderliğinde Yunanistan borçlarının satın alınabileceğini belirtmiş.

Yunanistan'ın kaderinin, Başbakan Yorgo Papandreu'nun 5 Mart'ta Berlin'de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yapacağı görüşmede belli olacağı ifade edilirken, Almanya'nın Yunanistan' ı iflastan kurtarma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyormuş.

Cuma günü Atina'da Başbakan Papandreu ve diğer yetkililerle görüşen Deutsche Bank Başkanı Josef Ackermann'ın, Almanya'nın Yunan ekonomisini kurtarma planının detaylarını anlattığı söyleniyor.

Aralarında Hypo Real Estate, Eurohypo ve Deutsche Postbank'ın da aralarında yer aldığı Alman bankaları ellerinde tuttukları milyarlarca Euro'luk Yunanistan borcunu artırmak istemedikleri ancak Alman hükümetininin garantörlüğüyle bu bankaların da tavırlarını yumuşatacağı belirtiliyor.

Üç aşamadan oluşan Almanya'nın kurtarma planına göre, ilk olarak Alman devlet bankaları AB ortalama faizi ile 22-25 milyar Euro'luk Yunan tahvili alacak.

İkinci olarak da Yunanistan 2010 yılı için 3.5-5 milyar Euro'luk ek kemer sıkma tedbirlerini uygulamaya koyacak.

Son olarak de Yunanistan' ın ekonomik planlama ve kararlarında Almanlar büyük ölçüde söz sahibi olacak.

Geçen hafta başında Atina'da incelemeler yapan AB Komisyonu-Avrupa Merkez Bankası-IMF heyetinin, Yunanistan Maliye Bakanlığı yetkililerine aşağılayıcı ve haysiyet kırıcı ifadeler kullandıkları ortaya çıkmış. To Vima gazetesine göre, Komisyon yetkilisi Portekizli Cecilio Orelio, Yunan Maliye Bakanlığı yetkililerine yüksek ses tonuyla "Paralarımız nereye gitti? AB programlarından aldığınız avansları ne yaptınız" diye sormuş. Gazete "Heyet, Yunan ekonomisinin artık bundan böyle Brüksel'den yönetileceğinin mesajını verdi" yorumu yapmış..

Tekrar rakamlara dönellim. Yunanistan'ın yıllık bütçe açığı 40 milyar dolar. Giderlerde 3.5-5 milyar euroluk kısıntı işe yaramaz. Açığı kapatmaya gene de 35 milyar dolar gerekiyor.

20-25 milyar euroluk Yunan tahvili açığı kapatır ama borç yükünü artırır. Sorunu önümüzdeki yıla taşır.

Anlaşıldığı kadarı ile Yunanistan'ın kaderini Alman Hükümeti belirleyecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018