Alman Steigenberger Maslak'taki oteli kapattı
Rusya ile yaşanan uçak krizi, üzerine üst üste patlayan bombalar, silahlı saldırılar... Son bir yılda terör yüzünden sayıları yüzlerle ifade edilen kaybettiğimiz insanımız. Bir de bu saldırıların ekonomiye olan yansıması. Onlarca cruise gemisi seferleri iptal edildi, otellerde doluluk hızla düştü. Turizmde en önemli kaybı yaşayan kent İstanbul oldu.
Son bir yılda doluluk oranının yüzde 30’lara düştüğü İstanbul’da oteller ya fiyatlarını indiriyor, dayanamayanlar ise kepenklerini kapatıyor. Alman turizm devi Steigenberger’in Maslak’taki oteli bunlardan biri.
Uzun yıllar Sheraton olarak kullanıldı
Uzun yıllar Maslak’ta Sheraton markası ile hizmet veren 5 yıldızlı Steigenberger Hotel’in işletmecisi ile mülk sahibi arasında ödenmeyen kiralar nedeni ile kriz gündemdeydi. Casino ve emlak kralı olarak anılan Sudi Özkan, ödenmeyen kiraları gerekçe göstererek, otelin işletmecisine önce icra takibi başlattı daha sonra tahliye davası açmıştı. İşletmeci şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cenk Kınay ise, kendileri ile ilgili iddiaların doğru olmadığını belirterek, hukuki sürecin devam ettiğini kaydetmişti.
İşte o otel iflasını açıkladı ve 1 Mart itibarıyla kapandığını ilan etti. Oteli aradığımda da telefonu açan kişi kulağıma gelen “kapandı” sözünü teyit etti. Yer ayırtmak için aradığımda otel çalışanı, “Dün (27 Şubat) ifl as ettiğimiz bize duyuruldu. Müşteri kabul etmiyoruz” dedi. Kalan misafirleri sorduğumda da “Onlara da tahliye etmeleleri gerektiğini ilettik” yanıtını verdi.
Binayı Sudi Özkan yaptı
2015’ten bu yana ‘Steigenberger’ markası ile hizmet veren otel İstanbul’un en gözde mekânlarından biri. Oteli 1992 yılında Sudi Özkan inşaa ettirdi. Ancak oteli işleten şirketin (Palace Otel Turizm Hizmetleri A.Ş) sahipleri ile mülk sahibi, ödenmeyen kiralar nedeni ile karşı karşıya geldi. Oteli işleten şirket Palace Otel A.Ş’nin 1 yıl süreyle iflas erteleme kararı aldığı biliniyor. Ödenmeyen kiranın ise 10 milyon TL civarında olduğu kaydediliyor.
1930 yılında Albert Steigenberger tarafından kurulan Almanya merkezli şirketin dünya çapında 116 oteli bulunuyor. 2009’da Mısırlı turizm şirketi Travco Group’un satın aldığı şirket, 2016’da adını Deutsche Hospitality olarak değiştirdi.
Pegasus Havayolları'na Fransa’dan tatsız haber
Son dönemde şehirler arasında havalimanı rekabeti dikkat çekiyor. İstanbul’da yapımı devam eden 3’üncü havalimanının dünyanın en büyüğü olacağı konuşuluyor. Bu hedef sadece İstanbul’da yok. Dubai Uluslararası Havalimanı’nda da var. Dubai Yönetimi, en büyük olduklarını iddia ediyor. Ancak öyle havalimanları var ki... Büyümek değil, küçülmek için çaba sarfediyor. İşte bunlardan biri de Fransa’daki Saint Etienne.
200 bin kişilik nüfusuyla Fransa’nın orta kesiminde yer alan bu şehirdeki havalimanı yılda 150 bin yolcu kapasiteye sahip. Geçtiğimiz günlerde havalimanı yönetimi, bazı uçuşların iptal edileceğine dair karar açıkladı ve yolcu kapasitesini 10 bine çekeceğini duyurdu.
2018’de sözleşme bitiyor
Aslında iki firmadan bahsediliyordu bu açıklamada. Biri İrlanda merkezli Ryanair, diğeri de Sabancı ailesine bağlı Pegasus...
Fransız Air Journal gazetesine konuşan havalimanı yetkilileri düşük maliyetli hizmet sunan iki şirkete olan desteklerin sona erdirildiğini açıkladı. İrlandalı şirketin sözleşmesi 2017 Ekim ayında, Esas Holding’in amiral gemisi olan, Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Ali Sabancı'nın yaptığı Pegasus Havayolları ise 2018 Haziran ayında sona erdirilecek.
Pegasus’un haftada 3 kez Sabiha Gökçen’den St. Etienne’e uçuşu var. Bu iki şirketin düzenlediği seferlerin St. Etienne yönetimine maliyeti 2.5 milyon euroyu bulunuyor.