Alkışla biten “basın” toplantımız da oldu!
Bir süre öncesine kadar uçaklar tekerleklerini yere koydu mu, adeta “Oh, başımıza bir iş gelmeden indik” rahatlamasıyla bir alkış tufanı kopardı. Çok daha eskiden, yazlık sinemalarda tahta sandalyeler üstünde çekirdek çitleyerek izlenen filmin sonunda aynı durum yaşanırdı. Film mi alkışlanırdı, oyuncular mı, belli değil. Film komikse de alkış yükselirdi, melodramsa da…
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı dün İstanbul’da yılın son enflasyon raporunu açıkladığı bir “basın toplantısı” düzenledi. Aslında “basın toplantısı” biraz da lafın gelişi ya da Merkez Bankası’nın duyurusundan alınma bir tanım. Toplantıya gazetecilerin yanı sıra finans kesimi temsilcileri de katıldı. Hem zaten toplantı bitiminde ne olduysa finans kesiminin “toy” temsilcilerinin hareketiyle oldu. Belli ki bu tür toplantılara pek de alışık olmayan bu temsilciler, toplantı bitiminde, yazlık sinemada film alkışlayan çocuklar gibi Merkez Bankası Başkanı Başçı’yı alkışlamaya başladı. Ama, gazeteciler ve deneyimli bankacılar öyle bir bakış attılar ki, bu yeni yetmeler utangaç çocuklar gibi bir-iki saniyelik cılız alkıştan sonra durmak zorunda kaldılar ve ellerini adeta saklama çabasına giriştiler.
Ama olan olmuştu; alkışla biten bir basın toplantısına da tanıklık etmiştik.
Enflasyon tahmini; malumun ilanı
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, üçüncü enflasyon raporunda yüzde 6.2 olarak tahmin edilen 2013 enflasyon tahminini, dördüncü raporla birlikte yüzde 6.8’e revize ettiklerini açıkladı. Başçı’nın verdiği bilgiye göre, 2013 enflasyonu orta noktası yüzde 6.8 olmak üzere yüzde 6.3 ile yüzde 7.3 arasında bekleniyor.
Merkez Bankası’nın enflasyon tahminini yüzde 6.8’e çıkarması zaten beklenen bir durumdu, malumun ilanıydı. 2014-2016 dönemine ilişkin orta vadeli planda zaten TÜFE’deki yılsonu değişim tahmini yüzde 6.8 olarak yer almıştı. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın bu orandan farklı bir tahminde bulunması zaten söz konusu değildi. Ya da farklı bir şekilde ifade edersek, OVP’ye bir anlamda Merkez Bankası’nın tahmini yazılıyordu.
Yine aynı şekilde, OVP’de yer aldığı gibi 2014 yılı enflasyon tahmini de yüzde 5.3 olarak açıklandı. 2014 enflasyonu, yüzde 3.8 ile yüzde 6.8 arasında bekleniyor.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, kurda ortaya çıkan yüzde 10’luk bir artışın, enflasyonu yıllık bazda yüzde 1-1.5 dolayında etkilediğini belirtti. Başçı, 2013 için bir önceki tahmin olan yüzde 6.2 yüzde 6.8’e revize edilirken, aradaki 0.6’lık farkın 0.4 puanının da kur artışından kaynaklandığını söyledi.
Başçı, bir önceki enflasyon raporunda petrol fiyatını 107 dolar olarak esas aldıklarını, ancak bu kez petrol fiyatını ekim ayının ilk üç haftasındaki ortalama fiyat üzerinden güncelleyerek 109 dolara çıkardıklarını, bunun da enflasyon tahminini 0.1 puan etkilediğini kaydetti.
Enflasyonda umut ayları
Enflasyon 2013 sonu için yüzde 6.8 olarak tahmin edilirken, son üç aydaki artışın yüzde 1.6’da kalacağı umuluyor. Bu düzeyde kalınmasının çok zor olacağı ortada.
Enflasyonda umut ayı, ekim. Geçen yılın ekiminde ortaya çıkan yüzde 1.96’lık görece yüksek artıştan çok daha az bir artış gerçekleşeceği ve böylece eylül sonunda yıllık bazda yüzde 7.88 olan yıllık oranın, ekim sonunda hızla aşağı geleceği umuluyor. Ancak, ekim aylarının mevsimsel olarak yüksek enflasyonla geçtiği biraz göz ardı ediliyor.
Enflasyonun 2014 yılının ocak ayında da keskin bir düşüş göstereceği beklentisi hakim. Bu beklenti, bu yılın ocak ayında tütün ürünlerinden kaynaklanmak üzere TÜFE’de kaydedilen ve ocak ayı için çok yüksek sayılan yüzde 1.65’lik oranın devreden çıkmasıyla gerçekleşecek. Başkan Başçı bu konuda, “Enflasyonun, tütün fiyatlarında 2013 yılı ocak ayında gözlenen yüksek artışın yıllık enflasyon üzerindeki etkisinin ortadan kalkmasıyla, 2014 yılının başlarında önemli bir düşüş sergileyeceğini öngörüyoruz. 2014 yılının son çeyreğinde ise enflasyonun hedefle uyumlu seviyelere geleceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.
Net hata noksan
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, temmuz ve ağustos ayları toplamında pozitif 8 milyar dolara yaklaşan net hata ve noksanın kaynağına ilişkin görüşünün sorulması üzerine, bu tutarda, varlık barışından gelen paranın ve Türkiye’de yerleşiklerin yurtdışındaki paralarını getirmelerinin etkili olabileceğini söyledi. Başçı, rakamların zaman içinde netleşeceğini kaydetti.
Ödemeler dengesi metodolojisine göre, gerek varlık barışı, gerekse diğer yollarla gelen paranın sermaye hareketlerine çift kayıt sistemiyle, yani hem pozitif, hem negatif kaydediliyor olması yüzünden, bu şekildeki para hareketlerinin net hata ve noksana yansımasının sıfır olması gerektiğini de biz bir dip not olarak düşelim.