Alibaba.com'a "buy from Turkey" linkiyle gelen umut
TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki Çin'de b2b e-ticaret alanının en büyüklerinden Alibaba.com ile Türkiye'deki 45 bin ihracatçının yer alacağı buy from Turkey sitesi arasında link kurulması konusunda anlaştıklarını, bunun ihracatta önemli gelişmeye neden olacağını açıklamış. Alibaba com'da yer alan Türk firmalarının bazılarının ticaretlerini hızla arttırdığını biliyoruz. Bu girişimin ihracat artışına neden olacağını söylemenin yanlış olmayacağı düşüncesindeyiz...
Alibaba.com dünyanın en büyük internet ticaret sitelerinden biridir. 240'dan fazla ülkede kayıtlı kullanıcısı olan bir sitedir. Türkiye'den de 225 bin şirket bu siteye kayıtlı kullanıcılar içersinde yer alıyor. Bunlar arasında bu alanda önemli ticari potansiyele ulaşmış olanlar da var.
TİM Başkan vekili Tahsin Öztiryaki, Hong Kong'ta dünyanın bu önemli internet ticaret sitesi Alibaba.com CEO Yardımcısı Brian Wong ile yaptığı konuşmada yeni bir işbirliğinin temelini attıklarını açıklıyor: "Alibaba.com'dan 45 bin ihracatımızın yer aldığı 'buy from Turkey'e bir link verilecek. Alibaba.com'un 430 milyon abonesi olduğu göz önüne alınırsa, bu bizim tanıtımımız açısından çok büyük fırsat olacak. Bu işbirliğinin ilk yıl sonunda ihracatımıza yüzde 20 katkı yapmasını bekleyebiliriz." Öztiryaki, Hong Kong'ta büyük alım yapan çokuluslu şirketlerin CEO'larıyla görüşmeler yapıp onları Türkiye'ye davet edip, onlara mal satacaklarını da açıkladı.
Alibaba bizler gibi bütün dünya insanları için 1001 gece masal kahramanlarından biridir. Masaldaki fakir oduncu bir gün odun kesmek için gittiği dağlık bölgede gelen 40 haraminin bir kayanın yanına gelip "Açıl susam açıl" diyerek açılan kayadan mağaraya girip çaldıkları ganimetleri bırakıp, "Kapan susam kapan" diyerek kayanın mağara kapısını kapatıp gittiklerini görür. Onların gidişinin ardından "Açıl susam açıl" diye girdiği mağarada haramilerin hazinesiyle karşılaşır. Bazı ziynetleri alıp döner. Sonraki gelişinde ise girdiği mağaradan çıkış için şifre sözü unutur ve haramilere yakalanır...
Alibaba masalı sadece masal olarak kalmadı. 1944'te Maria Montez, Jon Hal ve Turan Bey'in oynadığı bir Hollywood filmi oldu.
1999 yılında ise Alibaba masal kahramanlığından sonra bu kez bir Hong Kong'lu grup tarafından internette bir b2b sitesi olarak kuruldu. Ve hızla dünyada yaygınlaştı. Dünyanın birçok ülkesinden katılımcılarla firmadan firmaya e-ticaretin gerçekleştiği bir alan oldu. Alibaba com. Çin'de perakendede Teoboo.com'un kuruluşunu gerçekleştirdi. Yahoo'nun Çin'deki ortağı oldu. Şimdi hedefinde 1 milyar kişiye hizmet veren perakendecilik ağını geliştirmek var.
Alibaba com'un firmalara katkısını ortaya koyan bir örneği geçenlerde gazetemizin KOBİ'den bölümünde Sedat Alp'in haberinde MTC firması yöneticisi Cihan Güldiken'in anlatımından öğrenmiştik. Güldiken Alibaba com'da yer alarak 5 kişilik bir personelle 2007 yılında b2b ticareti yapmaya başladıklarını ilk yıl 4 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaştıklarını, son yıl da 13 milyon dolarlık hedeflerine ulaşarak ticaretlerini hızla büyüttüklerini belirtiyor. Güldiken, ticaretlerinin bor, demir-çelik, galvaniz ürünleri ve inşaat malzemeleri olduğunu belirtiyor. Önceleri fuarlara katılarak müşteri edindiklerini her fuarda 7-8 firma ticaret konusunda anlaşırlarken, şimdi sitelerini haftada ortalama 3 bin 200 firmanın ziyaret ettiğini söylüyor. Bu firmalarla ilk temasın internet üzerinden yürütüldükten sonra telefon ve faks aracılığıyla geliştirilip, satış işlemlerini tamamladıklarını, her geçen gün dünyanın farklı coğrafyasından müşteriler edinip, onlara ürün sattıklarını açıklıyor.
Öztiryaki'nin yüzde 20 ihracat artıracağına inandığı Alibaba.com/buy from Turkey linki çok yüksek bir hedef olarak görülebilir. Ama 2007 yılında Alibaba.com'da yer alarak 4 milyon dolarlık b2b ticareti gerçekleştiren ve bunu 4 yıl gibi kısa dönemde 13 milyon dolara yükselten Güldiken'in başarısı bu hedefin ulaşılamaz bir hedef olmadığını ve Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle 45 bin ihracatçımızın yer aldığı buy from Turkey'in haziran ayında bir link ile Alibaba com'a bağlanmasıyla ihracatımızın ivme kazanmasını beklemek yanlış olmaz...