Alibaba.com Stratejik İş Gelişimi Üst Düzey Yöneticisi Brian Wong: KOBİ&

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

 

E-ticaret Batı'da 2005 yılında doğdu. Çin merkezli Alibaba.com'un doğuş tarihi ise 1999. Çin'deki küçük imalatçılar için ticaret platformu oluşturmak amacıyla İngilizce öğretmeni Jack Ma ve 17 kurucu üye tarafından hayata geçirilen Alibaba.com, bugün 240 ülkeden 36 milyon kayıtlı kullanıcıya sahip, dünyanın en büyük B2B online ticaret şirketlerinden biri konumunda. Alibaba.com'un en büyük pazarı yüzde 18 ile ABD. İkinci sırada yüzde 13 ile AB geliyor. Türkiye şirketin en büyük 10 pazarı arasında yer alıyor.

Birçok şirket büyük kurumsal müşterilere yönelirken, Alibaba.com KOBİ'lere odaklanıyor. DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan Alibaba.com Stratejik İş Gelişimi Üst Düzey Yöneticisi Brian Wong bunun nedenini açıklarken, şirketin kurucusu Jack Wa'dan alıntı yapıyor: "Biz balinalarla değil, karideslerle ilgileniyoruz. Karidesi yakaladığınızda, balinaları da yakalarsınız."

Uluslararası birçok dergi tarafından web dünyasının en etkin 25 isminden birisi seçilen, çok kez dünyanın en önemli 50 CEO'su sıralamasında yer alan Jack Wa, Alibaba.com'un başarılı olmasını ve krizlere rağmen büyümeye devam etmesini de böyle açıklıyor aslında: "KOBİ'lerin ekonomik gelişimine inanıyoruz. Beş yıl önce, büyümenin gerçek motoru KOBİ'ler ve özel sektör olacak dedik. Ve bu yüzden KOBİ'lere, özel sektöre yardım etmeye karar verdik. Onlara e-ticaret ile yardım edelim dedik. İnterneti kullanarak daha fazla rekabet gücüne sahip olmalarını istedik. Önce onlar için değer yarattık, daha sonra onlardan para kazanmaya başladık" diyor.

KOBİ'ler rekabet gücü kazanıyor

Bugün Alibaba.com'un kayıtlı kullanıcı sayısının yıllık artış ortanı yüzde 40. Küresel krize rağmen bu büyümenin sürdürülmesi, dünya genelinde KOBİ'lerin uluslararası ticarette yeni bir kanal olarak İnterneti tercih ettiklerinin bir kanıtı. Bu büyümenin başlıca nedeni olarak e-ticaretin eşitleyici özelliğini gösteren Wong ise, şu değerlendirmede bulunuyor: "e-ticaret sayesinde küçük şirketler küresel pazarlarda büyük şirketlerle rekabet edebilir hale geliyorlar. Daha önceden sadece Coca-Cola, Microsotf gibi şirketler küresel pazarlarda faaliyetlerde bulunabiliyorlardı. Çünkü küresel piyasalara ulaşabilmek için çok fazla seyahat etmeniz, pazar araştırması ve reklam çalışması yapmanız gerekli. Tüm bunlar çok pahalı. Oysa Alibaba.com sayesinde yılda sadece 600 dolar ödüyorsunuz. Yani günde 2 dolardan daha az bir maliyetle, küresel pazarlara ulaşıyor ve ürününüzü satabiliyorsunuz."

İçinde bulunduğumuz ekonomik durgunluk ortamında, KOBİ'lerin yeni ve uluslararası pazarlara erişimlerinde en düşük maliyetli pazarlama araçlarını kullanmayı tercih ettiklerini kaydeden Brian Wong, Türkiye'nin Alibaba.com'u kullanarak Avrupa'nın yanı sıra, Ortadoğu, Avrupa, Asya ve ABD pazarlarındaki payını artırabileceğini söylüyor.

e-ticaret sayesinde KOBİ'lerin ekonomik kriz döneminde bile büyüme devam ettiklerini de belirten  Wong, bunun nedenini ise şu şekilde anlatıyor: "Müşteriler farklı ürünlere, farklı pazarlara, ucuz fiyatlara ulaşmayı tercih ediyorlar. Normalde dört ay boyunca arayacağınız bir ürünü, Alibaba.com sayesinde dört haftada buluyorsunuz. Farklı ülkeleri, ticaret fuarlarını dolaşmanız gerekmiyor. Bu da büyük bir kar yaratıyor."

Türkiye'de KOBİ'lerin yüzde 10'u ihracata yönelik

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre bugün Türk KOBİ'lerinin sadece 2 milyonu, yani yüzde 10'u ihracat yapıyor. Oysa Türkiye son beş yılda toplamda yüzde 23'ün üzerinde ortalama yıllık büyüme ile Avrupa'nın en hızlı büyüyen ihracat ekonomisi konumunda.

Alibaba.com'un Avrupa'nın en büyük ikinci pazarı olan Türkiye'deki kayıtlı üye sayısı 160 bine ulaşıyor. Türk KOBİ'lerinin küresel ticarette yer alabilmeleri için etkin bir B2B ticaret pazarı sunmayı hedeflediklerini kaydeden Wong, "Türkiye, dinamik yerel sanayi kolları, elverişli ticaret akışı ve bölgenin en hızlı büyüyen internet kullanımı ortamına sahip bir ülke olarak uzun vadede Alibaba.com için kritik bir pazar. Girişimcilik ruhu ve teknoloji kullanımı açısından Türkiye çok büyük bir potansiyele sahip. Bugün Türk şirketlerinin yüzde 89'a internet üzerinden iş yapıyor. Bu oran AB ortalamasının üzerinde. Teknoloji ve ticaretin olduğu bir yer Alibaba.com için de ideal bir pazardır" diyor.

Girişimci ve yenilikçi olun risk almaktan korkmayın

Peki dünya genelinde birçok internet şirketi başarısız olurken, Alibaba.com nasıl başarılı oldu? Brian Wong bu soruya yine, şirketin kurucusu Jack Wa'nın sözlerini hatırlatarak cevap veriyor: "Başarının sırrı, kurucumuzun işin ilk gününden itibaren bir vizyona sahip olması ve yaptığı işe inanması oldu. İnternetin KOBİ'ler için çok önemli bir araç olacağını çok önceden söylemişti. Takım ruhu ve şirket kültürü de başarıda önemli olan diğer iki unsur oldu."

Jack Wa, 2000 yılında B2B ve e-ticaret düşüncesinden bahsettiğinde, herkes ona gülmüş ve deli olduğunu düşünmüştü. Oysa bugün bu rüyası gerçek olmuş durumda.

e-ticaret yapmayı düşünenler için Brian Wong'un önerilerine gelince: "Girişimci ve yenilikçi olun. Farklı iş modelleri geliştirin. Bir fikriniz varsa risk almaktan çekinmeyin. Küçük başlayın ve zaman içinde büyüyün. Bir müşteri bulduğunuzda hemen güvenmeyin. Sanal pazar yeri, gerçek pazar yerinden farklı değildir. Bu müşteriyi iyice araştırın, geçmişine bakın. Eğer güvenirseniz iş yapın." 

Ve son olarak Alibaba.com'un kurucusu Jack Ma'nın sözlerine yeniden kulak vermekte fayda var: "Eğer ben başarılı olduysam, dünya genelindeki gençlerin yüzde 80'i başarılı olabilir. Hepimiz normal insanlarız. Eğer çok çalışırsanız, eğer çabuk öğrenirseniz, herkesin şansı olabilir. Ben başarılı bir işadamı olduğumu düşünmüyorum. Bir şey yaratmanız gerekli: İnsanlar için değer yaratmalısınız. İnsanlara yardım ederseniz, insanlar da size yardım eder. İş olarak bakıldığında, bu süreç değil, sonuçtur."

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar