ALES başvuruları başladı
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda iki kez gerçekleştiriliyor. 2013 yılı sonbahar sınavı 17 Kasım’da yapılacak. Dün başlayan başvurular, 20 Eylül’de sona erecek. Sınava bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurtdışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabiliyorlar. Sınavın sonuçları, yapıldığı tarihten itibaren 3 yıl süreyle geçerli.
Sınav sonuç belgesine ihtiyaç duyulan alanlar ve alınması gereken puanlar şöyle sıralanıyor:
-Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için, alanındaki puan türünde 100 üzerinden 70 puan alan adaylar başarılı sayılıyorlar ve giriş sınavlarına başvurabiliyorlar.
-Üniversite veya Yüksek Teknoloji Enstitüsü Senatolarınca ALES puan şartı istenilmeyen tezsiz yüksek lisans programları haricindeki lisansüstü programlara öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde kullanılıyor. Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için daha düşük bir puan belirlenebiliyor), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan gerekiyor.
-Yükseköğretim kurumları, lisansüstü programlarına öğrenci seçiminde sınav puanının, yüzde 50'den az olmamak koşuluyla, ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağını adaylara duyuruyorlar. Yükseköğretim kurumları seçme işlemlerinde sadece bu puanlardan yararlanabildikleri gibi, bu puanları ön eleme amacıyla veya kendi yapacakları sınavın bir parçası olarak da kullanabiliyorlar.
-Yükseköğretim Kurulu tarafından izin verilen yükseköğretim kurumlarındaki öğretmenlik sertifika programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde de ALES sonuçları kullanılıyor. Öğretmenlik sertifika programlarına başvuruda bulunmak isteyenlerin bu sınava girmeleri zorunlu.
-Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurtdışına gönderilecek adayların bu sınava girmeleri zorunlu. Ancak mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkânlarıyla yurtdışında lisansüstü öğrenim göreceklerin sınava girme zorunluluğu bulunmuyor.
-Bazı kamu kurum ve kuruluşları, yurtdışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilere burs verirken sonuçlardan yararlanıyorlar.
Sınavın kapsamı
Sınavda sayısal ve sözel bölümden oluşan bir test uygulanıyor, soruları cevaplama süresi ise üç saat.
Sayısal bölümde 50’şer sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 testleri); sözel bölümünde ise 50’şer sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 testleri) yer alıyor. Bütün adaylar, 4 testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az 3’ünü seçerek toplamda 150 soru cevaplandırmış oluyorlar. Adaylar istedikleri takdirde bütün testleri cevaplandırabiliyorlar. Sayısal-1 ve Sayısal-2 testleri, adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşuyor. Sayısal-2 testindeki soruların, Sayısal-1 testindeki sorulara göre daha ileri düzey sorular olması planlanıyor. Sözel-1 ve Sözel-2 testleri ise, sözel akıl yürütme becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşuyor. Farklı bölümlerden mezun olan adayların girdiği bir sınav olduğu için yüksek öğrenim görmüş kişilerin cevaplayabilecekleri nitelikte olan sorulardan oluşan sınavda en kritik unsur, soruları hızlı cevaplayabilme becerisi.
Sınava başvurmak isteyen adaylar, Aday Başvuru Formu’na http://www.osym.gov.tr adresinden ulaşabilirler.
……………………………………………………………………………………
Mühendislik tamamlama programında yerleştirmeler 16 Eylül'e kadar sürecek
Büyük tartışmalar yaratan Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı, 21 Temmuz’da gerçekleştirilmişti. ÖSYM tarafından yayınlanan kılavuzda yerleştirme esaslarına yer verildi. Dün başlayan tercih işlemleri, 16 Eylül’e kadar devam edecek. Kılavuzda yer alan bilgilere göre 21 Temmuz’da yapılan sınavda, 100 tam puan üzerinden 50 veya daha fazla puan alanlar seçme ve yerleştirme işlemine alınacaklar. Üniversiteler tarafından kayıtlar, yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra 3 iş günü içerisinde yapılacak.