Alanının “derin kazıcısı” olmanın önemi
Sermaye piyasasının tüm aktörlerinin 150 kişilik bir çalıştayda Sapanca’da bir araya gelip, 15’er kişilik gruplara bölünerek, sektörün sorunlarını ele alıp sektörü büyütmek ve yatırımcı çekmek için çalışmalar yaptıklarını arkadaşımız Jülide Yiğittürk Gürdamar’ın haberinden öğreniyoruz.
Bu çalıştayda grup çalışmalarında bir yandan geçmiş dönem sorunlarını ele almışlar. Geçmiş dönemde yaşanan yatırımcı mağduriyetlerini irdeleyip, küskün yatırımcılarla barış sağlanmasını araştırmışlar. Son günlerde finans dünyasının önemli konuları arasında yer alan Bank Asya ile ilgili gelişmeler, gayrimenkul sektörü ve bankaların bu sektöre etkisi konularını ele alıp gözden geçirmişler.
Çalışmaların somutlaştırılması konusunu ele alarak sermaye piyasalarının olmazsa olmazının “yatırımcı güveni” olduğunu belirleyerek bunun artırılabilmesi için somut öneriler sunmuşlar. Finansal okur yazarlığın artırılması için liselerde ders verilmesi gerektiğinde birleşmişler. Tasarruf hacminin artmasının nitelikli yatırımcıyı artıracağı ve sermaye piyasasını geliştireceği sonucuna varmışlar. Borsadaki şirket sayısının artması için İSO 500’de yer alan şirketlerdeki halka açıklığın iki katına çıkarılması için çalışma yapılmasını kabul etmişler. Hedefl erine ulaşmak için kamu kaynaklı maliyetlerin düşürülmesi ve vergisel düzenlemelerin, iyileştirmelerin yapılması gereğinde birleşmişler.
Sermaye piyasasının yeni dönem vizyonunu “Yatırımcı odaklı, ekonomik büyümeye katkı sağlayan, kendi bölgesinde lider olan uluslararası finans merkezi” olarak tanımladıktan sonra 2019 yılı için “yol haritalarının” 8 hedefi için alınan kararlar şöyle sıralanmıştır:
1-Yurtiçi toplam tasarrufun artırılması, 2-Bireysel yatırımcı sayısının 10-20 milyon kişiye çıkarılması, 3-Kurumsal yatırım tabanının genişletilmesi, 4-Kamusal fonların sermaye piyasasında değerlendirilmesi, 5-Borsa kapitülasyonunun artması, 6-Vergisel iyileştirmelerin yapılması, 7-Sermaye piyasalarına güvenin artırılması için ulusal ve uluslararası tanıtımın yapılması, 8-Lobi gücünün artırılması.
Sermaye piyasası aktörlerinin Sapanca toplantısı, alanlarında sorunları irdelediklerini, fırsatları gözden geçirdiklerini, yeni dönem için vizyonlarını belirlediklerini, kendi alanlarında daha sağlıklı yol almak için “derin kazıcılık” yaptıklarını gösteriyor.
Uluslararası piyasada belirsizliklerin yüksek olduğu bu dönemde böylesi bir çalışmayı ve sektörleri adına yoğun bilgili “derin kazıcılığı” her sektöre tavsiye ederim...
Not: Dört Türkiye kökenli Süryani İsveç’te milletvekili oldu. İsveç seçimleriyle ilgili geçen haftaki yazımda sözünü ettiğim Türkiye kökenli Süryani adaylardan 4’ü Sosyal Demokrat Parti’den İbrahim Baylan, Yılmaz Kerimo, Emanuel Öz ile Hristiyan Demokrat Partiden Robert Halef milletvekili olarak parlamentoya girdiler.