Alan değiştiren Sönmez'den yeni yatırım adımları…
BTSO Başkanı ve Sönmez Holding yöneticisi Celal Sönmez Bursa bürodan arkadaşlarımızla yaptığı söyleşide 17 yıldır sürdürdüğü BTSO başkanlığından Mayıs ayındaki kongrede aday olmayarak ayrılacağını açıklıyor. Yeni dönemde şirketinin işlerine odaklaşacağını belirten Sönmez, tekstil ağırlıklı bildiğimiz Holdinglerinin sektörel alan değişimini ve yeni yatırım adımlarını da sıralıyor. Rahmetli Ali Osman Sönmez'in tekstil ağırlıklı olarak kurduğu sanayi kuruluşu Sönmez, oğlu Celal Sönmez yönetiminde son yıllarda tekstil yatırımlarını azaltırken, yeni alanlarda büyümesini sürdürüyor. Arkadaşlarımız Ömer Faruk Çiftçi ve Esra Özarfat'ın Celal Sönmez'le yaptıkları söyleşide, holdingin yeni yatırım alanları konusunda atacakları adımları öğreniyoruz. Bunun yanı sıra 17 yıldır Bursa Ticaret Sanayi Odası başkanlığını sürdüren Celal Sönmez'in, aday olmasına imkan tanıyan yeni yasal düzenlemeye karşın, Mayıs ayındaki seçimde aday olmayarak başkanlıktan ayrılacağını, "kendi işlerine odaklanacağı" bilgisini de alıyoruz.
Celal Sönmez, tekstil üretimlerini azaltmayı sürdüreceklerini açıklarken büyüme gösterecekleri alanlar içersinde çimento, turizm, enerji, inşaat, perakende ve AVM işletmeciliği sektörlerinin yer alacağını açıklıyor. Bu sektörler ve yatırımlarıyla ilgili açıklamalarda bulunuyor.
Söyleşide Celal Sönmez, bu alanlarda yeni dönem de atacakları adımları şöyle sıralıyor:
Çimento ve Liman: Çimento yükte ağır, pahada hafif bir ürün. Bu nedenle bu alanda yatırım planı içersinde bir de liman yatırımına yer veriyoruz. Yeni çimento fabrika yatırımımız Adana Yumurtalık Serbest bölgesinde olacak. Liman yatırımı ile birlikte çimento alanındaki yatırımımızın 250 milyon doları bulacağını tahmin ediyorum.
Limandan sadece kendi ürünlerimizi ihraç edeceğiz. Liman yatırımının tutarını belirlemede limanın çatalının uzunluğu ve oradaki su seviyesi çok önemli. Bu yatırımla Akdeniz çanağındaki müşteriye yakın olacağız. Hedefimiz deniz yoluyla gidilebilecek her yer olacak. AB ülkeleri çimentoyu terkedip daha yüksek katma değerli ürünlere geçtikleri, bu alanı ihmal ettikleri için bu bize yarayacak.
Turizm otelcilik: Sönmez Holdingin Bodrum, Antalya, Bursa ve Uludağ'da farklı alanlarda farklı özellikli 4 oteli bulunuyor. Turizm sektöründe umduğumuzdan fazlasını elde ettik. Bundan sonra da turizme yatırımımız devam edecek. Son yatırımızı 3 yıl önce yapmıştık. Hedefimiz İstanbul'da otel açmak. Kelepir fırsat çıkarsa başka yerde de yatırım yaparız. Bundan sonraki yatırımımızın turizm sektöründe olacağını söyleyebilirim. 2015 yılında bir otel yatırımı yapacağız.
Enerji: Enerjide açıkçası biz umduğumuzu bulamadık. Doğalgaz santrali maliyetinin yüzde 98'i doğalgazdan karşılanıyor. Doğalgaz fiyatı yüzde 30, elektrik fiyatı yüzde 7 arttı. Bu durumda başka yapacak bir şey yok, olumsuz etkileniyoruz. Enerjide büyük yatırım yapmak gerekiyor. Biz bunu yapamadık. 2 bin megavatlık yatırımlar yapılan alanda 100-150 megavatlık yatırımlarla rekabetçi olunamaz, birim maliyetiyle başa çıkılamaz. Ayrıca, 3 senedir Türkiye'de enerji fazlası, kullanılmayan kapasiteler var…
AVM ve sanal mağazacılık: Yalova yolunda AS Merkez Outlet ile AVM işletmeciliğinde iyi bir yıl geçirdik. Teknoloji alanında ise toptancılıkla yola devam ettik. LG distribütörlüğü yanında elektronik markaların satışlarını yürüttük. AGB ile de sanal mağazacılığa ısınıyoruz.
Celal Sönmez, son iki yılı dolar bazında yüzde 15 büyüme ile kapattıklarını, bu yılki büyüme hedeflerinin yüzde 5 olduğunu belirtiyor. 2012 yılı toplam cirolarının 400 milyon dolar civarında olduğunu, 2013'ün kendileri için bir hazırlık yılı olacağını yatırımlarının devreye girmesiyle 2014'ün kendileri için büyüme yılı olacağının altını çiziyor.
Celal Sönmez'in açıklamalarından tekstil ağırlıklı bir Holding olarak bildiğimiz Sönmez Holdingin bir süredir yatırım yaptıkları yeni sektörlerle yapısal değişime uğradığını, bu değişimi iyi yöneterek ve yatırımcılığını sürdürerek yoluna devam ederek büyüdüğünü öğreniyoruz.
Yazara Ait Diğer Yazılar
Tüm Yazılar