Alabalık

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Anadolu’da baraj gölleri artıyor. Devlet de destek verince iç sularda alabalık üretimi artıyor.

Şimdilerde iç sularda 2 bine yakın alabalık çiftliği var. Bunların yıllık üretim kapasitesi 250 bin ton. Şimdilerde 125 bin ton dolayında üretimleri var.

Alabalık, lezzetli bir tatlı su balığı. Kılçıklarının azlığı ve karın boşluğunun küçüklüğü sebebiyle eti bol. Proteince zengin, sağlıklı beslenmede üstün vasıflı bir gıda. B ve D vitaminleri ile iyod ve fosfor bakımından zengin. Halk arasında, kırık, çıkık, siyatik ve kemik ağrılarında tedavi için kullanıldığı da oluyor.

Tatlı suların temiz, soğuk ve dipleri çakıllı kısımlarında yaşıyor. Türkiye’de en büyükleri 10 kilogram. Çoğunun boyları da 25-30 santimetre.

İç sularımızda yetiştirilen alabalıkların 21 bin tonu taze olarak, dondurulmuş olarak ve işlenmiş olarak ihraç ediliyor.
2014 yılında alabalık ihracatından 112 milyon dolar gelir elde edildi.

Alabalığın en fazla ihraç edildiği 10 ülkenin 7’si AB ülkesi. En fazla ihracat 56 milyon dolarla Almanya’ya yapılıyor.
Şimdilerde AB tarafından bizim alabalık ihracatımıza telafi edici vergi, koruyucu vergi uygulaması sorunu ortaya çıktı. 

AB ülkeleri alabalık üreticileri Türkiye’de devletin alabalık üreticisine finansal destek verdiğini, bu nedenle Türk alabalık ihracatçılarının düşük fiyatla AB alabalık üreticileriyle rekabet ettiklerini iddia ediyorlar.
Devlet desteğinin kilo fiyatında yüzde 7 ile yüzde 9.7 oranında olduğu iddia ediliyor.
Türkiye’de alabalık üretiminde gerçekten de önemli ölçüde devlet desteği var.

Ekonomi Bakanlığı’nın genel teşvik uygulaması çerçevesinde alabalık yatırımı yapacaklara, yatırımın büyüklüğüne göre, yer tahsisi yapılıyor. KDV ve gümrük vergisi istisnası tanınıyor. Düşük faizli kredi, yatırım indirimi imkanı tanınıyor. Sigorta primi muafiyetinden yararlanmaları sağlanıyor.

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise alabalık üreticilerini hem kırsal kalkınma yatırımları hem de hayvancılık teşvikleri kapsamında destekliyor. Yatırımlarda makine ve teçhizat için yüzde 50’ye kadar hibe desteği, kredilerde yüzde 50 dolayında faiz desteği veriliyor. Yetiştirilen balık başına 65 kuruş prim ödeniyor.

Alabalık üretimi Anadolu için yepyeni bir üretim konusu. Hem üretici hem ülke ekonomisi kazanıyor.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018