Aktüer olmak istiyorum ama…
Özellikle son günlerde yaşadığımız küresel ekonomik kriz sonrasında aktüeryanın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Geçtiğimiz hafta gazetemizin sigortacılık sayfalarına konuk olan Aktüerler Derneği Başkanı Ömür Şengün ile yapılan söyleşiyi keyifle okudum. Aktüerler sigorta sektöründe gerçekten önemli işler yapıyor. Finansal riskleri değerlendiren ve bunlar için çözümleri uzun vadeli hesaplar yaparak ortaya koymak gerçekten önemli. Riskin konuşulduğu her yerde aktüerler var. Mesleğin eğitimi henüz yaygın değil. Şimdilik Hacettepe ve Marmara Üniversitesi'nde aktüerya eğitimi veriliyor. Bahçeşehir Üniversitesi ise lisansüstü düzeyinde programlar uyguluyor.
Geçtiğimiz aylarda bu konu ile ilgili birkaç yazı yazmıştım. Konu ilginç olduğu için çok elektronik posta geri dönüşü oldu. Bunun en önemlisini sizlerle paylaşmak isterim.
Sayın Can Kantar
Ben Marmara Üniversitesi Aktüerya Bölümü öğrencisiyim. Geçen sene Erasmus nedeniyle yurtdışındaydım. Bu nedenle okulum bir dönem uzadı. Aktüerlik bölümüyle ilgili yazınızı okudum.
Sevgili Can Bey şöyle bir sorun varki biz mezun olduktan sonra aktüerlik sınavını kazanmamız matematik ve istatistik bölümü öğrencilerine göre daha zor bir hal alıyor. Çünkü Hazine'nin açtığı sınav en azından ilk aşama matematik istatistik olasılık ve finans matematiği konusunda ve bu nedenle Marmara Üniversitesi ve sanıyorum Hacettepe Üniversitesi için de oldukça ağır. Bu da matematik ve istatistik mezunlarını bizden bir adım öne geçiriyor.
Sonuç olarak benim rahatsız olduğum şey biz üniversite sınavında aldığımız puanla her hangi bir matematik bölümünün önünde olmamıza rağmen aktüerlik sınavında hem matematik hem istatistik bölümü mezunu öğrenciler bizim sahip olduğumuz olanakların aynısına sahip oluyor ve bizden bir adım önde oluyor. Bence bu sistem ülkemizde bu şekilde ilerledikçe yeni ÖSS'ye girecek arkadaşlarımızın biraz daha dikkatli olması gerekiyor. Sonuçta çalışamayarak başarılamayacak bir şey yok fakat aktüerya mezunları olarak aktüerlik sınavında eğer diğer bölümlerin önüne geçemiyorsak bunda hem bölümlerimizi hem kendimizi hem de bu sınavın yapılış şeklini ve bu sınava herkesin girebilip bizim bu sınavda hiçbir ayrıcalığımız olamamasını sorgulamamız gerekir.
Aktüerliğe olan ilgili alakanıza çok teşekkür ederim. Size başarılar dilerim...
İlker Atabay
Konunun özeti okurum "aktüerya bölümüne daha yüksek puanla giriliyor. Fakat Hazine'nin sınavı üniversitelerin matematik bölümlerini okuyanların işlerini kolaylaştıracak içerik taşıyor. Biz aktüer olmak için üniversite okuyoruz ama sınavlarda hiçbir ayrıcalığımız olmuyor" diyor. Görünüşte haklı gibi görünse de bu konuda bilmediğim şeyler olabilir. Yetkililerin konuya ilgisini çekmek istedim.
Hazine'den sınav duyurusu
15 Ağustos 2007 tarihli ve 26614 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Aktüerler Yönetmeliği'nin 7'nci maddesi hükümleri çerçevesinde aktüerlik siciline kaydolacaklar için Türk sigortacılık uygulamaları ve yasal çerçeve sınavı açılacaktır. Sınav 19 Aralık 2008 tarihinde Ankara'da müsteşarlık binasında yapılacaktır. Çoktan