Akılsız bilgisayarlara doğru
Bundan yaklaşık 5 yıl önce Google’ın masaüstü işletim sistemlerini değiştireceğine dair haberler yayılmaya başlamıştı. Günümüzde en çok tercih edilen internet tarayıcılarından biri olan Google Chrome, kendi başına bir işletim sistemi olmaya adaydı. Bir zamanlar Oracle kurucusu ve CEO’su Larry Ellison’un NetPC kavramı ile dünyaya duyurduğu konsept, aslında 70’li yıllarda başlayan mainframe dünyasına geri dönüşü temsil ediyordu. Bundan sonra yalnızca işlem yapma kapasitesine sahip bilgisayarlarımız olacak, ancak tüm bilgilerimiz merkezi ve online bir veri merkezinde tutulacaktı.
Pratikte oldukça kullanışlı ve mantıklı görünüyor. Günümüzde bulut bilişim ambalajı ile tekrar satılmaya çalışılan bu yaklaşım, internet bağlantı hızlarının gelişmesi, online olabilen cihaz sayısının artması ve çoğu kullanıcının kendiliğinden interneti ana veri merkezi olarak kullanmaya başlaması ile birlikte daha da mantıklı ve mümkün hale geldi.
Ve hatta yalnızca Chrome tabanlı bir işletim sistemi değil, mesela yalnızca Facebook OS tabanlı bir cihaz bile müşterilerde karşılığını bulabilir. Bulut servisleri ve online dünya, yerleşik depolamayı, devasa bilgi işlem gücünü ve hantal ağır cihazları gittikçe demode ve gereksiz kılmaya başladı.
NetPC kavramının üzerinden on yıllar ve Chromebook girişiminin üzerinden 5 yıl geçtikten sonra şimdi görüyoruz ki çok daha fazla firma kullanıcı bilgisayarı olarak Chromebook tercih etmeye başladı. Gartner tarafından yapılan çalışmaya göre ise önümüzdeki 3 sene içerisinde kurumsal cihazlarda liderliği Chromebook’lar alabilir. Yalnızca bu sene içerisinde 5 milyon adetten fazla Chromebook satılacak ve bu tüm notebook satışlarının %2’si demek. Geçtiğimiz seneye göre artık %79 oranında. 2017 yılına geldiğimizde ise yılda 15 milyon civarında Chromebook satılacağını tahmin ediliyor.
Üzerinde hiçbir bilgi barındırmayan, tamamen güvenli, çok daha ucuz, kolay taşınabilir, uzun şarj süresine sahip ve uzaktan daha kolay yönetilebilir taşınabilir bilgisayarlar her işletme ve bilgi işlem yöneticisinin hayali.
Üstelik yeni nesi Chromebook’lar çok daha göz alıcı ve yetenekli. Ancak tüketici tarafında halen yüksek megahertz ve depolama alanına ilgi var. Bakalım kurumlar bu anlayıştaki çalışanlarını ikna edebilecek mi?