Akıllı tarım
Tarımda dijital dönüşümün eşiğinde olduğumuzu dün ayrıntılarıyla yazdık. Doktar'ın düzenlediği Atölye İstanbul'da yapılan Tarımda Dijital Dönüşüm toplantısında Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan ve tarla.io Kurucu Ortağı Kerem Erikçi tarımda teknoloji kullanımı konusunda görüşlerini paylaştı.
Bilkent Üniversitesi'nden mezun olan Kerim Erikçi, tarımla doğrudan bir ilgisi yokken genç bir ekiple tarım teknoloji şirketi kurarak bu alana yatırım yapanlardan.
Dünyanın ihtiyaç duyduğu gıda üretiminin çevreye zarar vermeden, kaynakları koruyarak ve en verimli biçimde değerlendirmek gerektiğini belirten Kerem Erikçi, toprağın daha verimli ve akıllı kullanılması için tarımda teknoloji kullanımının büyük önem taşıdığını söylüyor.
Tarım destek platformu tarla.io'nun kurucu ortağı Kerem Erikçi'nin tarımda teknoloji kullanımı ve geleceğe ilişkin görüş ve önerileri özetle şöyle:
"Tarım ülkesi Türkiye, bu alanda sadece kendine yeter bir ülke olmaktan çıkıp tarımı artık önemli bir ihraç kalemi olarak görüp ekonomimize de olumlu katkıda bulunması için politikalar geliştirmektedir. Bunu başarmak tabi ki en başta toprağımızı verimli kullanmaktan ve teknolojinin bize sunduğu yeni imkanlardan yararlanarak akıllı tarıma geçmekten başlıyor.
Dünyadaki yeni teknolojik gelişmelere ayak uydurarak akıllı tarım yapmak bir yana dursun, aynı zamanda küresel ısınmanın getirdiği iklim değişiklikleri de ayak uydurmamız gereken diğer önemli bir konu olarak önümüzde durmakta. Küresel iklim değişiklikleri tarımsal üretim için her zaman bir risk olarak karşımıza çıkmıştır.
Zirai verim toprağa, bitkiye ve havaya bağlıdır. Tarım arazisini ve bitkiyi seçebilmek mümkün olmakla birlikte, hava koşullarının bilinmezliği, tarımsal üretimde her zaman bir risk olarak karşımıza çıkar. Don, aşırı yağmur, dolu, rüzgar bu risklerden sadece birkaçını oluşturmakta ve bütün bir sezonun emeğini heba edebilmektedir.
Hava olaylarını öngörmek sadece olası zararları önlemekle kalmıyor, çiftçinin havaya göre hareket ederek tasarruf da etmesini sağlıyor. Her tarla için yapılması gereken hava koşullarının takip edilerek üretim ve operasyon kararlarının zamanında ve yerinde doğru olarak verilmesidir. İşte, tarla.io bu eksikliği gidermek ve her bir tarla için iklim, toprak ve bitki temelli yerel tecrübe ile yoğrulmuş sistematik karar destekleri geliştirmektedir.
tarla.io, meteorolojik tahmin, toprak ve bitki verilerini bir araya getirerek çiftçilerin faaliyetlerine yönelik öneriler geliştiren bir tarım karar destek platformudur. Havaalanı, il ve ilçe merkezlerinde bulunan hava durumu ölçüm istasyonlarından alınan veriler, ilgili bölgenin coğrafi özelliklerine bağlı olarak yorumlanıyor. Böylece bahsi geçen bölgeye dair en doğru noktasal hava durumu tahminine ulaşılabiliyor. Bu yerel bilgiyi kullanıcılara sağlamanın yanı sıra gübreleme, ilaçlama, ekim, hasat gibi konularda tavsiyelerde bulunuluyor. Örneğin; rüzgar, nem, sıcaklık ve güneşlenme parametrelerine bağlı olan bitki terleme verisine göre çiftçi, tarlasında ne kadar sulama yapması gerektiğine dair kararı daha akılcı bir şekilde verebiliyor.
Bir başka örnek vermek gerekirse, ne zaman ne kadar yağış olacağını öngörebilen bir çiftçi ne kadar ve ne zaman sulama, gübreleme ve ilaçlama yapması gerektiğini biliyor. İşte tüm bu öngörüleri sağlayan tarla.io platformundan çiftçilerimiz neyi ne zaman yapması gerektiğini kimseye sormadan kendi başına karar verebiliyor ve uygulayabiliyor. Bu da hem çiftçiyi mutlu ediyor, hem de bilinçli yapılan tarımın sonucunda ortaya çıkan ürünün kalitesini yükseltiyor.
tarla.io ile birden fazla tarlanızın konumunu kaydedebilir, kaydettiğiniz konumlara yönelik 24 saatlik ve 14 günlük hava durumu tahminlerine ulaşabilir ve yaklaşan hava olaylarının bildirimlerini görebilirsiniz. Ayrıca, ekilen ürünleri takip edebilir ve gübreleme, sulama, ilaçlama gibi faaliyetlerinize yönelik günlük kayıt tutabilirsiniz. Bu sistemle; tarlanız ve bahçeniz için hava durumu, don riski olan saatler, gübre atmak için en uygun saatler, sulama kararı için terleme ve buharlaşma durumu, tohum atmak için toprak içi ve yüzeyin sıcaklığı, nem oranları, rüzgar hızı ve yönü, yağış miktarı, aşırı rüzgar ve yağış uyarıları, yaprak üzeri ıslaklık endeksi, güneşlenme süreleri, hayvan otlatma için en uygun zamanlar, toprak sensörü ile doğru bildirimler ve verim artışı elde ediliyor.
Hedefimiz Türk çiftçisini ülkenin en karlı işletmeleri haline getirmek. Biliyoruz ki 300 milyonluk Avrupa’yı tek başına besleme kapasitesine sahibiz.
Bugüne kadar EuroCloud Avrupa’da ve Türkiye’de en yenilikçi bulut servisi ödülünü, Birleşmiş Milletler Cleantech Su verimliliği kategorisinde en iyi proje ödülünü alan tarla.io, Konya Şeker, Toros Gübre ve Türkcell gibi büyük firmalarla çalışıyor."
Tarımda dijital dönüşüm, akıllı tarım, verimlilik ,tarım sensörleri gibi kavramları bundan sonra daha çok duyacağız. Küçük, büyük tüm tarımsal işletmelerin bu yeni döneme hazırlıklı olmalarında yarar var.