Ak partinin yeni ekonomi kurmaylarının öncelikleri büyüme amma...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Gazetemizde dün yer alan Hüseyin Gökçe’nin haberinde Ak parti’nin yeni ekonomik yönetiminde radikal değişme olduğu belirtiliyor. Bu radikal değişmeyi aracı kurum raporlarındaki değerlendirmeleri aktararak “Sıkı maliye politika yanlılarıları gitti, büyüme yanlısı  ekonomi yöneticileri geldi” şeklinde sunuyor.

Ardından da tek tek yeni ekonomi kurmaylarının son dönemdeki beyanlarında yer alan görüşlerini özetler halinde aktaryor:

Nihat Zeybekçi: Faizi düşük tutarak, bol kaynak ve düşük faizle yüzde 5 üzerinde büyüme sağlanacağını belirterek, faizlerin düşürülmesini öneriyor.Fakat Merkez Bankasına bu konuda baskı yapılmamasını da söylüyor. 

Vedat Demiröz : Konut sektörünü canlı tutmak, stokları eğritmek için hem vergi indirimi hem de harç konusunda düzenlemeye gidilmesini öneriyor. KDV oranlarınında 1’e indirilmesini istiyor.

Numan Kurtulmuş: Üretim esaslı orta direği güçlndirici bir büyüme modeli olması gerektiğini söylüyor. Faizlerin bir iki puan artırılıp düşürülmesinin, paradan para kazanmak isteyenlerin,üretimden derdi olmayanların, eli taşın altında bulunmayanların konusu olduğunun altını çiziyor. Üretime dayalı büyüme öneriyor.

Nurettin Canıkli: Ekonominin önündeki engelin düşük tasarruf  olduğunu, büyümenin önündeki engelinde tasarruf açığı olduğunu belirtiyor. Geleneksel üretim modelleriyle sıçrama sağlanamayacağının altını çiziyor, yeni üretim modeli olması gerektiğini vurguluyor.

Bülent Gedikli: Üretime dayalı büyüme modeli konusu üzerinde dururken, IMF ve Dünya Bankası gibi kurumların sorunları çözemediği için Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Asya Kalkınma Bankasının bizim açımızdan önemli olduğunun altını çiziyor. Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyada TL ile ticaret seçeneğini artırırak paramızı güçlendirebileceğimizi belirtiyor.

Binali Yıldırım: Bakanlığı döneminde bölünmüş yollar, hava alanları, yüksek hızlı tren gibi milyar dolarlık ulaşım projelerini yönettiği gibi yeni dönemde de büyüme için Kanal İstanbul, 3. Köprü, 3. Hava limanı gibi milyar dolarlık ulaşım projelerine önem vereceği düşünülüyor.

Berat Albayrak: Büyümenn üretime dayalı ekonomik stratejiyle gerçekleşeceğine vurgu yapıyor. KOBİ’lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılmasının üretim artışı için önemli olduğunu söylüyor. Türkiye’nin FED ve Çin’deki gelişmeleri yakından takip edip, stratejilerini bunlara göre revize etmesini öneriyor.

Naci Ağbal: Uzun Maliye geçmişi olan Ağbal’ın yeni dönemde Maliye Bakanı olabileceği öne sürülüyor. Ağbal, bu göreve getirilirse bürokratlığı döneminde katkıda bulunduğu, faydasını gördüğü,  sıkı bütçe ve maliye politikalarını sürdürecek davranışta olması bekleniyor.

Ak partinin bu ekonomi kurmaylarının özetlenen bu görüşleri bana göre farklı büyüme modelleri düşüncesini taşdıklarını gösteriyor.  Bir bölümü üretim artışına dayalı bir büyüme için yeni üretime dayalı model arayışının gerekli olduğunu düşünüyor. Bir bölümü ise analistlerin saptamalarında yer aldığı gibi sıkı para politikasını terk ederek, düşük faizle inşaat gibi sektörleri canlandırarak  büyümeyi yeniden  yüzde 5’lere yükseltmeyi hedefleyen modeli benimsiyorlar.

Doğaldır ki bu durumu irdelemek gerekir. İzin verirseniz onu da bazı dostlarımla konuşarak yarın ele alayım...
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar