AK Parti'nin yeni dönem gündeminde neler var?

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Referandum sonrası yeni dönemde AK Parti'nin yoğun bir gündemi söz konusu. Bu gündemde bir yandan parti ve hükümette değişiklik, bir yandan yapısal reformlar konusunda atılacak adımlar, bir yandan da başta AB ilişkileri olmak üzere dış politik gelişmeler yer alıyor.

Referandum sonrası AK Parti iktidarının gündemi çok yoğun. AK Parti'nin yeni dönem gündeminde bir tarafta parti ve hükümette değişiklik, bir tarafta ekonomik ve mali konularda da köklü değişikliklere yol açacak yapısal reformlar, bir tarafta da başta AB ilişkileri olmak üzere dış politik konular yer alıyor. Ayrıca, referandum sonrası zorunluluk taşıyan uyum yasalarının hazırlığı başlatılacak.

-Hükümette ve parti A takımında değişiklik: Bir süredir söz konusu olan hükümette değişiklik olacağı konusu dün Başbakan Yıldırım'a il başkanları toplantısına girerken soruldu. Yıldırım, “AK Parti'de bir kongre süreci sürmektedir. Bir can, kan tazelenmesi yapacağız, 2018’de olağan kongremizi gerçekleştireceğiz. Bu yüzden gerek yerel yönetimlerde, gerek teşkilatımızda, gerek hükümet faaliyetlerinde vatandaşın memnuniyeti için ne gerekiyorsa o yönde adımlar atacağız” diyerek parti yönetiminde de hükümette de revizyona gideceklerinin bilgisini vermiş oldu. Türkiye’nin gündeminde bir seçimin söz konusu olmadığını da açıkladı.

-Yapısal reformlar konusunda bir yanda KDV reformu, gelir vergisi ve kurumlar vergisi reformları gibi mali konular üzerine çalışılacak, bir yandan da çalışma hayatında, 657 sayılı yasayla kamu çalışanlarının sürekli çalışma hakkı kaldırılıp daha esnek bir düzenlemeye gidilecek. Özel sektörde ise kıdem tazminatı konusundan başlayarak esnekleşme gündeme gelecek. Çalışma yaşamında köklü değişime gidilme çalışmaları yapılacak. Üretim reformu paketi ile OSB’lerde ve teknoloji de değişimler ele alınacak. Eğitim reformu ile sistem, teknolojik eğitim dahil elden geçirilecek.

-Yeni dönemde AB ile Gümrük Birliği’nde yaşanan sorunların ortadan kaldırılması için yeni düzenlenme çalışmaları görüşmeleri sürdürülecek. Vize serbestisi ve mülteciler konusunda söz verilen parasal desteğin, söz verilen miktara yükseltilmesi konusu da taraflarca ele alınacak. Doğaldır ki bu müzakereler sırasında AB tarafının da terörle mücadele yasasından, basın özgürlüğüne, demokratikleşme adımlarına, hukukun üstünlüğüne, taleplerini yinelemeleri söz konusu olacaktır. Görüldüğü gibi AK Parti iktidarının Avrupa ilişkileri konusunda bir süredir devam eden gerginliği azaltacak adımları atmasına, söylemini yumuşatarak olaylara empati ile yaklaşmasına ihtiyaç vardır. Dış politik gündemin bir yarında da Suriye ve Irak politikalarında izlenecek yeni yol, Amerika, Rusya ve İran ile ilişkilerde önemli yer alacaktır.

Görüldüğü gibi AK Parti yeni dönem gündemi zorlu iç ve dış sorunlar içermektedir. Bu sorunların çözümünde ülke birliğine ve ona bağlı “ortak aklın” oluşturulması için toplumun bütün kesimlerinin içerisinde yer aldığı katılımcı bir modele ihtiyaç vardır. Zaten iş dünyasının “kutuplaşmaya karşı birlik” çağrısı da bunu önermektedir...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar