Aile anayasası gerekli mi?
Yurdumuzda aile şirketlerinin en büyük probleminin kurumsallaşamadıkları, bunun en büyük sebebinin de kurucu da olduğu artık bir gerçek.
Kurucu kendi elindeki olanakları, gücünü terk etmeme arzusunda. Buna büyük bir tutku ile sarılıyor.
Hem de, gelecekte müessesesinin yok olması pahasına. Şirketini çocukları veya kardeşleri ile paylaşmıyor. Gelecek nesiller de onun bu cimriliği karşısında şirket ile ilgilenmiyorlar.
Paylaşanların çoğunda ise, kardeşler arasında, aileye yeni giren üyeler arasında problemler var. En belirgin olanı da elti sorunu. Bu sorunlardan dolayı müesseselerin
çoğunlu en fazla üçüncü nesile ulaşmadan yok oluyor. Tabii ki bunların yanında şirket sahiplerinin profesyonel kişilerle çalışmama adetleri/arzuladı var.
Bütün bu sorunlar varken, feodal düşünce patronda hakim iken, şirket için anayasa hazırlanmasının bir faydası olup olmayacağı ise tartışılması gereken bir durum.
Ancak, seneler çabuk geçiyor, patron yaşlanıyor. Kendi elleri ile ve bin bir zorlukla kurduğu müessesesinin yok olmaması için kendi feodal yapısından fedakarlık yapmak zorunda.
Bu da belli prensiplerin ortaya konularak bir şirket anayasasının hazırlanması, bu anayasa hazırlanırken bütün aile üyelerinin fikirlerinin alınması ve bu şartlara herkesin uyması gerekli.
Şirket anayasası hazırlanırken, aile üyelerinin görevleri belirlenmeli, üyelerin biri birileri ile olan ilişkileri yetki karmaşasına olanak tanınmayacak kadar detaylı olarak işlenmelidir.
Bu açıklamalar ışığında, başlıkta sorduğumuz soruya cevap verelim: Evet aile anayasası gereklidir.