Ahlen Belediyesi, Türk bayrağı asıp yarıya indirdi
Ahlen, Kuzey Ren - Vestfalya Eyaleti'nde yer alan 56 bin nüfuslu bir Alman kasabası. Kasabada 12 bin civarında yabancı kökenli vatandaş yaşıyor. Bunların 6 bine yakını Türkiye kökenli. Müslüman olanların sayısı da 7 bini buluyor.
Ahlen Kuzey Ren Vestfalya'nın Warendorf bölgesinde yer alıyor. Hamm ve Münster şehirlerine komşu. 700 yıllık geçmişi ve binin üzerinde öğrencisi olan Ahlen Lisesi (Gymnasium) ile İstanbul Erkek Lisesi arasında her yıl öğrenci değişimi yapılmakta. Rot Weiss Ahlen futbol takımı da Bundesliga 2'de mücadele ediyor. Takımda 4 tane de Türk oyuncu var.
Ahlen'in ekonomisi bölgede bulunan kömür ocaklarına dayanıyor. Şehrin dışındaki geniş tarım arazileri ve çiftlikler de ekonomiye katkı sağlıyor. Ahlen maden ocağı 2000 yılı Haziran ayından beri kapalı.
Ahlen kasabasını tanıtmamızın nedeni Ali Kınık'tan 18 Mayıs tarihinde aldığımız bir e-posta bilgisi ([email protected]). e-posta, “Türklerle Almanlar omuz omuza çalıştı, gönül bağımız var" başlığını taşıyordu. "Alman Belediyesi Soma için Türk bayrağı asıp yarıya indirdi" haberiyle başlıyor ve aşağıdaki şekilde devam ediyordu: "Almanya'da Warendorf'a bağlı Ahlen kentinde, Soma'da hayatını kaybeden madencilerin acısını paylaşmak için belediye, binasına Türk bayrağı çekti. Belediyeye bağlı kurumlarda belediyeyi temsil eden flama ile birlikte Türk bayrağı yarıya indirildi. 'Kentimizde yaşayan çok sayıda Türk kökenlinin yüreklerinin Soma'da olduğunu biliyoruz' diyerek belediyeye bağlı tüm kurumlardaki bayrakları yarıya indiren Ahlen Belediyesi, 'Madencilerin acısını yürekten paylaşıyoruz' açıklamasını yaptı. Ahlen'deki madenlerde Türklerle Almanların omuz omuza çalıştığı kaydedilen belediye açıklamasında, Türk işçileri kanalıyla oluşan gönül bağı nedeniyle, hem Soma halkıyla dayanışma için, hem de kentteki Türkler başta olmak üzere, tüm madencilerin acısını paylaşmak adına bayrakların yarıya indirildiği bildirildi. Kentte yaşayan Türkleri memnun eden bu uygulamaya, Alman Kimya, Maden ve Enerji İşçiler Sendikası IG'nin BCE Ahlen Temsilciliği de kentteki eski maden ocağının kulesindeki bayrağı yarıya indirerek katıldı."
Ali Kınık, bir gün önce gönderdiği e-postada da Türkiye'deki ve Almanya'daki madencinin farklı çalışma koşullarına ilişkin olarak bizi bilgilendirmişti. Bu bilgilerden en önemlisi, son 40 yılda Almanya'da iş kazalarında ölen madenci sayısı sadece 3 iken, bu sayının Türkiye'de 3 bini geçtiğine ilişkindi (Bizim geçen hafta verdiğimiz sayı 1983-2013 dönemi içindi. Bu dönemde Türkiye'deki maden kazalarındaki ölüm sayısı bin 378 iken, bu sayı Almanya'da 3 olarak verilmişti.)
Soma'da yaşanan faciadan sonra, dünyanın modern madencilik sektörlerinden birine sahip olan Almanya'daki maden işçileri ile Türkiye'dekiler karşılaştırıldığında ortaya çıkan tablo oldukça düşündürücü. Maaşından kıyafetine, üzerindeki teçhizattan botuna kadar her şey farklı. Almanya'daki madenciler dayanıklı ve hafif olan karbon fiber kasklar takarken, Türkiye'deki madenciler dayanıksız plastik kasklar kullanıyor. Almanya'daki madenciler yanmaz ve su geçirmez kumaş kullanılarak üretilen tulum kullanırken, Türkiye'dekiler pamuk ipliği kumaşından üretilen tulumlar giyiyor. Teknolojiden de yararlanan Alman madencilerinde, yerin altında bile çalışan telefonlar ve kemerlerinde takip cihazları bulunuyor.
Almanya'da madencilerin aylık maaşları 2 bin Avro ile 4 bin Avro (6 bin ile 12 bin TL) arasında değişiyor. Türkiye'de sendikalı olan madencilerin aylık maaşları ise bin 300 TL'den başlıyor. En yüksek maaş 2 bin 250 TL.
Almanya'da kask, fiber-glas malzemeden yapılıyor. Kaskların içinde yer alan koruma kafesi güvenliği en üst seviyeye çıkarıyor. Ayrıca hafif olan bu kaskların içinde yanmaz bir kaplama kullanılıyor.
Türkiye'de ise birçok maden ocağında kullanılan kasklar plastik malzemeden yapılıyor. İçinde hiçbir koruma bulunmayan bu kaskların güvenlik seviyesi oldukça düşük.
Maskelere gelince. Felaket anlarında madencilerin can simidi olan maskelerde yer alan özel filtreler Almanya'da karbonmonoksidi süzüyor. Böylece madencilerin nefes alabilmesi sağlanıyor. Türkiye'deki madencilerde genellikle karbonmonoksit filtreli maske bulunmuyor.
Almanya'da kasklara monte edilen fenerlerde az enerji harcayan 5 watlık LED teknolojisi kullanılıyor. Bu ışıklar gücünü madencilerin kemerlerindeki bataryalaradan alıyor. Türkiye'de ise kasklarda yer alan ampullerde akkor teknolojisi kullanıldığı için enerji tüketimi daha fazla, buna karşılık ömrü daha kısa oluyor.
Almanya'da yangınlara karşı dayanıklı olarak tasarlanan tulumlar, özel bir yağlı kumaştan yapılıyor. Anti statik özelliğe de sahip olan tulumların diz ve dirsek bölgelerinde koruma tamponları bulunuyor. Türkiye'de ise genellikle kumaştan yapılan tulumların yangına karşı dayanıklılığı bulunmuyor. Bu yüzden kullanılan tulumlar madencilere ekstra bir güvenlik sağlamaktan uzak bulunuyor.
Almanya'da saatler madencilerin kaç metre derinliğe indiğini de gösteriyor. Bazı saatlerdeyse maden işçisinin nabzını ölçme özelliği de bulunuyor.
Almanya'da madencilerin en hayati donanımları kemerlerinde bulunuyor. Kontrol odası kemerlerin üzerinde bulunan cihazlarla madencileri sürekli takip ediyor. Türkiye'de ise madencilerin kemerlerinde sadece kaskta yer alan fenerin bataryası bulunuyor.
Almanya'da madenciler kontrol odası ve diğer madencilerle iletişime geçebiliyor. Fiber altyapı sayesinde görüşmelerin kesintisiz olarak yapılması mümkün oluyor. Türkiye'de ise maden işçilerinin iletişim için araçları bulunmuyor. Sadece amirlerde bulunan telsizler iletişim için kullanılabiliyor.
Sonuç mu? Almanya’da 30 yılda sadece 3 maden işçisi ölürken, Türkiye’de aynı dönemde bin 378 maden işçimiz maden ocaklarında yaşamını kaybediyor. Bu sayı Türkiye’de 40 yılda 3 bini buluyor.
İşçilerimiz arkalarında eşlerini dul, anne ve babalarını yas içinde, çoğu henüz birkaç yaşlarında, hatta birkaç aylık yavrularını yetim bırakarak genç yaşlarında toprağa veriliyor.
Soma faciasında yaşamını yitiren tüm madencilerimizi rahmetle anıyor, kalanlara Allah’tan sabır ve başsağlığı diliyoruz.