Ahatlı köyüne girişimcilik tohumu ekti yatırımcı arıyor!

Yasemin SALİH
Yasemin SALİH İYİLİK FABRİKASI [email protected]

Adını ister hobi bahçeciliği, ister amatör sebzecilik koyun, insanların balkon ya da küçük bahçelerde marul, soğan, maydanoz gibi sebzeleri yetiştirmeye ilgisi giderek artıyor.

Sadece kırsaldaki çiftçilerin hayatında olan tohumlar, plaza çalışanlarının da gündemine giriyor. Hal böyle olunca yeni bir pazar doğması kaçınılmazdı. Türkiye’de şu anda 475 lisanslı tohum üreticisi var ve yerli girişimcilerin sayısı da giderek artıyor. İşte bu trendin içinde büyüyen bir hikaye Müge Gültekin’inki. Yedi göbek İstanbullu bir girişimci.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türkiye Sanatları Bölümü’nde öğrenciyken Ortaköy’de dekorasyon ürünleri satan bir dükkan açan Gültekin, işler iyi gidince okulu bırakıp kendini tamamen ticarete adayacak kadar gözü kara biri. Gültekin’i bu habere konu eden ise toprağa, toprağın bereketine olan tutkusu. Mimar Sinan’daki arkadaşlarının desteğiyle 2000’lerin ilk yıllarında İstanbul Küçük Çamlıca’da “Osmanlı Bahçesi” adında bir sera kurarak peyzaj işine başlayan Gültekin, bugün geldiği noktada ünlü turizm kasabası Kaş’ın 470 rakımlı Ahatlı Köyü’nde kadınların gelecek planları yapmalarını sağlayan önemli bir girişimin lideri.

“5 yıl önce peyzaj mimarı olarak çalışırken bir gün İstanbul trafi ğinde bu şehirden gitme kararı aldım. Her şey üst üste gelmişti: Boşanmıştım, fi dancılık yaptığım araziden çikarılmıştım, yanımdaki çalışanların kendi şirketlerini kurduklarını öğrenmiştim ve daha bir çok şey... Aniden karar verdim, iki kızımı aldım ve 15 gün sonra Kaş’taki evimdeydim” diye anlatıyor hikayesini Müge Hanım.

Kaş’ta yaşayan bir arkadaşının yardımıyla bu bölgede fi dancılık, tohumculuk işine girmeye karar verdiğini söyleyen Gültekin, hedefi ne uygun bir arazi ararken 470 rakımlı, 120 haneli yarı yayla konumundaki Ahatlı Köyü’nü bulmuş. Gerisini şöyle anlatıyor: “Ahatlı’ya geldiğimde aradığım yerin burası olduğunu anladım. Köyün eski adı Genedos ve çok verimli topraklara sahip. Gençler gitmiş. Bir hafta içinde 4.5 dönümlük arazi aldım. Sonra İstanbul’dan arkadaşlarım geldi, onlar da çevredeki arazileri aldılar. Şimdi 7 kişiyiz, 57 dönüm arazide çalışıyoruz. Köylüler bizi çok sıcak karşıladı. Şimdi ikinci kooperatifi mizi kuruyoruz. Yanımızda çoğu kadın 25 kişi çalışıyor. ”

Hazır, paketli tohum satıyor

Müge Gültekin’in Osmanlı Bahçesi markasıyla paketlere koyduğu sebze, aromatik bitkiler ve yeşilliklerden oluşan 26 çeşit tohum Migros ve Macro mağazalarında satılıyor. “BİM’de başladık ancak çok büyük hacimli üretim gerektiğinden yetişemedik” diyor. Yaptıkları işi de, “Biz içinde solucan gübreli, saksıya dikilecek hazır tohum paketleri satıyoruz. Bunları köylü kadınlarla yapıyoruz. Gördük ki herkes sebze yetiştirmek istiyor ancak zorlanıyor. Biz bunu kolaylaştıran paketler hazırladık” diye anlatıyor. Osmanlı Bahçesi’nin tohum paketleri geçen yıl 130 Migros mağazasında satılmış. Bu yıl ise 700 mağazada olacaklarını söyleyen Gültekin, “2018’de 110 bin paket satış yaptık, bu yıl daha şimdiden 300 bin paket sipariş aldık. Paketler 9.90 TL’ye satılıyor. Amatör sebzecilik büyüyor Türkiye’de” diyor.

Eko-köy yatırımı için proje hazır

Şimdi Müge Gültekin ve Ahatlılıların hayalinde burayı bir eko-köy’e dönüştürmek var. Bölgenin endemik bitkiler olarak çok zengin olduğunu belirten Gültekin, İzmir Tarım Araştırma Enstitüsü’nden destek aldıklarını ve ekinezya gibi tıbbi bitkilerin işlenmesi, yağlarının satışa sunulması gibi bir çalışma yürüttüklerini anlatıyor. Eko-köy projesinin tasarımında mimar dostu Cem Sorguç’tan destek alan Gültekin, köyde atıl durumda olan ilkokul binasını da verimli bir mekana dönüştürmeyi planlıyor. Eko-köy’ü de şöyle anlatıyor: “Tarıma dayalı turizm köyü kurmak istiyoruz.

15 küçük taş ev yapılacak. İnsanlar hem konaklayacak hem de toprakla uğraşacak. Köylü ile birlikte tıbbi bitkiler yetiştirilecek. Okul binasında kurutma tesisi, depo, paketleme yapılacak. Bir sınıfında kadınlara ve gençlere hijyen, iyi tarım, arıcılık gibi konularda eğitimler vereceğiz.” Eko-köy’ün yatırım bütçesini 5 milyon lira olarak belirleyen Osmanlı Bahçesi, bunun için yatırımcılar arıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar