Ah şu papatya falları

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi [email protected]

 

 

FED önce 20 Haziran toplantısında büyüme ve enflasyon beklentilerini aşağıya İşsizlik tahminini yukarıya çekti ancak pek çok yatırımcı bunu QE'ye yormadı. Ardından 1 Ağustos toplantısında " Ekonomik büyümeyi ve daha kuvvetli bir istihdam piyasasını sağlamak için gerekirse ek destek sağlanacaktır"  anlamına gelen bir cümle eklendi (ki bu cümle zaten tutanakların özetiydi) yine kimse üstüne almadı. Ne zaman ki tutanakların tamamı açıklandı ve ister tersten ister düzden okunsun bir QE ihtimali olduğu ortaya çıktı bu kez de beklenti 31 Ağustos konuşmasına yoğunlaştı. Sene başında ABD ekonominin iyi gittiğini da sanan piyasanın büyük kısmının proaktif değil reaktif olduğunu görüyoruz.
Bernanke’nin konuşmalarını internetten bulmak mümkün. Ben 2010 konuşması üzerinden gitmek istiyorum. Bu konuşma 27 Ağustosta yapıldı. Ardından Eylül toplantısında QE gelmedi ve 3 Kasım toplantısında 600 milyar dolarlık QE açıklandı (Ekim ayında bir konuşma daha yaptı ve QE kesinleşti).

Peki Bernanke bu konuşmada (JH konuşması) ne demişti de piyasa Kasım toplantısına kadar zaten 10% yükselmişti. Aslında Bernenke net bir QE açıklamasında bulunmamıştı.Son ekonomik verilerin Komitenin aldığı kararlara paralel gelmediğini söyledikten sonra "Hangi koşullar altında yeniden müdahale etmemiz beklenebilir?" sorusunu sormuş ve cevap olarakta "Fiyatlarda hedefimizin altına doğru bir trend olması durumunda veya ekonomide yavaşlama olması durumunda" demişti . Ve cümlesini son FOMC açıklamasında yine yer verilen yukarıdaki kelimelerle bitirmişti. 
Konuşmanın tamamını da okuduğunuzda Bernanke'nin alternatifler arasında en çok varlık alımını desteklediği anlaşılıyor.

Şimdi de varlık alımının açıklandığı Kasım 2010 FOMC açıklamalarına bakalım:
· Üretim ve  istihdamda toparlanma yavaş kalmaya devam ediyor.
· Uzun vadeli enflasyon beklentileri dengeli ancak kısa vadeli hareket aşağı yönlü.
· Şu anda işsizlik oranı yüksek ve enflasyon Komitenin olması gerektiğini düşündüğü seviyelerin altında seyrediyor.
· (Kapasite kullanım oranından bahsederken) hedefe doğru yaşanan ilerleme hayal kırıklığı yaratacak kadar zayıf.
Son açıklamada (1 Ağustos) yukarıdakilerin durumuna bakalım:
· Yılın ilk yarısında ekonomik aktivite momentum kaybetti
· Enflasyon sene başından bu yana, kısmen petrol ve benzin fiyatları neden ile, geriledi ve uzun vadeli beklentiler dengede kaldı. Beklentimiz uzun vadeli oranın da düşük seyretmesi
· Komite işsizlik oranının hedefimiz olan düşük seviyelere gerilemesinin yavaş olacağını düşünüyor.
· Dahası uluslararası finans piyasalarında yaşananlar ekonomik görünüm için önemli bir terisk.
Bu durumda uzun süredir ABD ekonomisinin resesyona doğru gittiğini ve FED'in bakış açısında göre bunun QE doğuracağını düşünen biri olarak:

1-Çarşamba günü açıklanan Beige Book'u önemsiyorum. Buradaki tespitler ekonomi momentum kaybediyor veya kuvvetleniyor şeklinde algılanırsa Bernanke öncesinde QE ile ilgili bir görüş zaten oluşacaktır.Ancak bence raporun içeriği fazla bir ipuçu vermedi.

2- 4 Eylülde ISM ve 7 Eylülde işssizlik verisi gelecek. Bu iki verinin zayıf gelmesi QE3'ü büyük ölçüde kesinleştirebilir ancak kuvvetli gelmesi durumunda beklenti sarkar.

3-Bernanke 2010da FOMC toplantısından sadece 2 hafta sonra konuşmuştu. Bu kez aradan 1 ay geçmiş durumda ve diğer üyeleri ezip QE sinyali vermesi zor olabilir.Nitekim (ben katılmasam da) bir FED üyesi  tutanakların update olmadığını söyledi.

4-Daha öncekinin aksine FED Avrupa'daki durumu ve genel olarak global gelişmeleri ekonomi açısından kritik görüyor. Bu nedenle ECB'nin planını ve Alman mahkeme kararını beklemeyi önemli bulabilir.

5- FED'in 2004 ve 2008 örneklerinde olduğu gibi secimlerinin hemen öncesinde kritik kararlar aldığını söylemiştim. FED ekonomi gerçekten resesyona girecekse (ki girecek) secim var bir şey yapamam gibi bir mantıkla hareket etmeyecektir.

6-FED'i frenleyen korku bence secim değil politikacıların "fiscal cliff'e" yönelik bir adım atmaması. Şayet gerçekten 1. çeyrekte 1 Ocakla beraber 500 bn dolar civarında bir fren söz konusu ve politikacılar buna müdahale etme niyetinde değil ise Bernanke kendilerinin yapabileceği bir şey olmadığını defalarca söyledi.

O zaman ufak bir karar ağacı hazırlarsak:
Bernanke QE sinyali verir. Bu durumda en az bonolar, en fazla hisse ve gümüş ve belirgin bir şekilde Euro yükselecektir. Bu olursa QE yöntemleri üzerine daha detaylı bir mail atarım ancak bu kez ucu açık bir QE'den bahsediyor olabiliriz.
Bernanke QE sinyali vermez/kapıyı kapatmaz. Sene başından bu güne her defasında olduğu gibi önce birileri QE olmayacakmış diyerek Altın satar, dolar değer kazanır , hisseler biraz da VIX'in gösterdiği gibi zirvede olduğundan satış yer.
Ancak yukarıda saydığım nedenlerle QE ihtimali ortadan kalkmış olmaz yukarıdaki hareket belirsizlikten kaynaklanır ve piyasa yeniden verilere ve ECB, Mahkeme kararı ve FOMC'ye döner.Her gelişme ile beraber de stratejimizi update etmemiz gerekir. Ben ikinci ihtimali daha kuvvetli görüyorum. Tüm Dünya okuyucularının 30 Ağustos Zafer Bayramını kutlarım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019