Ağustos sıcak geçecek
UZMAN GÖRÜŞÜ / Şevket KERESTECİ-FİNANSINVEST
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke piyasaları geçtiğimiz dönemde belirgin bir performans sergiledi. Son bir aylık dönemde İMKB 100 endeksi %13 yükselirken Lira, Dolar'a karşı %6, Euro'ya karşı %5 değer kazandı.Ancak, tahvil-bono piyasasına baktığımızda,faizlerin iyimserliği neredeyse hiç fiyatlamadığını görüyoruz. Son bir ayda gösterge tahvilde bileşik faiz 50 baz puanlık bir gevşeme göstererek yalnızca Merkez Bankası'nın faiz indirimini fiyatlara yansıttı.
Piyasa görüşüm bilanço ve veri odaklı volatilitenin süreceği yönünde.risklere karşı defansif kalınması gerektiği yönündeki görüşümü koruyorum. Ancak, stop-loss disiplinine uymak koşulu ile kısa vadeli trade pozisyonları deneyebilirsiniz.
Merkezi Yönetim bütçe rakamlarına baktığımızda, ilk 6 ayda açığın geçen yıla göre %1300 gibi oldukça yüksek bir oranda arttığını ve rakamın 23,2 milyar TL'ye çıktığını görüyoruz. Gelirler kaleminde düşük performans sürerken, giderlerde de %24 gibi dikkat çekici bir artış görülüyor. Gelirlerin artırılması kısa vadede zor görüldüğünden, Hükümet'in gider tarafında çeşitli kısıntılara gitmesi gerekiyor. Ancak, şimdilik bu alanda atılmış adımlar yeterli değil. Yüksek bütçe açığının yeni zamlar (enflasyon) ve finansman gibi kaygılara neden olması faizler üzerinde yukarı yönlü baskı yaratacaktır.
Hazine, Temmuz ayından başlayarak oldukça yüklü bir itfa takvimi yönetiyor. Bu nedenle, son aylarda gerçekleştirilen iç borçlanma ihalelerinde genel olarak borç çevrim oranlarının bütçeyi finanse edebilmek için %100'ün üzerinde kaldığını görüyoruz. Önümüzdeki 3 ayda toplam 45 milyar TL (Yıl sonuna kadar toplam 56 milyar TL) iç borç
servisi gerçekleştirilecek. İtfa rakamlarının büyüklüğü, önümüzdeki dönemde de Hazine'nin yüksek borçlanma ihtiyacı içinde olacağını, ihalelerde oluşacak faizlerin de
buna bağlı olarak yüksek kalacağını gösteriyor.
Buna ragmen borsa yükseliyor ve bu tüm herkesi şaşırtıyor.Neden sorusu durmadan bize sorulan soru.Bunun sebeini ben her türlü ABD verileri veya dış piyasalardaki gelişmelere ragmen şuna bağlıyorum.IMKB özellikle krizin ilk döneminde orta avrupa borsaları ve gelişmekte olan borsaların kapalı olduğu dönemde açık kalarak özellikle ABD sıkışan büyük fonların likit ihtiyaçlarını bizde hisse senedi satarak rahatladıkları borsa olarak rüştünü ispatladığını düşünüyorum.Bunu o zaman pek anlamadık ama piyasanın düzelmesiyle bu o günkü sağlamlık ozellikle gelişmekte olan piyasa borsalarında bizi çok öne çıkarak bir unsur diye düşünüyorum.
ABD'de geçtiğimiz haftalarda açıklanan mali sonuçlar, kriz ve resesyon etkileri ile ciddi boyutlu daralma beklenen karların korkulan kadar kötü olmadığını ortaya koydu.
Makro verilerin de desteği ile piyasalarda artan iyimserlik İMKB 100 endeksinin 40 bin seviyelerine kadar yükselmesine neden olurken yurtdışında önemli teknik direnç seviyelerinin yukarı yönlü kırıldığını görüyoruz. Geçtiğimiz hafta, İMKB 100 Endeksi TL bazında %5,6 yükselirken gerileyen kur nedeniyle dolar bazında %9 getiri sağladı. Ağustos da özellikle itfalardan dolayı oldukça sıcak geçecegini unutmamak lazım.Birde 1,50 altında portfoylerde biraz kısa vadeli dolar almak biraz karlı olabilir.