Afyonkarahisar kıpır kıpır..
Geçen hafta içinde TOSYÖV tarafından düzenlenen “Orta Gelir Tuzağından Kurtarılmasında Orman ve Su Politikaları” temalı toplantısında panel yönetmek üzere Afyonkarahisar’a gitmiştim.
Afyonkarahisar, coğrafi konum olarak iç Anadolu ile Ege Bölgesi'nin kesiştiği yerde konuşlandırılmış, karayolları ve demiryolu ulaşımının yoğunca yaşandığı bir kentimiz…
Ulusal kurtuluş savaşımızda, Mustafa Kemal’in “Ordular ilk hedefiniz Akdenizdir” emrini verdiği tepenin adını taşıyan 40 bin öğrencinin eğitim gördüğü “Kocatepe” üniversitesi ile de bir üniversite kenti..
Sosyal açıdan bazılarına göre biraz kapalı, bazılarına göre de muhafazakar bir yapısı var tanımı yapılsa da bana göre, daha çağdaş bir Afyon’u yaratma çabasında herkes...
• İklimi sert olmasına karşın, insanları sıcak, konuksever ve de çalışkan..
• Kentte canlılık her alanda hissediliyor, deyim yerindeyse kıpır kıpır..
• Kente ilişkin edindiğim bilgilere gelince;
• Afyon’un en büyük doğal zenginliği mermer.
• Romalılar devrinde “Sinada” (Şuhut) mermeri ismi ile şöhret yapan, beyaz, pembe, erguvani, leylaki, koyu menekşe ve mavi damarlı mermerler dünyanın en güzel mermerlerinden.
• Roma surlarındaki, Sen Piyer Kilisesi'ndeki mermerler ve Ayasofya’daki sütunlar buradan getirilmiş.
• Avrupa’da Roma şehri başta olmak üzere eserlerin çoğu Afyon mermerinden yapılmış.Çıkarılan 12 renk mermerin en kalitelisi, beyaz renkli olanıdır. 1945’li yıllarda Anıtkabir’in inşası için kullanılmak üzere işletilmeye başlanan çeşit ve kalite açısından son derece zengin İscehisar doğaltaş yataklarının 750 milyon metreküp bir rezerve sahip olduğu tahmin ediliyor.
• İhracatın %70'ini işlenmiş veya plaka halindeki mermer ve traverten oluşturduğunu düşündüğümüzde Afyon açısından bu sektörün önemini anlayabiliyoruz.
Bu veri ve değerlere bakıldığında Afyonkarahisarı Türkiye’nin “ Mermerin başkenti” olarak tanımlanmayı hak etmektedir.
• Gıda ve gıda ürünlerinde, tarım sektöründe, hayvansal ürünlerde ismini duyurmayı başarmış..
• Ülke bazında kırmızı et ve yumurta üretimi alanında da payı bir hayli yüksek..
• Türkiye et ve yumurta borsasına yön vermektedir.
• Afyon lokumu, kaymağı, sucuğu ve maden suyu meşhur..
• Bir başka özelliği de termal kenti olması…
• Son yıllarda Güral Afyon, Korel Termal , Oruçoğlu Termal Resort, İkbal Termal , Anemon Hotel, Ömer Termal Hotel, Budan Thermal, Palas Premium Termal gibi beş yıldızlı termal otellerin açılmasıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı işletme belgeli konaklama tesislerinde yatak kapasitesi 4 bin 925'e ulaşmış..
Yapımı devam eden ve 8 adet beş yıldızlı termal tesislerinin devreye alınmasıyla toplam yatak kapasitesinin 10 bin 124’e ulaşacağı bilgisini edindim.
Afyon-Kütahya-Uşak illerinin ortak noktasında geçtiğimiz yılda hizmete giren uluslar arası Zafer Havaalanı termal turizmde yerli turistlerin yanı sıra Afyonkarahisar’ı dünyanın pek çok ülkesinin insanlarıyla uluşturacak..
Toplantıya dönersek, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantının açılışında TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme Derneği Başkanı ve TOSYÖV Başkan Yardımcısı İhsan Beşer, TOSYÖV Başkanı Yalçın Sönmez, Esnaf ve Odaları Birliği Başkanı Abdulkadir Konak ve ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ramazan Avcı ile Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Vali Hakan Yusuf Güner ve Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu kentin ekonomisini iyileştiren projeleri ve sosyal yaşamındaki gelişmeleri anlattılar..
Bakan Eroğlu konuşmasında "KOBİ'lerde zirai üretim son derece önemlidir. Yakın bir gelecekte dünyadaki en önemli sektörlerden biri, kesinlikle inanıyorum, gıda üretimi, arzı ve güvenliği olacaktır. Dolayısıyla buna dönük hazırlık yapmamız lazım. Sanayici ve iş adamlarımıza, ihracat yapan kuruluşlara, şirketlere teşekkür ediyorum" sözleriyle Afyonkarahisar ekonomisinin lokomotifi, yerel kaynaklara dayalı üretim yapan KOBİ'ler olduğu bir kez daha vurgulanmış oldu. TOSYÖV Başkanı Yalçın Sönmez’in “TOSYÖV olarak 2023 hedeflerine bakıyoruz, KOBİ'leri görüyoruz. KOBİ'lere bakıyoruz, 2023 hedeflerini görüyoruz. Bu yaklaşımı çok iddialı bulabilirsiniz ama eğri oturup doğru konuşalım. Türkiye ekonomisinin kalkınma potansiyeli ve gelişme dinamiği KOBİ'lerdedir.
Türkiye'yi orta gelir tuzağından çıkarmak için öncelikle KOBİ'leri orta gelir tuzağından kurtarmak gerekir. KOBİ'lerdeki gizli potansiyeli açığa çıkarmadan orta gelirin üstüne çıkamayız" sözleriyle KOBİlerin ülkemiz ekonomisindeki gücünü anlatıyordu..