Afyon’dan Mersin’e…

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? dunya.com/ehlikeyf adresinde…

Afyon’da 5 bin yıllık bir yolculuk…

Yıllar önce, ama dün gibi hatırlıyorum… ‘Dünyanın en yıldızlı karanlıklarından geçerek bütün gece süren bir tren yolculuğunun sonunda ulaşmıştık Afyon’a” diye başlayan Odak köşesindeki yazımda “Afyon Müzesi’ni ziyaret edeceğim. Arkeoloji Müzesi, oldukça zengin bir koleksiyona sahip. Eski Tunç, Hitit, Frig, Lidya, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait önemli eserler yer alıyor. Bunlar arasında mermer heykeller, şehir sikkeleri, Kusura kazısı buluntuları, Hitit ve Ana Tanrıça heykel ve figürleri var… Ve bende de unutulmaz, kitabımın girişinde yazdığım bir anı:

Afyon Müzesi’ni gezerken bir mumya kadar yaşlı bekçinin, ‘burada lanet okuyan heykeller ve yazıtlar var, ama onları sergiye çıkarmıyoruz’ sözleri zihnimde bir ışık yakmış, bir zamanlar antik kentleri ‘taştan harabeler’ olarak görürken, arkeoloji sevdalısına nasıl dönüştüğümü anlayacaktım…

Demek ki, o antik kentlerden birinde böyle bir heykelin ya da yazıtın önünden geçmiş olmalıydım ki, ‘bedduası’, taş toprak diye onları ‘küçümseyen’ beni, bir arkeoloji tutkunu yapmış, hatta bu sevda, ‘Bir Arkeoloji Detektifinin Maceraları’ isimli bir kitaba dönüşmüştü” diye yazmıştım…

Sözümü tuttum, müzeyi yıllar sonra bir kez daha ziyaret ettim… Ayrıntılar için lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

Laleyle yemek yapıldığını biliyor musunuz?

Yemek ve Kültür dergisinin bahar sayısında birbirinden ilginç konu başlıkları yer alıyor. Enis Batur, “yemek zamanı”nın dünü, bugünü, geleceği ekseninde değişen değerler, hayatımızı kuşatan yeni teknolojilere inat yaygınlaşan “Yavaş Yemek” hareketinin izinde yakın gelecekte ne yiyeceğimize bakıyor. George R. R. Martin’in kitabından uyarlanan, son zamanların ilgi gören televizyon dizilerinden, “Taht Oyunları”ndan yola çıkarak mantarların koku duyumuza gönderdikleri sinyallere nasıl ulaşılabileceğini Vedat Ozan anlatıyor. Musa Dağdeviren’in yazısında laleyle yapılan yemeklere dair bilgiler yer alıyor. Unutulmuş halk yemeklerinden yedi tarif kısmında da laleyle yapılan bir yemek ve şerbete yer veriliyor derginin sayfalarında. Detaylar, dunya.com/ehlikeyf’te…

Şener Şen’den oyunculuğun sırrı…

Aydın Doğan Vakfı tarafından, toplumun kültürünü ve yaşam kalitesini yükseltmeye katkı sağlamak amacıyla 1996 yılından bu yana her yıl, kültür, sanat, edebiyat, bilim gibi farklı alanlarda, ulusal ve uluslararası platformlarda övgü kazanan kişi ve kurumları ödüllendirmek amacıyla verilen Aydın Doğan Ödülü, bu yıl ‘Sinema’ alanında Şener Şen’e takdim edildi. Şen, törende yaptığı konuşmada oyunculuğun “tuhaf”lığını, hazırlanan ödül kitapçığına verdiği söyleşide ise oyunculuğun sırrını anlattı… dunya.com/ehlikeyf’te.

Şefler atıştı, mutfak tutkunları yararlandı…

İstanbul Bilgi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, “Şefler Atışıyor” etkinliğine ev sahipliği yaptı. Gastronomide fark yaratmak için gerekli olan niteliklerin masaya yatırıldığı etkinlik keyifli bir sohbete sahne oldu. Etkinliğin açılışında, Bilgi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinden oluşan “Gastro Cookies” müzik grubu, mutfak aletlerini enstrüman şeklinde kullanarak bir konser verdi. Etkinlikte Swissotel The Bosphorus Hotel’in Executive Chef’i Ali Ronay, son Oscar töreninde yer alan Türk yemeklerini pişiren Spago Istanbul’un Executive Chef’i Cihan Kıpçak ve Youtuber Şef Esen Hünal eğitimin mutfaktaki yeri ve önemine vurgu yaparak iyi bir şef olmanın gerekliliklerini tartıştı. Etkinliğin açılış konuşmasını İstanbul Bilgi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Dilistan Shipman yaptı. Neler mi konuşuldu, dunya.com/ehlikeyf’te…

Mersin’in festivali perdelerini dünya yıldızlarıyla açtı

18. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, perdelerini şef Rengim Gökmen yönetiminde dünyaca ünlü piyano ikilisi Güher&Süher Pekinel kardeşlerin seslendirdiği Mozart İki Piyano Konçertosu ile açtı. Tevfik Rodos’un Mozart aryaları ile birlikte Mozart 29. Senfoni’nin de seslendirildiği iki bölümlük konserde sanatçılara, MUMF Oda Orkestrası eşlik etti. Açılışta bir konuşma yapan Festival Yürütme Kurulu Başkanı Selma Yağcı “müziğin evrensel dili, tüm farklılıklarımıza rağmen bizi bir kentte hemşeri, bir ülkede yurttaş yapmaya devam ediyor. Barış ve sevginin dili ancak böylesine çok sesli paylaşımlarla mümkün olabilirdi” dedi. Lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

Sakura çiçeklerinin altında…

10’uncu Geleneksel Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anma Günü, baharın müjdecisi sakura çiçekleriyle renklenen Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde gerçekleştirildi. Tekfen Holding ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB) Kurucusu Ali Nihat Gökyiğit, “Her yıl bu bahçede buluşmak ve sakura çiçekleriyle şehitlerimizi anmak artık bir gelenek haline geldi” dedi. Törene, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı yetkililerin yanı sıra, Japonya Başkonsolosu Hisao Nishimaki, Japonya Kültür Ataşesi Seumitsu Takumi ve çok sayıda doğa dostu katıldı. dunya.com/ehlikeyf’te.

Biliyor musunuz?

Feriye’de sergilenecek “ay”ı; Pera Müzesi’ndeki Çin güncel sanatının ödüllü ismi Xu Bing konuşmasını; Haslet Soyöz’ün buharlı gemilerini; Paşabahçe’nin Göbeklitepe ürünlerini; Borusan Müzik Evi’ndeki konserleri biliyor musunuz? Hepsi dunya.com/ehlikeyf’te…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar